Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Εγκλωβισμένος” στη νεκρή ζώνη ο 34χρονος Φερίτ (βίντεο)
“Εγκλωβισμένος” στη νεκρή ζώνη ο 34χρονος Φερίτ (βίντεο)

“Εγκλωβισμένος” στη νεκρή ζώνη ο 34χρονος Φερίτ (βίντεο)

 

 

Φερίτ – Κούρδος Πρόσφυγας
Δε ξέρω. Δεν καταλαβαίνω γιατί δε με θέλουν. Δε μπορώ να καταλάβω αυτήν την κατάσταση, αλλά μένω… πρέπει να μείνω.

Το όνομα του Φερίτ. Ο 34χρονος Κούρδος πρόσφυγας από το Ντιγιάρμπακίρ, βρίσκεται από τις 16 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου κολλημένος στη νεκρή ζώνη.

Ο Φερίτ εδώ και εννέα μήνες βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Νεκρή Ζώνη παρά του Λήδρα Πάλλας, σε αντίσκηνο εκτεθειμένος σε ακραίες καιρικές συνθήκες και κινδύνους.

 

Η κάμερα του Alpha βρέθηκε στη Νεκρή Ζώνη και κατέγραψε την ιστορία του Φερίτ, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του θέματος από την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος».

Φερίτ – Κούρδος Πρόσφυγας
Υπάρχει πρόβλημα. Όταν θέλουν από εμένα τα χαρτιά μου θα τους τα δώσω.

Ενώ θα μπορούσε να είναι ένας σαν όλους τους άλλους που περνούν διά της παράνομης οδού στις ελεύθερες περιοχές, ο ίδιος επιμένει τη νόμιμη οδό από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

Φερίτ – Κούρδος Πρόσφυγας
Δε θέλω να περάσω παράνομα τα σύνορα. Θέλω να μπω στη χώρα νόμιμα. Δε θέλω να μπω παράνομα. Θα μείνω εδώ 10 χρόνια, αλλά δε θα περάσω παράνομα τα σύνορα.

Ο Φερίτ, όπως μας εξομολογήθηκε είχε την ανάγκη να τρέξει να σώσει από τη χώρα του, καθώς ως Κούρδος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Μπήκε στη φυλακή με ανυπόστατες κατηγορίες και εκ τότε βρίσκεται στη νεκρή ζώνη…παλεύοντας για τη ζωή.

Καταφύγιο του η Κύπρος αφού στην περιοχή του ως Κούρδος κινδυνεύει με φυλάκιση και θάνατο καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες που σχετίζονται με τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Φερίτ – Κούρδος Πρόσφυγας
Μένω εδώ εννέα μήνες. Ήρθα εδώ γιατί στην Τουρκία έχω πρόβλημα. Με έβαλαν στη φυλακή. Δε θέλω αυτήν την κατάσταση για αυτό και έτρεξα εδώ. Είπαν πως χτύπησα έναν αστυνομικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτοί με χτύπησαν και με έβαλαν στη φυλακή. Για αυτό το λόγο έπρεπε να τρέξω.

Έτρεξε να σωθεί αφήνοντας πίσω του όλα του τα αγαπημένα πρόσωπα, οικογένεια και φίλους.

Φερίτ – Κούρδος Πρόσφυγας
Έχω μητέρα. Έχω πατέρα, έχω δύο αδελφές, ένα μεγαλύτερο αδελφό. Μιλάω μαζί τους κάθε μέρα. Είναι πολύ αγχωμένοι για εμένα. Θέλουν να έχω ένα καλό μέλλον.

Ερχόμενος εδώ, πίστευε πως επρόκειτο για ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα αγκάλιαζαν τους πρόσφυγες λόγω του ότι έζησαν τον πόλεμο και τον ξεριζωμο και πως θα μπορούσαν να κατανοήσουν τη δική του κατάσταση. Κάτι που σίγουρα δε φάνηκε στην πράξη.

Φερίτ – Κούρδος Πρόσφυγας
Πήγα εκεί και μου είπαν να πάω πίσω. Δε με θέλουν. Μένω εδώ γιατί θέλω να πάω στην Ευρώπη και να πάω στην Κύπρο.

Ο νεαρός Φερίτ, ζει σε αντίσκηνο με τη φροντίδα και την αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως προνοεί νομοθεσία για τους πρόσφυγες.

Φερίτ – Κούρδος Πρόσφυγας
Η  Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών μου δίνει φαγητό. Μου δίνει νερό, πλένουν τα ρούχα μου και για εμένα έφτιαξαν και ένα μπάνιο.

Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έχει διενεργήσει τα ανάλογα διαβήματα προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να επιτραπεί στον Φερίτ η πρόσβαση στις διαδικασίες  αίτησης ασύλου. Μέχρι στιγμής… καμία ανταπόκριση από μέρους των κυπριακών αρχών για επίλυση του ζητήματος.

Το μόνο που ζητά ο Φερίτ, είναι το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο.

Φερίτ – Κούρδος Πρόσφυγας
Το μόνο που θέλω είναι να ζήσω μια καλή ζωή. Αυτό μόνο. Καλή ζωή είναι μια ζωή χωρίς φυλακή.

Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην παράγραφο 43 αναγράφεται μάλιστα, πως η έλλειψη πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου στα σημεία διέλευσης της Πράσινης Γραμμής εντείνει τις παράτυπες διελεύσεις, θέτοντας τους αιτούντες ασύλου σε κίνδυνο εκμετάλλευσης. Στην περίπτωση του νεαρού Φερίτ, όπως όλα δείχνουν δεν του παραχωρήθηκε πρόσβαση σε συνθήκες υποδοχής αιτητών ασύλου όπως προνοείται από την εν λόγω νομοθεσία.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend