Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σύσκεψη στο Προεδρικό για ΟΕΔΑ και Βασιλικό -Έθεσαν χρονοδιαγράμματα για να λύσουν τα προβλήματα
Σύσκεψη στο Προεδρικό για ΟΕΔΑ και Βασιλικό -Έθεσαν χρονοδιαγράμματα για να λύσουν τα προβλήματα

Σύσκεψη στο Προεδρικό για ΟΕΔΑ και Βασιλικό -Έθεσαν χρονοδιαγράμματα για να λύσουν τα προβλήματα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ικανοποιημένες δηλώνουν οι κοινότητες Βασιλικού, μετά την σύσκεψη που έγινε στον Προεδρικό, στην παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη και αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα, που απασχολούν την περιοχή, όπως η μεταφορά των εργοστασίων ασφαλτικών και η λειτουργία του ΟΕΔΑ Πεντακώμου.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού, κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκά, δήλωσε ότι από την σύσκεψη λήφθηκαν θετικά μηνύματα, όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν τις κοινότητες της περιοχής.

 

Συγκεκριμένα, για το θέμα του οργανισμού Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Λεμεσού, στο Πεντάκωμο, ο κ.Φωκά είπε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι σταδιακά θα γίνουν αναβαθμίσεις στην μονάδα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σ’ εκπρόσωπο της συντονιστικής επιτροπής των κοινοτήτων να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την λειτουργία της.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι τέθηκε χρονοδιάγραμμα, ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2024 η συγκεκριμένη μονάδα να λειτουργεί σε σωστές βάσεις. Για το πολύκροτο θέμα μεταφοράς των ασφαλτικών μονάδων, δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση, εν’ αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για την περίπτωση του Μιτσερού.

«Μας είπαν ότι θα μελετήσουν το θέμα, ενώ λάβαμε θετικά μηνύματα από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ότι όντως η περιοχή μας είναι ήδη βεβαρημένη και δεν σηκώνει άλλα εργοστάσια. Θα μας ξανακαλέσουν για το θέμα αυτό για ν’ ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους. Εμείς ξεκαθαρίσαμε πως ούτε τα ασφαλτικά δεχόμαστε, ούτε οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο στην περιοχή μας.

Επικαλεστήκαμε και τη θέση εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Κύπρου στη συμπληρωματική περιβαλλοντική παρουσίαση, σύμφωνα με την οποία η περιοχή Βασιλικού είναι βεβαρημένη και χρήζει βελτίωσης όχι επιβάρυνσης.

Το πιο θετικό που βγήκε από τη σύσκεψη είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες να μην δοθούν αδειοδοτήσεις σε άλλες εταιρείες στη βιομηχανική περιοχή που γειτνιάζει με την κατοικημένη περιοχή Ζυγίου», ανέφερε ο κ.Φωκά.

Κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, οι κοινότητες Βασιλικού επανάφεραν και το αίτημα για μείωση των τελών διαχείρισης αποβλήτων από 70 στα 45 σεντ τον τόνο. Δόθηκαν διαβεβαιώσει ότι το θέμα θα προωθηθεί ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών και θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Περίφραξη Ενεργειακού

———————————–

Ενώπιον του ΠτΔ τέθηκε και το αίτημα για περίφραξη και αστυνόμευση του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό. Έγινε γνωστό ότι για την περίφραξη θα κατακυρωθεί η προσφορά σ’ εργολάβο μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 με στόχο να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών. Επίσης, υπήρξαν υποσχέσεις ότι θα ενισχυθεί ο Αστυνομικός Σταθμός Ζυγίου, προκειμένου να αυξηθούν οι περιπολίες στο ενεργειακό κέντρο.

Η Λιμενική διεξάγει περιπολίες από τη θάλασσα, ενώ έχουν τοποθετηθεί κάμερες ασφαλείας στο ενεργειακό κέντρο. Ο κ.Φωκά είπε ότι εκκρεμούν και κάποια άλλα θέματα που απασχολούν τις κοινότητες Βασιλικού, τα οποία θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση που θα καθοριστεί τον επόμενο μήνα, στην παρουσία είτε του ΠτΔ, είτε των αρμόδιων υπουργών.

Send this to a friend