Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του ναού Αγ, Γεωργίου στην κατεχόμενη Καρπασία
Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του ναού Αγ, Γεωργίου στην κατεχόμενη Καρπασία

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του ναού Αγ, Γεωργίου στην κατεχόμενη Καρπασία

Η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (TCCH) ολοκλήρωσε τα έργα συντήρησης του ναού του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Καρπασίας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Σημειώνεται ότι επ’ ευκαιρία της ολοκλήρωσης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το UNDP και η TCCH.

Πριν από την εκδήλωση, ο Kjartan Björnsson, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) και Επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης Λύσης για το Κυπριακό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, τόνισε ότι «αυτοί οι χώροι αντιπροσωπεύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και αποτελεί καθήκον όλων να διασφαλίσουν τη διατήρησή της ως ένδειξη σεβασμού για τους πολιτισμούς του παρελθόντος και ως σύμβολο πολιτιστικής ταυτότητας για τις μελλοντικές γενιές».

Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει όχι μόνο να υποστηρίζει την αποκατάσταση των μνημείων, αλλά και να προωθεί την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων της νήσου».

Από πλευράς του ο Jakhongir Khaydarov, επικεφαλής του γραφείου του UNDP στην Κύπρο, επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση της συντήρησης των εν λόγω έργων αποτελεί μνημειώδες επίτευγμα στο πλαίσιο των ακατάπαυστων προσπαθειών μας για την προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου». Ακόμη, τόνισε ότι «τα έργα αυτά καταδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε την κοινή κληρονομιά μας για την ευημερία των μελλοντικών γενιών».

Ο Ali Tuncay, συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής, δήλωσε ότι πέρασαν πολλοί πολιτισμοί από το νησί της Κύπρου και σημείωσε ότι «αναγνωρίζουμε την ευθύνη συντήρησης και διάσωσης του πλούτου αυτών των πολιτισμών, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στις μελλοντικές γενιές και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους μέσω ενός τέτοιου πολύτιμου εγχειρήματος».

Επισήμανε επίσης ότι «η Επιτροπή έχει καταδείξει σαφώς ότι η συνεργατική προσέγγιση, που περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές μαζί με την αποπολιτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε, τόσο περισσότερες επιτυχίες θα σημειώνουμε».

Η σημερινή συνάντηση, «αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της δέσμευσής μας για τη συντήρηση και την προστασία των πολιτιστικών μας θησαυρών σε ολόκληρη την Κύπρο», δήλωσε ο  Σώτος Κτωρής, συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής. «Η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του ναού του Αγίου Γεωργίου στα Άρδανα εκφράζει το όραμα της Τεχνικής Επιτροπής για την αναβίωση των μνημείων όλων των κοινοτήτων του νησιού χωρίς διακρίσεις», τόνισε. «Ως εκ τούτου, ας προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά, να την εκτιμήσουμε, να μάθουμε από αυτήν και να την αξιοποιήσουμε ως εργαλείο ειρήνευσης», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο ναός του Αγίου Γεωργίου οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί τυπικό θολωτό ναό αυτής της περιόδου. Ήταν πετρόχτιστος, με τοιχοποιία αποτελούμενη εν μέρει από ακανόνιστους και εν μέρει από λαξευτούς λίθους. Στα μέσα του 20ού αιώνα, οικοδομήθηκε στο δυτικό τμήμα γυναικωνίτης από ενισχυμένο σκυρόδεμα.

Κάθε διατηρούμενος χώρος αντικατοπτρίζει τους πολιτισμούς από τους οποίους προήλθε, καθώς και τη διασταύρωση πολιτισμών. Χάρη στην TCCH, το UNDP και την ΕΕ, εξακολουθεί να διατηρείται η κοινή πολιτιστική κληρονομιά της νήσου, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Όπως σημειώνεται, από το 2012, έχουν εκτελεστεί σε περισσότερους από 123 χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς εργασίες συντήρησης, δομικής στήριξης, φυσικής προστασίας ή αποκατάστασης από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το UNDP με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με συνολική χρηματοδότηση ύψους 24,915 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει εισπράξει συνολικά 35,6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επένδυσαν διάφοροι δωρητές, για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της που αφορούν τη συντήρηση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη τη νήσο, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Send this to a friend