Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠτΔ: Εργαζόμαστε για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών
ΠτΔ: Εργαζόμαστε για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών

ΠτΔ: Εργαζόμαστε για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών

Εργαζόμαστε για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του 1974, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην εκδήλωση παρέστησαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ιωάννης Παπαμελετίου, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου.

Αρχικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «όλα όσα απαράδεκτα και καταδικαστέα βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία, στα οποία ορθώς αντιδρά καταδικαστικά η διεθνής κοινότητα, έγιναν και βιώνουμε κάθε μέρα τις συνέπειες τους στην ευρωπαϊκή Κύπρο, πριν από 49 χρόνια». Συνιστούν, όπως είπε, «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιαμφισβήτητη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, που ζουν και αποστερούνται των βασικών ελευθεριών τους στην ίδια τους την πατρίδα».

«Γι’ αυτό και είναι αδήριτη η ανάγκη αποκατάστασης των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους. Αυτό φωνάζει, αυτό επιβάλλει το άδικο της Ιστορίας, το παράνομο της εισβολής, οι καθολικοί κανόνες δικαίου», υπέδειξε.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε το 1974 ένα διπλό βιασμό που κλόνισε τα θεμέλιά της, καταρχάς κατά της Δημοκρατίας και έπειτα κατά της Ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητάς της».

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός και παραδοχή και από την ίδια τη διεθνή κοινότητα ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα», τόνισε. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, «είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, είμαστε όλοι εμείς, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που πληρώνουμε τις συνέπειες αυτής της ανώμαλης κατάστασης πραγμάτων, εμείς επωμιζόμαστε τις επιπτώσεις του σημερινού απαράδεκτου status quo και εμείς θα κληθούμε, αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, να ζήσουμε με την αβεβαιότητα, τις επιπτώσεις και την ανασφάλεια που κουβαλά η διχοτόμηση ή η προσάρτηση μέρους της πατρίδας μας στην Τουρκία».

Ακόμη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση, και ο μόνος δρόμος είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών, η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους και η ανάδειξη του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής».

«Ο μόνος δρόμος, και αυτός είναι που θα ακολουθήσω, είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της συνέχισης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης, της επιδιωκόμενης λύσης, της επανένωσης του τόπου μας», σημείωσε.

«Με ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, επιμονή, χωρίς μεμψιμοιρίες, ηττοπάθεια, και εσωστρέφεια, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας σε μια διεθνή πραγματικότητα, συνεχώς μεταβαλλόμενη», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από δικής μας πλευράς, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς παράγοντα προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών». Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Η προσπάθειά μας, η ανάδειξη από μέρους μας της ετοιμότητας για τη δημιουργία θετικών εξελίξεων για όλους τους εμπλεκόμενους μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία δραστηριοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητά του, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, να λάβει «τολμηρές και ωφέλιμες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας μας».

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του, «ειδικότερα για τις προσπάθειες κάποιων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στη βάση της δικής μας προσέγγισης έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, εντός του πλαισίου της ΕΕ, για να προκύψει μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων με θετικές εξελίξεις για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό μέσα από την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και ξεκινώντας από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017». Ο Πρόεδρος διατύπωσε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τις οποίες προσεγγίζει «με απόλυτη σοβαρότητα, ξεκάθαρο στόχο και τον αναγκαίο ρεαλισμό, ο οποίος φυσικά και επιβάλλεται», όπως είπε.

Ακόμη, τόνισε ότι «οτιδήποτε άλλο, πλην της επανένωσης, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον των Κυπρίων», προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί για να στοχεύσουμε στο μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας και οραματιζόμαστε γι’ αυτά».

«Παρά τις απογοητεύσεις, τη δυσαρέσκεια, την κούραση που επιφέρει το πέρασμα των χρόνων και το ανεκπλήρωτο για 49 χρόνια της επιστροφής στα σπίτια μας, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν συμμετείχε για άλλη μια φορά στα σημερινά πανηγύρια στην κατεχόμενη μας πατρίδα, επιλέγω συνειδητά να μην εμπλακώ σε ένα δημόσιο διάλογο επίρριψης ευθυνών, αλληλοκατηγοριών και δημιουργίας εντυπώσεων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του κυπριακού προβλήματος.

«Καταδικάζουμε το διπλό έγκλημα που δίχασε την Κύπρο, τιμούμε τους ήρωες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά ποθούμε τον γυρισμό, επιζητούμε τη δικαίωση για όλους τους Κυπρίους, δικαιούμαστε να ελπίζουμε σε ένα επανενωμένο κράτος ειρηνικό όπως όλα τα άλλα», ανέφερε.

Με αφοσίωση, αποφασιστικότητα και διεκδικητικό ρεαλισμό, πρόσθεσε, «εργαζόμαστε για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στοχεύοντας σε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο».

«Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτή θα συνεχίσουμε να ανήκουμε και μετά τη λύση του Κυπριακού, και για αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι τα εργαλεία που πρωτίστως οφείλουμε να αξιοποιούμε και είναι ώρα όλοι να το αντιληφθούμε αυτό, υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι «δεν αγωνιζόμαστε για να ‘’νικήσουμε’’ αλλά για να επανενώσουμε και να δικαιώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, ξένους στρατούς και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον και στη ζωή τους». Όπως εξήγησε, «δεν δίνουμε κάποια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο νικητές και ηττημένους, αλλά για να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων και να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα, να εργαζόμαστε, να ελπίζουμε στην Κύπρο που θα είναι απαλλαγμένη από διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα».

«H μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι στην ατζέντα μας βρίσκεται μόνον ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει η απαιτούμενη, ειλικρινής, πολιτική βούληση, καθώς και η πλήρης συνεννόηση και συντονισμός με τους εταίρους μας στην ΕΕ και με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επιτυχία μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και τον λαό μας θα είναι επιτυχία όλων μας, θα είναι κυρίως το βασικό συστατικό για ένα υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής».

«Όσο δεν υπάρχει λύση, όσο δεν υπάρχει επανένωση, είμαστε όλοι ηττημένοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι», σημείωσε.

«Τη γεωγραφία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, ούτε και τους παράγοντες ισχύος των τρίτων. Οφείλουμε, όμως, να μη σταματούμε την προσπάθεια, να μη μεμψιμοιρούμε, να ενισχύουμε το κράτος μας, να αξιοποιούμε ό,τι εργαλεία έχουμε για να δώσουμε ξανά τόπο στην ελπίδα και στην πραγματική ειρήνη. Για να γίνει η πατρίδα μας, η Κύπρος μας ξανά στην ολότητά της, τόπος ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που διανθίστηκε -μεταξύ άλλων- με απαγγελίες και προβολή βίντεο από το αρχείο του ΡΙΚ.

Send this to a friend