Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στο 70% η αύξηση αιτήσεων για άδειες οικοδομής στα Λειβάδια
Στο 70% η αύξηση αιτήσεων για άδειες οικοδομής στα Λειβάδια

Στο 70% η αύξηση αιτήσεων για άδειες οικοδομής στα Λειβάδια

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Άνευ προηγουμένου είναι η ζήτηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι ενδιαφέρονται για οικιστικές και τουριστικές επενδύσεις στο Δήμο Λειβαδιών το τελευταίο διάστημα.

Η μεταφορά των οχληρών εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς διαφόρων επενδυτών για αναπτύξεις, με τον Δήμο Λειβαδιών ν’ αναγκάζεται το τελευταίο δίμηνο να προχωρήσει στην πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού (τεχνικών κτλ), προκειμένου να ικανοποιήσει την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και ν’ ανταπεξέλθει στηνέγκαιρη διεκπεραίωση των αδειών οικοδομής. Σύμφωνα μ’ επίσημα στοιχεία του Δήμου Λειβαδιών, η αύξηση στις αιτήσεις για έκδοση αδειών οικοδομής την περίοδο 2022-23 πλησιάζει το 70% σε σχέση με τον αριθμό αιτήσεωνπου υποβάλλονταν πριν από περίπου μία δεκαετία. «Είναι τρομερή η ζήτηση που υπάρχει από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι ζητούν ν’ αγοράσουν γη στον δήμο μας για να προχωρήσουν σε οικιστικές ή τουριστικές αναπτύξεις.

 

Μετά την φυγή των πετρελαιοδεξαμενών, η ζήτηση είναι άνευ προηγουμένου. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια τα Λειβάδια ν’ αδικήθηκαν κατάφορα λόγω της ύπαρξης του διυλιστηρίου και των υπολοίπων οχληρών κι επικίνδυνων εγκαταστάσεων στα όριά τους, αλλά πλέον το δηλώνω με βεβαιότητα, ότι το 2024 θα είναι η χρονιά των Λειβαδιών, η χρονιά των μεγάλων έργων και αναπτύξεων», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Μάριος Αρμένης.

Τα τρία μεγάλα έργα

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Δήμαρχος Λειβαδιών συναντήθηκε πρόσφατα με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και συζήτησαν θέματα που αφορούν την επικείμενη ενοποίηση των δύο δήμων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως αναφέρθηκε, λόγω της στενής συνεργασίας των δύο δημοτικών αρχών τα τελευταία χρόνια, οι διεργασίες για την ενοποίηση βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Ο Μ. Αρμένης ενημέρωσε τον Δήμαρχο Λάρνακας για τα τρία μεγάλα έργα υποδομής που προγραμματίζονται στην περιοχή του, που είναι η ανάπλαση του πυρήνα Λειβαδιών, η δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου και ο εξωραϊσμός των αντιπλημμυρικών καναλιών από την εκκλησία του Αγίου Σάββα μέχρι τον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας. Όσον αφορά την ανάπλαση του πυρήνα Λειβαδιών (πολεοδομικό έργο), ο κ.Αρμένης είπε ότι περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός αναμένεται να είναι έτοιμα τα έγγραφα προσφορών, τα οποία θα σταλούν στο τμήμα Πολεοδομίας για τελική έγκριση.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για εκτέλεση του έργου, που θα κοστίσει γύρω στα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ. Αναφορικά με το Περιβαλλοντικό Πάρκο, που προγραμματίζεται στην περιοχή «Πανέρκα», πλησίον της εκκλησίας του Χρυσοσώτηρος, ο κ.Αρμένης ανέφερε ότι έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για πρόσληψη μελετητή, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Στόχος του Δήμου Λειβαδιών είναι με τον νέο χρόνο να προκηρυχθεί κι αυτό το έργο.

Τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την Α΄ φάση των έργων εξωραϊσμού των αντιπλημμυρικών καναλιών, που θα κοστίσει περίπου τρία εκατομμύρια και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την Β΄ φάση, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, για χρηματοδότησή της από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία. Και για τα τρία υπό αναφορά έργα, ο Δήμος Λειβαδιών έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη πολιτικού μηχανικού.

Τέλος, ο Μάριος Αρμένης δήλωσε ότι έχει προκηρυχθεί η ανακατασκευή 12 πάρκων και παιδότοπων σε διάφορες περιοχές των Λειβαδιών. Οι προσφορές εκπνέουν στις 28 Ιουλίου. Τα έργα θα κοστίσουν περίπου μισό εκατομμύριο. Θα τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής, θα κατασκευαστούν μικρά γήπεδα καλαθόσφαιρας, ενώ σε κάποια πάρκα θα εγκατασταθούν παιχνίδια για παιδιά με αναπηρίες.

Send this to a friend