Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ορφανίδης και Κουλίας ζητούν επαναφορά της εικόνας του Μακαρίου Γ’ πάνω από το τζάκι του Προεδρικού
Ορφανίδης και Κουλίας ζητούν επαναφορά της εικόνας του Μακαρίου Γ’ πάνω από το τζάκι του Προεδρικού

Ορφανίδης και Κουλίας ζητούν επαναφορά της εικόνας του Μακαρίου Γ’ πάνω από το τζάκι του Προεδρικού

 

 

Επιστολή την οποία συνυπογράφουν, απέστειλαν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, σε σχέση με την απομάκρυνση της φωτογραφίας του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάνω από το τζάκι.

Η φωτογραφία-πορτραίτο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, η οποία για πολλά χρόνια βρισκόταν τοποθετημένη πάνω από το τζάκι του Προεδρικού Μεγάρου, εξαφανίστηκε το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και ερωτήματα. Πλέον, την επαναφορά της στην γνωστή θέση ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, την οποία συνυπογράφουν, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης και Ζαχαρίας Κουλίας.

Το κείμενο της επιστολής ξεκινά με αναφορά στο γεγονός ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διετέλεσε ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η φωτογραφία του κοσμούσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον χώρο όπου γίνονται οι συναντήσεις του εκάστοτε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με αξιωματούχους άλλων χωρών και οργανισμών, Προέδρους και Πρωθυπουργούς».

 

«Από τον θάνατό του και μετά», συνεχίζει η επιστολή, «τον διαδέχθηκαν άλλοι έξι Πρόεδροι και με πλήρη σεβασμό στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, δεν προχώρησαν, ούτε σκέφτηκαν την αφαίρεση της φωτογραφίας του, έστω και την μετακίνησή της σε πολύ υποδεέστερο χώρο από αυτόν που του αξίζει».

«Μετά λύπης μας», αναφέρουν στην συνέχεια οι κ.κ. Κουλίας και Ορφανίδης, «πληροφορηθήκαμε τη μετακίνηση της φωτογραφίας του Αρχιεπισκόπου και πιστεύουμε ότι αυτή η ενέργεια συμβάλλει στην αναμόχλευση θλιβερών καταστάσεων και δεν προάγει την ενότητα και τη λήθη».

Καταλήγοντας οι δύο βουλευτές του ΔΗΚΟ, τονίζουν ότι «με την επιστολή μας αυτή, ζητούμε την επανατοποθέτησή της στην προτέρα θέση, ως είχε εξαρχής, από δεκαετίες».

Πηγή: politis.com.cy

Send this to a friend