Αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας
Η αλόγιστη και αχρείαστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, ενώ τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής εμφανίζει αυξανόμενη τάση.
Αυτό προκύπτει από την Εκστρατεία Ενημέρωσης EUChooseSafeFood 2023, η οποία διεξάγεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ασφάλειας Τροφίμων της Κύπρου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), μέσω της οποίας οι καταναλωτές προτρέπονται να είναι προσεκτικοί όταν προμηθεύονται συμπληρώματα διατροφής μέσω διαδικτύου, καθώς τις περισσότερες φορές ο έλεγχος των ιστοσελίδων, καθώς και των προϊόντων που διατίθενται διαδικτυακά, δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά.
Σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την ευρωπαϊκή εκστρατείας #EUChooseSafeFood 2023, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ενημερώνουν το κοινό ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι τρόφιμα που αποτελούνται από συμπυκνωμένες μορφές θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς κι άλλες ουσίες όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα, βότανα και εκχυλίσματα βοτάνων, σε δοσομετρικές μορφές (όπως κάψουλες, φακελάκια σκόνης, φιαλίδια με υγρό κ.τ.λ.) που σκοπό έχουν την συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας ή να συμπληρώσουν ελλείψεις στη διατροφή.
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος δειγματοληψίας τροφίμων, λαμβάνουν δείγματα συμπληρωμάτων τροφίμων τα οποία αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο για έλεγχο από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του.
Όπως αναφέρουν ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τον ποσοτικό όσο και τον έλεγχο σχετικά με την ασφάλεια τους (δηλ. τυχόν παρουσίας σε αυτά απαγορευμένων ουσιών), ενώ σημειώνουν ότι στις περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας τροφίμων λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα από τη νομοθεσία μέτρα.
Εξάλλου, αναφέρουν ότι το 2022 ελέγχθηκαν 64 δείγματα συμπληρωμάτων διατροφής, για συνολικό αριθμό 611 παραμέτρων.
Σύμφωνα με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες «λόγω της φύσης τους τα εν λόγω τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με την προτεινόμενη δοσολογία του παρασκευαστή και δεν θα πρέπει να αποτελούν υποκατάστατο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής», ενώ προτρέπουν τους καταναλωτές όπως συμβουλεύονται τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον διαιτολόγο τους πριν τα καταναλώσουν, αφού αλόγιστη και αχρείαστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Προσθέτει ακόμα ότι τα σκευάσματα αυτά διατίθενται στη Κύπρο, με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας από φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα κατόπιν γνωστοποίησης τους ή αδειοδότησης τους από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
«Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν προμηθεύονται τα σκευάσματα αυτά μέσω διαδικτύου καθώς τις περισσότερες φορές ο έλεγχος των ιστοσελίδων καθώς και των προϊόντων που διατίθενται διαδικτυακά δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά. Ο έλεγχος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι συνεχής από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, τόσο στο στάδιο του ελέγχου των γνωστοποιήσεων/αιτήσεων τους όσο και στον έλεγχο της αγοράς», αναφέρουν.
Ο συνεχής και στοχευμένος έλεγχος των Συμπληρωμάτων Διατροφής στην Κυπριακή αγορά, αλλά και κατά την εισαγωγή τους, συμβάλλει στην παρεμπόδιση εμπορίας σκευασμάτων με απαγορευμένες/επικίνδυνες ουσίες, καταλήγουν.