Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μητσοτάκης: Ακλόνητη η δέσμευση για λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ
Μητσοτάκης: Ακλόνητη η δέσμευση για λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ

Μητσοτάκης: Ακλόνητη η δέσμευση για λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ

Η δέσμευση της Ελλάδας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη, δήλωσε την Πέμπτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως “είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη”.

Στην ομιλία του στην 78η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως το Κυπριακό παραμένει, δυστυχώς, στον πυρήνα του, ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε πως “η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητα για την Ελλάδα”. Συνεχίζοντας τόνισε επίσης, «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε απολύτως τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αντί να κοιτάξει στο παρελθόν θέλει σήμερα να κοιτάξει στο μέλλον.

“Αναμφίβολα, οι μακροχρόνιες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν. Ωστόσο, οι δύο μεγαλύτερες κοινές μας προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση, είναι του παρόντος και του μέλλοντος”, σημείωσε.

Ανέφερε πως αυτό είπε στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

“Δεν πρέπει να υπάρχει παρανόηση, η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο”, ανέφερε.

Send this to a friend