Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νέα τεχνική σχολή στην Αραδίππου και λίφτινγκ στο Γυμνάσιο Δροσιάς
Νέα τεχνική σχολή στην Αραδίππου και λίφτινγκ στο Γυμνάσιο Δροσιάς

Νέα τεχνική σχολή στην Αραδίππου και λίφτινγκ στο Γυμνάσιο Δροσιάς

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έπειτα από αρκετή καθυστέρηση, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την νέα τεχνική σχολή της Λάρνακας, που θ’ αντικαταστήσει την υφιστάμενη Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου.

Η νέα τεχνική σχολή αναμένεται να είναι έτοιμη σε περίπου τριάμισι χρόνια. Το  Υπουργείο Παιδείας προκήρυξε πρόσφατα τον διαγωνισμό για τις κατασκευαστικές εργασίες της νέας τεχνικής σχολής, που θα ανεγερθεί στην περιοχή της Παναγιάς των Αμπελιών, στην Αραδίππου. Σύμφωνα με την προκήρυξη, θα κοστίσει 33,4 εκατομμύρια ευρώ.

 

Οι εργασίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν περί το τέλος του 2023 με αρχές του 2024 και θα διαρκέσουν 36 μήνες. Ως εκ τούτου, το καινούργιο σχολείο θα είναι έτοιμο, εκτός απροόπτου, περί το τέλος του 2026 ή αρχές του 2027.

Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει αίθουσες γενικής διδασκαλίας, εργαστήρια μηχανικής αυτοκινήτων, εργαστήριο ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ξενοδοχείου, αίθουσα κι εργαστήριο ηλεκτρολογίας κι εργαστήριο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, θα περιλαμβάνει εργαστήρια ελασματουργείας, μεταλλικών κατασκευών και σωληνώσεων φυσικού αερίου, αυτοματισμού, ρομποτικών συστημάτων autotronics, οξυγονοκολλήσεων και συγκολλήσεων, υδραυλικών, οικοδομικής, μηχανουργίας, αίθουσες γενικής μηχανολογίας, τεχνολογίας μηχανικής αυτοκινήτων, μηχανολογικών εγκαταστάσεων, τεχνολογίας πολιτικής μηχανικής, αρχιτεκτονικής και αίθουσες για σχεδιαστήρια, διακοσμητικής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κομμωτικής, γραφικών τεχνών, φυσικής, χημείας και μουσικής.

Το καινούργιο σχολικό κτήριο θα διαθέτει αίθουσα αθλοπαιδιών, γήπεδα καλαθόσφαιρας, ποδοσφαίρου και πετόσφαιρας, σκάμμα αλμάτων και κερκίδες.

Η ανέγερση νέας τεχνικής σχολής αποτελεί πάγιο αίτημα της Λάρνακας τα τελευταία χρόνια. Με την υλοποίησή της, θα φιλοξενήσει τους μαθητές της Τεχνικής Αγίου Λαζάρου, η οποία θεωρείται πια ακατάλληλη από κτηριακής άποψης.

 

Αναβάθμιση Δροσιάς

——————————-

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε πριν από μερικές μέρες και στη δημοσίευση των προσφορών για τις εργασίες αναβάθμισης του Γυμνασίου Δροσιάς.

Εκτιμάται ότι τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν σχεδόν ταυτόχρονα με τη νέα τεχνική σχολή και θα διαρκέσουν 27 μήνες. Το συμβόλαιο αφορά την αντισεισμική, ενεργειακή και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του γυμνασίου. Το κόστος ορίστηκε στα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ.

Κι όλα αυτά, παρόλο που παραμένει το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης, όπου είναι κτισμένο το υπό αναφορά γυμνάσιο, η οποία ανήκει στο ΕΦΚΑΒ…

Η αναβάθμιση του Γυμνασίου Δροσιάς σημαίνει ουσιαστικά εγκατάλειψη και απόρριψη του αιτήματος της Λάρνακας, για κατασκευή καινούργιου γυμνασίου στο ακίνητο της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο αγοράστηκε πριν από μερικά χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, με σκοπό την ανέγερση καινούργιου σχολικού κτηρίου, με την τοπική σχολική εφορεία να ζητά επίμονα νέο γυμνάσιο. Αντί αυτού, όμως, αναβαθμίζεται το Γυμνάσιο Δροσιάς…

 

Send this to a friend