Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Ένα βήμα προς κάλυψη μη ιατρικών εξόδων ασθενούς-συνοδού για θεραπεία στο εξωτερικό
Ένα βήμα προς κάλυψη μη ιατρικών εξόδων ασθενούς-συνοδού για θεραπεία στο εξωτερικό

Ένα βήμα προς κάλυψη μη ιατρικών εξόδων ασθενούς-συνοδού για θεραπεία στο εξωτερικό

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται να έχει ένας ασθενής με σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά και η οικογένειά του είναι έγνοια εύρεσης οικονομικών πόρων για να μην περάσει ο ασθενής μόνος του αυτή τη δοκιμασία. Η απουσία σχεδίου κάλυψης των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία είναι ένα διαχρονικό και… επώδυνο πρόβλημα.

Πρόσφατα η νυν Κυβέρνηση, δια στόματος του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος μιλούσε στη «Φιλανθρωπική Γιορτή Αγάπης και Ανθρωπιάς» του Ιδρύματος «Χριστίνα Α. Αποστόλου», παραδέχθηκε το μεγάλο κενό που υπάρχει και ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με σχεδιασμό και κάλυψη του.

Στον αγώνα για δημιουργία ενός θεσμοθετημένου σχεδίου κάλυψης των μη ιατρικών εξόδων των ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό, όπως αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, σίτιση, βρίσκεται ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή Υγείας.

 

 

«Συζητώντας και με τους προηγούμενους αρμόδιους Υπουργούς, τους τόνισα ότι δε μπορούμε να λέμε, ως πολιτεία, σε έναν ασθενή ότι δε μπορούμε να τον περιθάλψουμε, τον στέλνουμε στο εξωτερικό αλλά να δε μπορούμε να τον στηρίξουμε επαρκώς αυτόν και τον συνοδό του», ανέφερε ο κύριος Αποστόλου μιλώντας στη Cyprus Times.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και σε παράδειγμα μητέρας η οποία συνοδεύει το παιδάκι της με καρκίνο στη Γερμανία και βρίσκονται εκεί τα τελευταία δύο χρόνια. «Για κάποιους συμπολίτες μας είναι ένα μεγάλο φορτίο. Έχει οικογένειες που μπορεί να μείνουν για μήνες ή και χρόνια στο εξωτερικό και καταρρέουν και οικονομικά. Είχα μιλήσει με τον τέως Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, και την τέως Υφυπουργό Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, και είχε δημιουργηθεί ένα ταμείο στο Υφυπουργείο και έκτοτε δίδεται ένα ποσό εφάπαξ. Ωστόσο αυτό το ποσό δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες», σημείωσε.

Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο κύριος Αποστόλου είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας, την Υφυπουργό Πρόνοιας αλλά και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Τους ανέφερα ότι πρέπει να γίνει ένα σχέδιο ώστε ανάλογα με τη χώρα που θα μεταβεί ο ασθενής, καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετικό κόστος ζωής, και του χρόνου που θα διαμείνει ο ασθενής με τον συνοδό του ή τους συνοδούς του αν χρειάζονται περισσότεροι».

Ερωτηθείς πότε εκτιμάει ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη ανέφερε ότι ο ίδιος ενέγραψε το θέμα, αναμένει ότι θα συζητηθεί στην Επιτροπή προς το τέλος Οκτωβρίου και εύχεται ότι με τη νέα χρονιά θα μπορεί να υλοποιηθεί. «Δεν εξαρτάται από εμένα και σαφώς χρειάζεται να γίνει μία διαδικασία μέχρι την υλοποίηση. Ελπίζω τους πρώτους μήνες του 2024 να είναι εφαρμόσιμο».

Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου αλλά και άλλοι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, αναλαμβάνουν τη στήριξη κάποιων εκ των εξόδων οικογενειών ασθενών. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κύριος Αποστόλου, το κράτος δε μπορεί να αποποιείται της ευθύνης του.

Πηγή: cyprustimes.com

Send this to a friend