Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Πονοκέφαλος» οι ροές τουριστών στα κατεχόμενα
«Πονοκέφαλος» οι ροές τουριστών στα κατεχόμενα

«Πονοκέφαλος» οι ροές τουριστών στα κατεχόμενα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Προβληματίζουν τους ξενοδόχους της ελεύθερης Αμμοχώστου οι αυξημένες ροές τουριστών στα κατεχόμενα. Το φαινόμενο παρουσιάζεται πιο έντονο το φετινό καλοκαίρι, καθότι, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ, έχουν αυξηθεί τα mini bus, τα ταξί και τα λεωφορεία που παραλαμβάνουν τους ξένους αμέσως μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τους μεταφέρουν σε καταλύματα του «βορρά».

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Παναγιώτης Κωνσταντίνου δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι ο σύνδεσμος ξενοδόχων αναμένει από την Hermes Airports και το Υφυπουργείο Τουρισμού να προβούν σε κάποια έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

 

«Δυστυχώς», σημείωσε, «σαν τοπικός σύνδεσμος ξενοδόχων δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, διότι το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ξενοδόχους της επαρχίας Αμμοχώστου, διότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι φετινές αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο είναι αυξημένες γύρω στο 36%-38% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την ίδια ώρα, όμως, οι πληρότητες στα καταλύματα της ελεύθερης Αμμοχώστου δεν είναι οι ανάλογες.

Βοήθεια από Κύπριους

——————————–

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου ανέφερε ότι οι πληρότητες σε αρκετά ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο δεν ήταν οι επιθυμητές, αλλά τον Ιούνιο η κατάσταση βελτιώθηκε. Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι κρατήσεις είναι αυξημένες, ενώ για τον επόμενο μήνα υπάρχει ταυτόχρονα και μεγάλο ενδιαφέρον από Κυπρίους, προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο, παρόλο που ακόμα είναι νωρίς για ουσιαστικά συμπεράσματα, ο κ.Κωνσταντίνου είπε ότι οι ενδείξεις είναι ευοίωνες. «Σίγουρα, οι αριθμοί όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της επαρχίας μας θα ήταν ακόμα μεγαλύτεροι εάν δεν είχαμε τις αυξημένες ροές τουριστών προς τα κατεχόμενα», συμπλήρωσε.

Οι ρωσικές απώλειες

——————————-

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου δήλωσε ότι παρά το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται για διακοπές στην Κύπρο από μια μεγάλη ποικιλία τουριστικών αγορών, εντούτοις ακόμα το νησί μας δεν κατάφερε να καλύψει απόλυτα τις απώλειες από τη ρωσική αγορά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. «Το 2022 μπορέσαμε να καλύψουμε ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των απωλειών, ενώ φέτος έχουμε καλύψει κάπως μεγαλύτερο μέρος.

Η αγορά της Βρετανίας παραμένει σταθερά η πρώτη τουριστική αγορά της Κύπρου, αλλά τα νούμερα της είναι στα ίδια επίπεδα, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρσι. Αντίθετα, αύξηση παρατηρείται από την πολωνική αγορά, τις σκανδιναβικές χώρες, από το γειτονικό Ισραήλ και από την Γαλλία και Γερμανία», κατέληξε ο Π. Κωνσταντίνου.

Send this to a friend