Στο χωριό του, το Παλιομέτοχο, θα εγκατασταθεί ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Περίπου τρεις μήνες μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να θέσει σε αργία τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο (Μαχαιριώτη) με ταυτόχρονη εγκατάλειψη του κτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, έπειτα από την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης, ο 85χρονος σήμερα πρώην ανώτερος κληρικός φαίνεται πως συμμορφώνεται.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, ο τέως Κιτίου ζήτησε να εγκατασταθεί στην γενέτειρά του, στο χωριό Παλιομέτοχο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς την Μητρόπολη Κιτίου, αλλάβρίσκεται σε διαδικασία μετακόμισης,η οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Την κατοικία όπου θα διαμένει στο Παλιομέτοχο αναμένεται να ενοικιάσει για λογαριασμό του η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου δήλωσε στο «Omega» ότι ο καταδικασθέντας για άσεμνη επίθεση τέως Μητροπολίτης Κιτίου εγκατέλειψε το κτήριο της Μητρόπολης και θα εγκατασταθεί στο Παλιομέτοχο. Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Ιούνιο η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να θέσει σε αργία τον τέως Κιτίου και όχι να τον καθαιρέσει, με το σκεπτικό ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης που καταχώρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της καταδικαστικής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.
Την 1η Ιουνίου το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή στον 85χρονο πρώην ανώτερο ιεράρχη, αφού κρίθηκε ένοχος, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης εναντίον ανήλικου κοριτσιού, αδίκημα που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 1981.
Ποινή με προεκτάσεις
Στην απόφασή του, το δικαστήριο εξήγησε πως έκρινε τον τέως Κιτίου με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε την εποχή που διέπραξε την άσεμνη επίθεση, πριν από 42 χρόνια. Τότε το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης θεωρείτο πλημμέλημα και τιμωρείτο με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνων ή πρόστιμο μέχρι 1500 λίρες.
Η δικαστής Εύη Ευθυμίου, ενώπιον της οποίας διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία της πολύκροτης υπόθεσης, παρατήρησε ότι δεν θα μπορούσε να επιβληθεί άλλη ποινή στον κατηγορούμενο πέραν της φυλάκισης. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την διάπραξη του αδικήματος, η προχωρημένη ηλικία του κατηγορουμένου και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, δικαιολογούν την άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του δικαστηρίου για αναστολή της ποινής.
«Φρονώ ότι η επιλογή άλλου είδους ποινής στην περίπτωση του κατηγορουμένου θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως ανοχή στη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων και θα εξουδετέρωνε την ανάγκη για αποτροπή και αποτελεσματικότητα του νόμου, δίδοντας λανθασμένα μηνύματα σε νέους επίδοξους παραβάτες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ετυμηγορία της η δικαστής Ευθυμίου.
Καταπέλτης
Το λεκτικό της απόφασης του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης ως προς τις πράξεις του καταδικασθέντος. Ως επιβαρυντικός παράγοντας, λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι υπήρξε «έντεχνος σχεδιασμός από μέρους του για να απομονώσει την 16χρονη, τότε, παραπονούμενη σε χρόνο που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο του».
Η κ. Ευθυμίου σημείωσε, επίσης, ότι οκατηγορούμενος «προσπάθησε να εντυπωσιάσει την νεαρή κοπέλα, προβάλλοντας σε αυτήν την συναρπαστική του ζωή και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του στο εξωτερικό, άνεση που παρείχε σ’ αυτόν το αρχιερατικό του σχήμα». Ένας επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας που λήφθηκε υπόψη ήταν και το γεγονός πως ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου ουδέποτε εξέφρασε μεταμέλεια, ενώ η 16χρονη, μετά την άσεμνη επίθεση που δέχθηκε, κατέληξε σε κατάσταση υστερίας και χρειάστηκε η αρωγή γιατρού για να μπορέσει να συνέλθει.