Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το «παράδοξο» 80 – 20% του παιδικού καρκίνου κι ο ένας θάνατος κάθε τρία λεπτά
Το «παράδοξο» 80 – 20% του παιδικού καρκίνου κι ο ένας θάνατος κάθε τρία λεπτά

Το «παράδοξο» 80 – 20% του παιδικού καρκίνου κι ο ένας θάνατος κάθε τρία λεπτά

 

 

Φοβερό και μη αποδεκτό. Έτσι περιέγραψε ο διακεκριμένος Παιδογκολόγος και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Λοϊζος Λοϊζου το στατιστικό στοιχείο ότι ένα παιδί στα πέντε ασθενείς, χάνει κάθε χρόνο την «μάχη» με τον καρκίνο.

Ο Δρ. Λοϊζου σημείωσε ότι οι Κύπριοι παιδογκολόγοι παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις και μεθόδους θεραπείας και ακολουθούν σύγχρονα πρωτόκολλα, ενώ εκεί και όπου χρειάζεται ασθενείς αποστέλνονται στο εξωτερικό.

«Υπάρχει ένα παράδοξο για τις ανεπτυγμένες χώρες που το ονομάζουμε 20-80. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για παράδειγμα εκδηλώνεται το 20% των περιστατικών που εκδηλώνονται στον υπόλοιπο κόσμο και θεραπεύεται το 80%.

 

Στον υπόλοιπο κόσμο εκδηλώνεται το 80% των περιστατικών που εκδηλώνονται στις ανεπτυγμένες χώρες και υπάρχει θεραπεία για το 20%. Οι διεθνείς στατιστικές λένε ότι κάθε τρία λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από καρκίνο.

Και με την πρόοδο που έχουμε σε άλλες μολυσματικές ασθένειες, αυτός ο αριθμός αυξάνεται. Και εμείς στην Κύπρο θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στον υπόλοιπο κόσμο γιατί έχουμε χρέος επειδή είχαμε την τύχη να αναπτυχθούμε. Οι μάνες και οι πατεράδες σε όλο τον κόσμο πονούν το ίδιο.»

Σύμφωνα με τον Δρ. Λοϊζου η Κύπρος βρίσκεται παγκόσμια στην τρίτη θέση εμφάνισης νέων περιστατικών καρκίνου κατ΄αναλογία πληθυσμού, κάθε χρόνο στην ηλικιακή ομάδα 0-19 ετών.

«Στα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς είμαστε “πρωταθλητές” Αν όχι η πρώτη χώρα, είμαστε δεύτερη και υποψιαζόμαστε, εκτός από τους γονιδιακούς παράγοντες που είναι στο 10%, ότι υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες και προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει.»

Πηγή: alphanews

Send this to a friend