Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τρίτη και φαρμακερή για το πάρκο Τσιακκιλερού
Τρίτη και φαρμακερή για το πάρκο Τσιακκιλερού

Τρίτη και φαρμακερή για το πάρκο Τσιακκιλερού

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έπειτα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, καρποφόρησε η τρίτη προκήρυξη διαγωνισμού εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας για δημιουργία μεγάλου πάρκου αναψυχής στον οικισμό Τσιακκιλερού, το οποίο αναμένεται ν’ αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει σε προσφυγικό συνοικισμό της Κύπρου.

Ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού του έργου, ο οποίος με την εκτόξευση των τιμών που ισχύουν πλέον στην αγορά πιστεύεται ότι θα ξεπεράσει το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, έφερε επιτέλους αποτέλεσμα και ως εκ τούτου στις 4 Αυγούστου είναι προγραμματισμένο να υπογραφούν τα συμβόλαια με τον επιτυχόντα προσφοροδότη.

 

Στον Δήμο Λάρνακας εκτιμούν ότι εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα προβλήματα, οι κατασκευαστικές εργασίες για το πάρκο Τσιακκιλερού θα μπορούν να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Να σημειωθεί, πως η αρχική προκήρυξη για το έργο είχε ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. Τότε, η εκτίμηση του κόστους ανερχόταν σχεδόν στις 900 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, κανένας εργολάβος δεν επέδειξε ενδιαφέρον κι έτσι ο Δήμος Λάρνακας υποχρεώθηκε να προκηρύξει δεύτερο διαγωνισμό, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό του έργου στα 1,3 εκατ.

Λόγω, όμως, της κατακόρυφης αύξησης των τιμών των κατασκευαστικών υλικών που σημειώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε στην δεύτερη προκήρυξη του διαγωνισμού υπήρξε ενδιαφέρον από κάποια εργοληπτική εταιρεία.

Η τρίτη προκήρυξη διαγωνισμού έγινε στις 9 περασμένου Μαρτίου, με την εκτίμηση του κόστους ν’ ανέρχεται πια στο 1.665.000 εκατ.

Το πιο σημαντικό έργο

——————————- 

Το μεγάλο πάρκο που προγραμματίζεται στον οικισμό Τσιακκιλερού, θεωρείται το πιο σημαντικό έργο που έχει γίνει ποτέ σε προσφυγικό συνοικισμό της Λάρνακας, καθότι πιστεύεται ότι θα μεταμορφώσει προς το καλύτερο την εικόνα των περιοχών Τσιακκιλερού και Κόκκινες, ωθώντας τους κατοίκους σ’ έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής.

Η μελέτη έγινε από την εταιρεία «A. F. Modinos & S. A. Vrahimis Architects & Engineers». Σύμφωνα με τα σχέδια, εντός του χώρου εκδηλώσεων και αναψυχής θα δημιουργηθούν παιδότοπος και ζώνη ενεργής ψυχαγωγίας και αθλοπαιδιών.

Θα κατασκευαστεί, επίσης, ανοικτό αμφιθέατρο χωρητικότητας 150 ατόμων, θα εγκατασταθεί σύγχρονος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός αντιβανδαλιστικού τύπου.

Προβλέπεται, ακόμα, η φύτευση δέντρων και φυτών, προκειμένου να ενισχυθεί το πράσινο της περιοχής. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λάρνακας.

 

Τα πάρκα της Λάρνακας

———————————-

Στο μεταξύ, άλλα τρία πάρκα αναμένεται ν’ αποκτήσει μελλοντικά η Λάρνακα. Το πάρκο Σαλίνα θα δημιουργηθεί στο χώρο όπου βρίσκονται οι πρώην κατοικίες του επάρχου και του αστυνομικού διευθυντή Λάρνακας,

στην ένωση των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Γρηγόρη Αυξεντίου. Οι εργασίες για το Σαλίνα έχουν ξεκινήσει. Θα κοστίσει περίπου δυόμισι εκατομμύρια.

Σ’ εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για το πάρκο Μεσόγειος, στην τουρκοκυπριακή συνοικία (παρά το παλιό σινεμά), με κόστος ένα εκατομμύριο. Παράλληλα, «τρέχουν» οι διαδικασίες και για το Παττίχειο Πάρκο, το οποίο θα είναι μακράν το ακριβότερο πάρκο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη Λάρνακα, αφού το κόστος του εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δήμος Λάρνακας έλαβε τέσσερις προσφορές για το έργο και στις 23 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προσφορών για κατακύρωση. Και τα τέσσερα υπό αναφορά πάρκο αναμένεται να κοστίσουν συνολικά γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Send this to a friend