Οι νέοι ζητούν η ανάπτυξη των πόλεων να γίνεται με τρόπο πράσινο, βιώσιμο, ασφαλή και συμπεριληπτικό, όπως διαφάνηκε από τα συμπεράσματα εργαστηρίου για το ευρωπαϊκό έργο Youthopia, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε διάσκεψη από την Ένωση Δήμων.
Το έργο σκοπό έχει την ενημέρωση των νέων για τη χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων και στις 2 Ιουνίου διοργανώθηκε εργαστήριο στο οποίοι οι νέοι κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση «πώς θέλετε να δείτε τα ταμεία αυτά να αξιοποιούνται στην τοπική κοινωνία;».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η νέα γενιά έχει πλέον μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες και αυτό επιδρά στις προτιμήσεις της για την πόλη διαμονής της. Ζητά περισσότερους και καλύτερα οργανωμένους χώρους πρασίνου, όπου μπορεί να απολαμβάνει ποιοτικό χρόνο είτε ατομικά είτε με την οικογένειά της και τους φίλους της. Παράλληλα, επιθυμεί καλύτερα δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς, με πιο συχνά δρομολόγια και ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, αναζητά βελτιωμένο οδικό δίκτυο, το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις με εναλλακτικά μέσα, όπως ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα και απαιτεί περισσότερες υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς.
Η βιωσιμότητα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της επιλογής της πόλης διαμονής. Οι νέοι λαμβάνουν υπόψη το κόστος ζωής, τις ευκαιρίες εργοδοσίας και προσωπικής ανέλιξης, καθώς και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Σε πόλεις όπου η πολεοδομική ανάπτυξη δεν εξυπηρετεί την οικονομική προσβασιμότητα κατοικίας, η επιλογή ενός νέου ή μιας νεαρής οικογένειας δυσχεραίνεται σημαντικά. Επίσης, αν ο μέσος μισθός δεν ανταποκρίνεται στο κόστος ζωής, η κατάσταση δεν θεωρείται βιώσιμη. Το κόστος ζωής μπορεί να μειωθεί με διάφορους τρόπους, όπως η δημιουργία οικονομικότερων κατοικιών, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών και η παροχή δημόσιων ή κοινοτικών υποδομών για τη φροντίδα των παιδιών, προκειμένου οι γονείς να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Στα αστικά κέντρα, το κυκλοφοριακό πρόβλημα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Μια πόλη πρέπει να παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους νέους, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως κολλέγια και πανεπιστήμια, καθώς και άλλες υποδομές που προσφέρουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Παράλληλα, ασφάλεια αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην επιλογή της πόλης διαμονής για ένα νέο άτομο. Αυτή περιλαμβάνει την ασφάλεια του οδικού δικτύου για όλους, την προσβασιμότητα των δρόμων και των πεζοδρομίων για άτομα με αναπηρία και για νέους γονείς με καρότσι. Επιπλέον, ο φωτισμός των δρόμων και των δημόσιων χώρων πρέπει να είναι επαρκής για να αποτρέπει περιστατικά έμφυλης βίας.
Τέλος, η πολυπολιτισμικότητα και η ποικιλομορφία των κυπριακών τοπικών κοινοτήτων απαιτούν τη συνεχή προσπάθεια κοινωνικής ένταξης όλων των μελών της κοινότητας. Οι τοπικές αρχές είναι σημαντικό να προστατεύσουν από την περιθωριοποίηση και να υποστηρίζουν τα κοινωνικά προγράμματα ένταξης, τα οποία υποδέχονται με θέρμη η νεολαία
Η Ένωση Δήμων Κύπρου, με το πέρας του έργου, εισηγείται σε όλες τις Τοπικές Αρχές τη θεσμοθέτηση ανοιχτών συζητήσεων με την νεολαία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Κατά τις συζητήσεις αυτές, αναφέρεται, θα πρέπει να γίνεται παρουσίαση με διαφανή, απλό και κατανοητό τρόπο του πλάνου ανάπτυξης και των ευκαιριών χρηματοδότησης που έχει στη διάθεσή της μια Τοπική Αρχή.
Στον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο, ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας.
Πρόκειται, όπως είπε, για ένα έργο που από τη φύση του φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στους νέους της Κύπρου και τους νέους της Κύπρου πιο κοντά στην Ευρώπη.
«Είναι πραγματικότητα ότι στην Κύπρο πολλοί νέοι νιώθουν ότι δεν εισακούονται και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πολλοί από αυτούς επιλέγουν να μένουν μακριά από τα κοινά, αφού νιώθουν αόρατοι. Το φαινόμενο αυτό εντείνεται όταν πρόκειται για θέματα της Ευρώπης, αφού πολλές φορές νιώθουν πολύ μακριά και αποκλεισμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι το έργο έδωσε την ευκαιρία, από τη μια να γνωρίσουν οι νέοι το έργο που κάνουν οι Δήμοι με τη στήριξη των ταμείων της Ευρώπης και από την άλλη να έρθουν οι τοπικές αρχές σε επαφή μαζί τους και να ακούσουν τις ανάγκες τους, το όραμα τους και τους προβληματισμούς τους για το πώς θέλουν να δουν τις πόλεις και το περιβάλλον στο οποίο ζουν να αναπτύσσεται.
Ο κ. Βύρας σημείωσε παράλληλα ότι με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να επέλθει και αλλαγή κουλτούρας, φέρνοντας τους νέους πιο κοντά στις τοπικές αρχές για ανταλλαγή απόψεων, ειδικά για τις δικές τους ανάγκες,
Πρόσθεσε ότι ανοιχτές συζητήσεις με τους νέους πρέπει να θεσμοθετηθούν και τα όσα καταγράφονται πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στις αίθουσες λήψης αποφάσεων.
Διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη διαβούλευση είναι μόνο η αρχή και ότι θα υπάρξει προσπάθεια καθιέρωσης ενός ανανεωμένου τρόπου σκέψης.