Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βύρας: Στολίδι για τη Λάρνακα η αναδιαμόρφωση του Παττίχειου Πάρκου
Βύρας: Στολίδι για τη Λάρνακα η αναδιαμόρφωση του Παττίχειου Πάρκου

Βύρας: Στολίδι για τη Λάρνακα η αναδιαμόρφωση του Παττίχειου Πάρκου

 

 

Στολίδι για τη Λάρνακα και όχι μόνο, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας την αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττιχείου Πάρκου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δίπλα από την Αλυκή.

Ο κ. Βύρας μιλούσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε σήμερα κατά την οποία υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και της εργοληπτικής εταιρείας Miltiades Neophytou Civil Engineering Constructors & Developers Ltd, το συμβόλαιο για το έργο «Αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττίχειου Πάρκου στη Λάρνακα».

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «το Παττίχειο Πάρκο είναι ένα δάσος, δίπλα από ένα μοναδικής αξίας βιότοπο, ο ίδιος ο χώρος είναι ΝΑTURA και ο σχεδιασμός του έγινε σε πλήρη συνεργασία και σεβασμό στις απόψεις των αρμόδιων κρατικών Τμημάτων». Το έργο, σημείωσε, έγινε με όλες τις οδηγίες του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Υπηρεσίας Θήρας και άλλων Υπηρεσιών ούτως ώστε η αναβάθμιση να γίνει με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον.

 

Χαρακτήρισε τον χώρο «στολίδι που θα προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες και επισκέπτες της πόλης και θα γίνει ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς». Το έργο εντάσσεται, όπως είπε, στο φάσμα που αφορά την ωρίμανση των νέων έργων του Δήμου Λάρνακας και θα συμβάλει στην ενίσχυση του μικροκλίματος της περιοχής, ενώ θα δημιουργήσει ένα φυσικό πνεύμονα πρασίνου κοντά στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας συνθήκες για άνετη και ασφαλή διακίνηση των χρηστών.

Πρόσθεσε ότι «οι χρήστες, δημότες και επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται, να κοινωνικοποιούνται, να παρακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και να παρατηρούν από προνομιακά σημεία θέασης την Αλυκή και γενικότερα τη φυσική ομορφιά της γειτνιάζουσας περιοχής του Παττίχειου Πάρκου, που αυτή τη στιγμή παραμένει ανεκμετάλλευτη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Βύρας είπε πως «ο Δήμος είναι πολύ κοντά στην εξεύρεση και άλλων πηγών χρηματοδότησης, όπως είναι ο ΚΟΑ».

Στην αναβάθμιση του Παττιχείου Αμφιθεάτρου θα τοποθετηθούν καρέκλες, θα υπάρχει μόνιμη 24ωρη φύλαξη με περίπολα ενώ ενδεχομένως να εξεταστεί και το θέμα της τοποθέτησης καμερών, όπως ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι «κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν αναμένεται να επηρεαστεί η λειτουργία του Πάρκου, ότι όλες οι είσοδοι σ’ αυτό θα σηματοδοτηθούν με διάφορους τρόπους, δεν θα κοπούν δέντρα, απεναντίας θα φυτευτούν πολλά άλλα». Το 90% του Πάρκου είναι χώμα και δάσος ενώ δεν θα μειωθεί η γη που θα απορροφά τα όμβρια ύδατα, τόνισε ο κ. Βύρας.

Η Μελέτη έγινε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Χρύσανθος Χρυσάνθου & Συνεργάτες και ο κ. Χρυσάνθου χαρακτήρισε το Παττίχειο Πάρκο ως «κρυμμένο θησαυρό στη Λάρνακα». Η θέση του Πάρκου είναι εξαιρετική, βρίσκεται δίπλα στην Αλυκή και χρειάζεται πολλή ευαισθησία σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε «πολύ καλή τη συνεργασία που είχε το γραφείο του τόσο με τον Δήμαρχο Λάρνακας όσο και με τις άλλες κρατικές Υπηρεσίες».

Η αρχιτέκτονας Χριστίνα Χρυσάνθου ανέφερε ότι «με κύριο γνώμονα  τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τον ευαίσθητο γειτνιάζοντα χώρο του Πάρκου και της Αλυκής καθώς και την ενεργή διάδραση χρήστη-πάρκου, θα δημιουργηθούν διάφορες υποδομές». Συγκεκριμένα θα κατασκευαστεί κυκλική υπερυψωμένη πεζογέφυρα περιμετρικά του υφισταμένου αμφιθεάτρου, νέο καφεστιατόριο και παιχνιδότοπος που εφάπτεται στην πεζογέφυρα και ενισχύει τον πυρήνα του πάρκου γύρω από το αμφιθέατρο.

Ακόμα, θα δημιουργηθεί «βοτανικός κήπος με τη φύτευση αρωματικών φυτών για περίπατο και χαλάρωση με κατάληξη στο χώρο του υδάτινου στοιχείου, νέο skatepark με χώρο εκδηλώσεων και θέασης, θα κατασκευαστεί Πάρκο Σκύλων με παιχνίδια και καθιστικούς χώρους, ανοικτό Γυμναστήριο με θέα προς την Αλυκή, νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και αναβάθμιση πλατειακού χώρου στην είσοδο του υφιστάμενου αμφιθεάτρου με νέα στέγαστρα, εκθεσιακό χώρο και χώρο αναμονής.

Όπως είπε η κα. Χρυσάνθου, «θα κατασκευαστούν ακόμα δύο σημεία εξεδρών θέασης για εκδηλώσεις και παρατήρησης προς την Αλυκή, θα γίνουν νέες διαδρομές περίπατου εμπλουτισμένες με νέες φυτεύσεις και πινακίδες καθοδήγησης και πληροφοριών, θα προστεθεί ικανοποιητικός αριθμός χώρων στάθμευσης σε διάφορα σημεία του Πάρκου και χώρους υγιεινής, ανακατασκευή του πλατειακού χώρου στο υφιστάμενο μνημείο του πάρκου και ουσιαστική ενίσχυση του πρασίνου με τη φύτευση νέων δέντρων και φυτών».

Στο Παττίχειο Πάρκο θα γίνει επίσης «επιδιόρθωση της υφιστάμενης υποδομής και συγκεκριμένα των πεζόδρομων και των εισόδων του πάρκου, αλλαγή των φωτιστικών της περιοχής με νέας τεχνολογίας και αντιβανδαλιστικού τύπου φωτιστικά και αλλαγή / ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού και συντήρηση / αναδιαμόρφωση της περίφραξης».

Με την ολοκλήρωση του έργου το πάρκο θα καταστεί πλήρως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, πεζούς ποδηλάτες και ΑΜΕΑ, ενώ θα υπάρχει ελεγχόμενη και περιορισμένη πρόσβαση οχημάτων για εξυπηρέτηση του Παττιχείου Αμφιθεάτρου (σκηνικά, προμήθειες κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι οι εργασίες υπολογίζεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο, θα διαρκέσουν 18 μήνες ενώ το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα €5.272 εκ. + ΦΠΑ. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027»  με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Send this to a friend