Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επαρχία Λάρνακας: Παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες μετά τις 6μ.μ. και 7μ.μ.
Επαρχία Λάρνακας: Παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες μετά τις 6μ.μ. και 7μ.μ.

Επαρχία Λάρνακας: Παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες μετά τις 6μ.μ. και 7μ.μ.

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Χωρίς ναυαγοσωστική επιτήρηση θα παραμείνουν μετά τις 6μ.μ. και 7μ.μ., κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, οι πολυσύχναστες παραλίες της Ορόκλινης και κατ’ επέκταση της επαρχίας Λάρνακας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια χιλιάδων λουόμενων, Κυπρίων και ξένων, οι οποίοι αναμένεται να κατακλύσουν τις ακτές τον Αύγουστο.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης αναγνωρίζει το πρόβλημα με τα ωράρια επάνδρωσης των ναυαγοσωστικών πύργων, ωστόσο αποφάσισε να επανδρωθούν και οι τρεις πύργοι που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της κοινότητας, έστω κι αν τα ωράρια δεν είναι απολύτως ικανοποιητικά, παρά ν’ αφήσει κάποιον πύργο και παραλία χωρίς καμία απολύτως επιτήρηση.

 

Σε ανάρτησή του το κοινοτικό συμβούλιο γνωστοποίησε ότι και οι τρεις ναυαγοσωστικοί πύργοι που βρίσκονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Ορόκλινης κατασκευάστηκαν με όλες τις ανέσεις για το προσωπικό, τοποθετήθηκε πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα (με φωτοβολταικά), ενώ όλοι οι πύργοι διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό, όπως απινιδωτή, κιβώτιο πρώτων βοηθειών, ηχητικά μέσα κλπ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον πύργο στην παραλία «Γιαννάδες» (παρά το πρώην κέντρο «Χρυσόψαρο»), το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης ενημερώνει ότι μέχρι και το 2022, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επανδρωνόταν με ναυαγοσώστες καθημερινά από τις 6.30π.μ. μέχρι τις 8μ.μ. Φέτος,λόγω του μειωμένου αριθμού ναυαγοσωστών, το κοινοτικό συμβούλιο ζήτησε την επάνδρωση του πύργου στην ακτή «Γιαννάδες» τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, ενώ για την περίοδο από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Για τους πύργους ναυαγοσωστών που είναι μπροστά από το περίπτερο του κοινοτικού συμβουλίου και στο ξενοδοχείο Lebay, υπάρχει επάνδρωση από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής ξεκαθάρισε ότι η επάνδρωση των ναυαγοσωστικών πύργων είναι αποκλειστική ευθύνη της επαρχιακής διοίκησης.

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη το μειωμένο ενδιαφέρον από πλευράς ναυαγοσωστών για να εργοδοτηθούν, το κοινοτικό συμβούλιο έθεσε ως προτεραιότητα την επάνδρωση και των τριών πύργων στην παραλιακή της περιοχή, παρόλο που τα ωράρια επάνδρωσης των πύργων δενικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες. «Προτιμήσαμε να μην αφήσουμε κανέναν πύργο και καμία παραλία χωρίς επιτήρηση. Επανδρώσαμε και τους τρεις πύργους, παρόλο που γνωρίζουμε πως η αποχώρηση των ναυαγοσωστών στις 6 ή στις 7 το απόγευμα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο για τον κόσμο που παραμένει στη θάλασσα μέχρι τις βραδινές ώρες», συμπλήρωσε ο κ.Φακοντής.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Ορόκλινης τόνισε ότι φέτος, παρόλο που ο αριθμός των ναυαγοσωστών είναι μειωμένος, εντούτοις θα καταβληθεί ένα ποσό της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ (το 50% θα καταβληθεί από το κοινοτικό συμβούλιο και το υπόλοιπο από την επαρχιακή διοίκηση) για τα έξοδα των ναυαγοσωστών.Τα προηγούμενα χρόνια η συνεισφορά του κοινοτικού συμβουλίου ήταν 35 χιλιάδες.

«Η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, η οποία είναι δεσμευμένη από τον σχεδιασμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Κ.Σ.Ε.Δ.) για επιτήρηση των παραλιών με ναυαγοσώστες καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο (πρωί – απόγευμα), προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για πλήρωση των ναυαγοσωστικών πύργων, χωρίς όμως να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου, σε όλη την επαρχία Λάρνακας η επάνδρωση των πύργων αναγκαστικά έγινε με λιγότερες ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού», καταλήγει η ανάρτηση του Κ.Σ. Ορόκλινης.

Send this to a friend