Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στα σκοτάδια οι πύργοι ναυαγοσωστικής – Δεν έχουν ψυγείο ούτε για τα φάρμακα
Στα σκοτάδια οι πύργοι ναυαγοσωστικής – Δεν έχουν ψυγείο ούτε για τα φάρμακα

Στα σκοτάδια οι πύργοι ναυαγοσωστικής – Δεν έχουν ψυγείο ούτε για τα φάρμακα

 

 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δήμου Λεμεσού, μετά και τις καταγγελίες ναυαγοσωστών, για μη παροχή ηλεκτροδότησης στους ναυαγοσωστικούς πύργους, που εμπίπτουν στα δημοτικά όριά του.

Οι πύργοι ηλεκτροδοτούνται μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία όπως υποστηρίζουν οι ναυαγοσώστες, δεν παρέχουν επαρκή κάλυψη για όλες τις ανάγκες.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό όσων αφορά στα φάρμακα που διαθέτουν στους πύργους, τα οποία πρέπει να είναι τοποθετημένα σε κατάλληλες θερμοκρασίες, ωστόσο παραμένουν εκτεθειμένα στη ζέστη καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ψυγείο με την υφιστάμενη παροχή ρεύματος.

 

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους ναυαγοσώστες, Σάκη Νικολάου και Χριστάκη Γεωργίου, είναι σοβαρό καθώς τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν τοποθετηθεί στους καινούργιους ναυαγοσωστικούς πύργους δεν μπορούν να αποθηκεύσουν ρεύμα και δεν μπορούν να καλύψουν την ηλεκτροδότηση των συσκευών και του εξοπλισμού τους.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου σε ναυαγοσωστικό πύργο της Γερμασόγειας κατά την περσινή περίοδο έγινε έκρηξη της μπαταρίας των φωτοβολταϊκών με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι ναυαγοσώστες. «Μετά το ατύχημα στο Δασούδι σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τα φωτοβολταϊκά καθώς κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα», είπε.

Οι ναυαγοσώστες σημειώνουν ότι με την παροχή κανονικού ρεύματος θα μπορούν οι πύργοι να λειτουργούν άψογα και βάσει όλων των προδιαγραφών. «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούτε βραστήρα νερού σε περίπτωση που σημειωθεί δάγκωμα από δράκαινα σε λουόμενο», υποδεικνύει ο κ. Νικολάου.

Όπως εξηγούν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του γεγονότος ότι δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ψυγείο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστούν δηλητηρίαση από το φαγητό τους. «Είμαστε και εμείς άνθρωποι, είμαστε κάθε μέρα εδώ για να προσέχουμε τους λουόμενους, θέλουμε ένα νερό παγωμένο, το φαγητό μας, έχουμε και κάποια φάρμακα τα οποία θέλουν ψυγείο, τα οποία δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς χαλούν».

Μετά και τις δημόσιες καταγγελίες των ναυαγοσωστών ο Δήμος Λεμεσού εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση εκφράζοντας την ετοιμότητα του να συνδράμει στις διαδικασίες για εγκατάσταση ηλεκτρικού ρεύματος, όπου υπάρχουν οι απαιτούμενες πρόνοιες και υποδομές.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο δήμος σημειώνει ότι «οι πύργοι που εντάσσονται στη δικαιοδοσία του Δήμου Λεμεσού ηλεκτροδοτούνται μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, η εγκατάσταση των οποίων έγινε κατά την ανέγερση τους, για την οποία είχε την ευθύνη το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ασφάλειας Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ».

Παρά το γεγονός ότι οι πύργοι στους οποίους εντοπίζονται προβλήματα δεν ανεγέρθηκαν από το δήμο και παρά το ότι δεν έχει προηγουμένως ενημερωθεί επισήμως σε σχέση με τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, εντούτοις ο Δήμος Λεμεσού είναι πρόθυμος να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο προς επίλυση του ζητήματος που προκύπτει».

Send this to a friend