Προς ίδρυση ακόμα ένα Πανεπιστήμιο στην Κύπρο, αυτό του Τροόδους
Ενα βήμα πριν την απόκτηση ακόμη ενός πανεπιστημίου βρίσκεται η Κύπρος, καθώς στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια του Δικτύου Τροόδους και του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Μεσόγειος», για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Τροόδους, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με έμφαση σε κλάδους σπουδών που αφορούν τον Τουρισμό και τη Φιλοξενία.
Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους και Κοινοτάρχης Πλατρών, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, έχουν ήδη προηγηθεί επαφές μεταξύ του ιδίου και της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία έχει ζητήσει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας για το όλο εγχείρημα ώστε με τη σειρά της να προωθήσει το θέμα προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Οπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, η μόνη αρωγή που ζητείται από το κράτος είναι η παραχώρηση υφιστάμενων κτηριακών υποδομών που ανήκουν στο ΥΠΑΝμ ώστε με την κατάλληλη διαρρύθμιση να αποτελέσουν τους χώρους όπου θα στεγαστεί το νέο Πανεπιστήμιο.
Είπε ότι η μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας έχει ήδη παραδοθεί στο Υπουργείο Παιδείας και αναμένεται μετά τις θερινές διακοπές όπως οριστεί νέα συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων με τελικό στόχο η επίσημη εξαγγελία της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Τροόδους να γίνει εντός του Φθινοπώρου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος φαίνεται να «αντικρίζει πολύ θετικά την εξέλιξη αυτή».
Ο Κοινοτάρχης Πλατρών σημείωσε ότι πολύ θετική ήταν και η αντίδραση ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων για χρηματοδότηση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, τα λειτουργικά έξοδα του οποίου θα καλυφθούν και τα από τα ξένα πανεπιστήμια τα οποία, μεταξύ άλλων, θα καταβάλουν και τέλη εγγραφής για τις σχολές τους, που θα αποτελέσουν και σχολές του Πανεπιστημίου Τροόδους.
Πρόσθεσε ότι κατόπιν μελέτης που διενεργήθηκε, για το Πανεπιστήμιο Τρόοδους θα ακολουθηθεί το μοντέλο του «Μωσαϊκού Πανεπιστημίου», που αποτελείται από πετυχημένες σχολές διαφόρων πανεπιστημίων, κάτι νέο καινοτόμο και μοναδικό, ίσως, στον ακαδημαϊκό κόσμο της ΕΕ.
Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το στρατηγικό πλάνο της ίδρυσης του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων πανεπιστημιουπόλεων (university campus) στις κοινότητες Πεδουλά, Γαλάτας, Κυπερούντας και Πάνω και Κάτω Πλατρών και Μονιάτη, συμβάλλοντας ουσιαστικά και αποφασιστικά προς την κατεύθυνση υλοποίησης της «Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους».
Πρόκειται, συνέχισε, για ένα Πανεπιστήμιο που θα καλύψει τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές ανάγκες των νέων του Τροόδους και όχι μόνο με τις σχολές του να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τα Τεχνικά Λύκεια που ήδη λειτουργούν στο Τρόοδος, με τα Λύκεια Ομόδους, Λεμύθου, Ευρύχου και Αγρού».
Οπως δήλωσε ο Κοινοτάρχης Πλατρών, προγραμματίζεται όπως η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου βρίσκεται στη Κοινότητα των Πάνω Πλατρών, η Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού στις Κοινότητες Κάτω Πλατρών και Μονιάτη, η Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Κοινότητα Πεδουλά, η Σχολή Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και η Σχολή Ψηφιακών Επιστημών και Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κοινότητα Πεδουλά, η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Αγροτική Ανάπτυξη στην Κοινότητα Γαλάτας και η Σχολή Ανθρωπιστικών και Μεσογειακών Σπουδών στην Κοινότητα Κυπερούντας.
Το ερευνητικό κέντρο προγραμματίζεται όπως λειτουργήσει στην Κοινότητα Πεδουλά και οι δραστηριότητες του να περιλαμβάνουν όλες τις κοινότητες και την ευρύτερη περιοχή Τροόδους.
Ερωτηθείς για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο νέο πανεπιστήμιο με έδρα το Τρόοδος, ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι πρόκειται για τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Μεσόγειος» σε συνεργασία με τις ελβετικές σχολές Glion, Les Roches και Swiss Hotel Management School για τη λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού.
Επίσης, από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από την Ελλάδα έχει αναλάβει τη λειτουργία της Σχολής Οικονομικών Επιστημών , Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Πανεπιστήμιο Catholic University Pope John II από τη Πολωνία έχει αναλάβει τη λειτουργία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Μεσογειακών σπουδών, το Πανεπιστήμιο University of Life Sciences από την Πολωνία έχει αναλάβει τη λειτουργία της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Αγροτική Ανάπτυξη, το Πανεπιστήμιο Arab Academy of Science, Technology & Maritime Transport από τη Αίγυπτο έχει αναλάβει τη Σχολής Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα ECCC Foundation έχει αναλάβει τη λειτουργία της Σχολή Ψηφιακών Επιστημών και Τεχνητής Νοημοσύνης.
Για την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχει εκπονηθεί οικονομική μελέτη, «τα αποτελέσματα της οποίας αποδεικνύουν ότι μπορεί η προσπάθεια μας να είναι οικονομικά βιώσιμη με την προϋπόθεση της παραχώρησης χρήσης των κλειστών σχολείων στις Κοινότητες, Κάτω Πλατρών, Πεδουλά, Γαλάτας και Κυπερούντας, οι οποίες με έξοδα του πανεπιστημίου θα αναβαθμιστούν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε πανεπιστημιακά πλαίσια».
Πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι, θα επιδιωχθεί ευνοϊκός δανεισμός, ενώ θα ζητηθούν και χορηγίες από ανθρώπους που νοιάζονται και θέλουν ξανά να δουν την ορεινή τους κοινότητα να ευημερεί.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με τη λειτουργία του πανεπιστημίου θα δημιουργηθεί μια σημαντική δυναμική για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών και επενδύσεων και για νέες μορφές ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ οι αναπτύξεις θα αυξήσουν τη ζήτηση για προμήθειες κατασκευής, ανακαίνισης και συντήρησης στην περιοχή.
Τέλος, το Πανεπιστήμιο Τροόδους, «με την λειτουργία του και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων θα προσφέρεται σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής», είπε κλείνοντας ο Κοινοτάρχης Πλατρών και Πρόεδρος του Δικτύου Τροόδους.