Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Λίστα με παγιδευτές αμπελοπουλιών έχει στα χέρια της η Αστυνομία Δεκέλειας
Λίστα με παγιδευτές αμπελοπουλιών έχει στα χέρια της η Αστυνομία Δεκέλειας

Λίστα με παγιδευτές αμπελοπουλιών έχει στα χέρια της η Αστυνομία Δεκέλειας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ενισχυμένη στον «πόλεμο» κατά της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, αφού έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία ανίχνευσης, η οποία αναμένεται σύντομα να σταλεί στην Κύπρο για εφαρμογή, με στόχο την περαιτέρω μείωση του αριθμού των πουλιών που παγιδεύονται σε δίχτυα και ξόβεργα.

Ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων αναφέρει ότι η περίοδος από 31 Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου θεωρείται η μεταναστευτική περίοδος των αμπελοπουλιών, γι’ αυτό και η Αστυνομία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, με την κατακόρυφη μείωση της λαθροθηρίας.

 

Σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (CAT), που στόχο έχει την καταπολέμηση του εγκλήματος στην περιοχή Δεκέλειας, από το 2016, δηλαδή τη χρονιά ίδρυσης της υπό αναφορά ομάδας, η παγίδευση αμπελοπουλιών έχει μειωθεί περίπου κατά 100%.

Σύμφωνα, δε, με τα στατιστικά στοιχεία της περασμένης περιόδου, η παγίδευση πουλιών από το 2015 μειώθηκε συνολικά κατά 98,2%. Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση διχτυών μειώθηκε κατά 98,4%, ενώ με τα ξόβεργα καλάμια μειώθηκε κατά 92%.

Επιπρόσθετα, πέρσι έγιναν συνολικά 11 συλλήψεις για παράνομη παγίδευση πουλιών. Στην εκστρατεία κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών, η Αστυνομία Δεκέλειας, θα συνεχίσει την συνεργασία της με τους βασικούς της εταίρους, που είναι το «Bird Life Cyprus», η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (Committee Against Bird Slaughter), η «Royal Society for the Protection of Birds», η Αστυνομία Κύπρου, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τα διάφορα περιβαλλοντικά τμήματα.

«Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση που μας επιτρέπει να επενδύσουμε σε περισσότερη τεχνολογία ανίχνευσης, έτσι όσοι σκοπεύουν να παγιδεύσουν πτηνά, να γνωρίζουν ότι δεν θα γλιτώσουν τη σύλληψη και θα διωχθούν ποινικά.

Η Αστυνομία των Β.Β. έχει πολιτική μηδενικής ανοχής στην παγίδευση πουλιών και όταν ένα πρόσωπο συλληφθεί για τέτοιου είδους αδίκημα, να αναμένει ότι θα διωχθεί ποινικά και θα αντιμετωπίσει βαριά πρόστιμα ή ακόμα και ποινή φυλάκισης, όπως συνέβη σε παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Παγίδευσης Πουλιών της Αστυνομίας Δεκέλειας, ανώτερος υπαστυνόμος Pertev Karagozlou.

Η «καυτή» λίστα

———————–

Περαιτέρω, ο κ.Karagozlou ανέφερε ότι την δεδομένη στιγμή οι Βρετανικές Βάσεις οριστικοποιούν την «καυτή», όπως την χαρακτήρισε, λίστα, στην οποία είναι καταγραμμένοι οι πιο «παραγωγικοί» παγιδευτές πτηνών. «Κατέχουμε μια λίστα με τους 10 πιο δραστήριους παγιδευτές, επιδίωξη των οποίων είναι η αποκόμιση μεγάλων χρηματικών κερδών από την πώληση αμπελοπουλιών που παγιδεύουν.

Το μήνυμα μας είναι ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι και θα χρησιμοποιήσουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τους συλλάβουμε και να τους διώξουμε ποινικά», προειδοποίησε.

 

Send this to a friend