Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Φλέγεται η Ελλάδα – Σε πολλαπλά μέτωπα οι εστίες
Φλέγεται η Ελλάδα – Σε πολλαπλά μέτωπα οι εστίες

Φλέγεται η Ελλάδα – Σε πολλαπλά μέτωπα οι εστίες

 

 

Μάχη με τον χρόνο και σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ελλάδα καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, με τις φλόγες να πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Μάνδρα Αττικής και στο Λουτράκι όπου οι Αρχές προχώρησαν ήδη σε εκκενώσεις οικισμών. Το Λουτράκι έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου παραμένει κλειστή στο μεγαλύτερο μέρος της.

Νωρίτερα, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των πυρκαγιών αλλά και των προσπαθειών πυρόσβεσης.

 

Φωτιά καίει ελαιόδεντρα κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στον Κουβαρά Αττικής, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023. Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του Κουβαρά Αττικής, καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό Πέτα Κουβαρά και τις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριάς, λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.Νέο μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο καλώντας τους να απομακρυνθούν προληπτικά από τους οικισμούς. 
Πολίτης φυγαδεύει τον σκύλο του καθώς αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ απομακρύνουν πολίτες απο συγκρότημα κατοικιών κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο Λαγονήσι, Αθήνα, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

 

Η κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι δύσκολη, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπα πολλών χιλιομέτρων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε την Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Η φωτιά κινείται πλέον προς τη Νέα Πέραμο.

Νέες αναζωπυρώσεις παρατηρούνται γύρω από το Λουτράκι, ενώ ενεργά μέτωπα υπάρχουν στη Βλυχάδα στα Μέγαρα, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών πριν οριοθετηθεί.

Η Άννα Νικολάου 89 χρονών στέκεται έξω από το καμένο σπίτι της, στο Λαγονήσι, αποτέλεσμα της χθεσινής καταστροφικής πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων, Κουβαρά, Λαγονησίου, Σαρωνίδα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023. Σύμφωνα με την πυροσβεστική αυτή την ώρα υπάρχει ύφεση στα μέτωπα των πυρκαγιών. ΑΠΕ-ΜΠΕ

A woman gives water to her horse as her husband on a tractor tries to extinguish the fire with a hose near Loutraki 80 Kilometres west of Athens, Greece, Monday, July 17, 2023. Two wildfires threatened homes in areas outside Athens, where strong winds made the flames difficult to contain. Most of southern Greece, including greater Athens, was an elevated level of alert for fire risk, while more extreme temperatures are expected later this week. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Κάτοικος κοιτάει το σπίτι του στο Πανόραμα Σαρωνίδας που έχει υποστεί ζημίες μετά τη χθεσινή πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Νέο Κουβαρά, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023. Σύμφωνα με την πυροσβεστική αυτή την ώρα υπάρχει ύφεση στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Στον οικισμό Νέα Ζωή, όπου χθες κάηκαν σπίτια, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή, λόγω φόβου για αναζωπυρώσεις.

Οι οικισμοί που κινδυνεύουν και έχουν εκκενωθεί στο Δήμο Μεγαρέων είναι η Άνω Βλυχάδα, ο Πλάτωνας, Λουτρόπυργος και Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία.Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια, ενώ η Τροχαία προχωρά στις απαραίτητες διακοπές κυκλοφορίας προς διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Τείχος προστασίας και ζώνες πυροπροστασίας έχουν δημιουργήσει και μπροστά από τα διυλιστήρια της Motor Oil προκειμένου να κρατήσουν τη φωτιά μακριά. Για απόσταση ασφαλείας μιλούν προς το παρόν.

ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Send this to a friend