Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Αρχίζουν οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Αραδίππου
Αρχίζουν οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Αραδίππου

Αρχίζουν οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Αραδίππου

 

 

Σήμερα Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, στις 7.00 μ.μ. στο Οίκημα του Λαογραφικού Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αραδίππου, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνάντηση με θέμα: «Ο Ελ Γκρέκο στην Κύπρο! Από την καθ’ ημάς Ανατολή και τη βυζαντινή αναγέννηση στον μοντερνισμό του εικοστού αιώνα». Εισηγητής: Μάνος Στεφανίδης Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ & Ιστορικός Τέχνης.

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι ιστορικός και κριτικός τέχνης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Φοίτησε στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή, σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και είναι διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (Smithsonian Institution) και τη Γερμανία (Kunstmuseum, Düsseldorf). Υπηρέτησε ως επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης και διευθυντής του παραρτήματος της στην Κέρκυρα επί 25 χρόνια. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων από το 2005.

 

Το 1990 ήταν εθνικός εκπρόσωπος στη Biennale Βενετίας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης – καθηγητής στο Frei Universität του Βερολίνου και το Stanford University της Καλιφόρνιας Το 2021 τιμήθηκε για το επιμελητικό του έργο από την Art Thessaloniki. Έχει οργανώσει πάμπολλες εκθέσεις στο Εθνικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το Μουσείο Βορρέ, την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αλίμου, το Μουσείο Κατσίγρα, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού κ.λπ.

Υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή και του ιστορικού περιοδικού Αντί, ενώ σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα, τα περιοδικά Δέντρο, Μανδραγόρας, Ποιητική, Παρέμβαση και Ιστορία Εικονογραφημένη.

Send this to a friend