Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Σπάνιο φαινόμενο»: Γιατί είχαμε «βουβές» βροντές και αυγουστιάτικη καταιγίδα;
«Σπάνιο φαινόμενο»: Γιατί είχαμε «βουβές» βροντές και αυγουστιάτικη καταιγίδα;

«Σπάνιο φαινόμενο»: Γιατί είχαμε «βουβές» βροντές και αυγουστιάτικη καταιγίδα;

Ένα σπάνιο φαινόμενο ήταν αυτό που είδαμε στον ουρανό της Κύπρου το βράδυ της Δευτέρας και η προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο ήταν πριν 24 χρόνια, δηλαδή το 1999, όπως αναφέρει μιλώντας στο AlphaNewsLive ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαΐδης.

«Είναι εξαιρετικά σπάνια αυτής της μορφής φαινόμενα, από μια έρευνα στην οποία έχουμε κάνει στη βάση δεδομένων του Τμήματος, κάτι σχεδόν παρόμοιο είχε καταγραφεί το 1999 από κάποιους μετεωρολόγους σταθμούς στο εσωτερικό της Κύπρου, οι οποίοι κατέγραψαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τις νυχτερινές ώρες.»

Κληθείς να μας εξηγήσει το φαινόμενο που είδαμε αναφέρει ότι κατά τις απογευματινές ώρες, κατά τη διάρκεια Ιουλίου-Αυγούστου, το συνηθέστερο είναι να έχουμε καταιγιδοφόρα δραστηριότητα στα ορεινά και στο εσωτερικό, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

«Αυτό είναι το συνηθισμένο, το εξαιρετικά ασυνήθιστο είναι να έχουμε νυχτερινή καταιγίδα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Στη χθεσινή περίπτωση ήταν συνδεδεμένη με ένα σύστημα αποκομμένο, ένα σύστημα χαμηλής πίεσης, το οποίο ξεκίνησε από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μικράς Ασίας και «κοιμήθηκε» ακολούθως στην περιοχή του Ταύρου, δηλαδή στη θάλασσα μεταξύ της κατεχόμενης μας πατρίδας και της Μικράς Ασίας. Εκεί ενισχύθηκε το συγκεκριμένο σύστημα, και έδωσε νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης, νεφώσεις δηλαδή οι οποίες είναι ικανές να δώσουν καταιγίδες.»

«Το εξαιρετικά ασύνηθες του ψεσινού συμβάντος ήταν ότι είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό υψηλής δραστηριότητας, στη μετεωρολογία τα ονομάζουμε ηλεκτρομετέωρα, δηλαδή είχαμε μεγάλο αριθμό τόσων αστραπών μεταξύ νεφών, όσο και μεταξύ νεφών και επιφάνειας της γης, αλλά και κεραυνών που είναι αποκλειστικά μεταξύ νέφους και γης, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός τους», συνεχίζει.

 

Εξήγησε επίσης γιατί παρατηρήθηκαν «βουβές» βροντές.

«Επηρεάσαν τα βόρεια παράλια της κατεχόμενης μας πατρίδας μετά τις 18:30-19:00, με αποκορύφωμα τις 20:00-20:30 όπου η συχνότητα ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Δεν ακούγονταν οι βροντές διότι ακριβώς οι καταιγίδες ήταν στην θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας, μέχρι και τη χερσόνησο της Καρπασίας. Κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί προειδοποίηση και για τα ανατολικά της Κύπρου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Σημειώθηκαν καταιγίδες μειωμένης έντασης και στην χερσαία περιοχή της Κύπρου. Αν τις συγκρίνουμε με τις καταιγίδες στη θαλάσσια περιοχή του Ταύρου, αυτές που συνέβησαν στην χερσαία περιοχή ήταν ηπιότερες.»

Κατά τις απογευματινές ώρες καταγράφηκαν υδροστρόβιλοι αλλά και ανεμοστρόβιλος ο οποίος προκάλεσε ζημιές στην επαρχία Λάρνακας.

«Μπορεί να θεωρηθεί ως ο ομφάλιος λώρος ενός καταιγιδοφόρου νέφους με τη θάλασσα και είναι μια πηγή τροφοδοσίας του νέφους με υγρασίας ψηλής θερμοκρασίας. Ρουφά δηλαδή από τη θάλασσα νερό, υγρασία πολύ ψηλής θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται. Παρατηρήθηκαν χθες τις απογευματινές ώρες υδροστρόβιλοι τόσο στα δυτικά παράλια όσο και στα νότια παράλια. Ήταν συνδεδεμένοι με τις καταιγίδες του απογεύματος χθες, ενώ καταγράφηκε και ανεμοστρόβιλος στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια των ίδιων φαινομένων του απογεύματος χθες, όχι των καταιγίδων που είχαμε ψες. Ο ανεμοστρόβιλος έχει την ίδια λειτουργική σημασία με τον υδροστρόβιλο εκτός του ότι στερείται υγρασίας, ρουφά δηλαδή το καταιγιδοφόρο νέφος ψηλής θερμοκρασίας αέρα για να συντηρηθεί.»

 

Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τη Λάρνακα, άφησε πίσω του ζημιές και διακοπή ρεύματος
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πρόβλεψη του φαινομένου και την καθυστέρηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να εκδώσει προειδοποίηση εξηγεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

«Για να εξαχθεί μια πρόβλεψη δεν είναι από μια δομημένη σκέψη απλά και μόνο ενός μετεωρολόγου, χρειάζονται βοηθήματα. Αυτά τα βοηθήματα είναι τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, τα οποία εκδίδονται από συγκεκριμένες αρμόδιες αρχές. Κανένα από αυτά τα μοντέλα, όλα τα μοντέλα «έπιασε» την εξέλιξη των φαινομένων στην περιοχή της θαλάσσιας περιοχής του Ταύρου. Γι’ αυτό και όταν το Γραφείο Πρόγνωσης Καιρού και οι λειτουργοί διαπίστωσαν την κίνηση αυτή της αέριας μάζας από την νοτιοανατολική Τουρκία προς την περιοχή της Κύπρου, εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση με άμεση ισχύ.»

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, δεν αναμένεται να έχουμε το ίδιο φαινόμενο απόψε, αναμένεται όμως κατά τη διάρκεια του απογεύματος σήμερα να έχουμε δραστηριότητα και πάλι στα ορεινά ή και σε περιοχές του εσωτερικού και των ανατολικών.

Ερωτηθείς αν μπορούμε να πούμε ότι ήταν τα πρωτοβρόχια απαντά αρνητικά και εξηγεί ότι είναι ένα διαφορετικό φαινόμενο.

«Τα πρωτοβρόχια δεν έχουν αυτή τη μορφή, τα πρωτοβρόχια είναι κυρίως ελαφρές βροχές, οι οποίες επηρεάζονται από τα δυτικά προς τα ανατολικά όλη περίπου την Κύπρο, πρώτες βροχές για όλη σχεδόν την περιοχή της Κύπρου.»

*Τα βίντεο αναρτήθηκαν στη σελίδα στο Facebook ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

 

Send this to a friend