Ο ΠΙΣ πρέπει να έχει λόγο σε θέματα ποιότητας της υγείας, λέει η Δρ Κανάρη
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πρέπει να έχει λόγο σε θέματα ποιότητας της υγείας, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, μετά από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Υπουργό και το ΔΣ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) τη Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Το απόσταγμα της συζήτησης ήταν η διασφάλιση του ΓεΣΥ, που το αγκάλιασε όλη η κοινωνία», δήλωσε η δρ Κανάρη, κάνοντας λόγο για μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση».
Οπως σημείωσε, το Υπουργείο θέλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω του ΓεΣΥ αλλά παράλληλα πρέπει να αναβαθμιστεί η ποιότητά τους. Σε αυτά τα θέματα, όπως εξήγησε, πρέπει να έχουμε την ουσιαστική συμβολή του ΠΙΣ με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες αναμένουμε για να τις δούμε συλλογικά, για να προσφέρουμε στον κάθε ασθενή την προσβασιμότητα και την ποιότητα που έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε σε όλους τους τομείς.
Εν συνεχεία, η Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «ο ΠΙΣ λόγω της εμπειρογνωμοσύνης του πρέπει να έχει λόγο σε θέματα ποιότητας» και εξέφρασε τη βούληση να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη του, αλλά και τη θετική του ανταπόκριση για την υιοθέτηση και εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
«Έχουμε εταίρους στους οποίους μπορούμε να στηριχθούμε», είπε η κ. Κανάρη αναφερόμενη στην ιατρική κοινότητα. «Ευελπιστούμε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας θα δώσουμε στον πολίτη αυτό που αναμένει, το ιερό αγαθό της υγείας, που θα πρέπει να δώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε ότι κύριος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Είπε ακόμη ότι ο ΠΙΣ επιθυμεί να δώσει έμπρακτες εισηγήσεις, συγκεκριμένες πρακτικές και στρατηγικές, ούτως ώστε μέσω της συμβολής του Υπουργείου Υγείας και των άλλων θεσμικών φορέων να θωρακιστεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να επέλθει ο εκσυγχρονισμός με σωστές πρακτικές και καλή θέληση.
Σύντομα οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στην Υπουργό Υγείας και κατ’ επέκταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Αγαθαγγέλου. «Θέλουμε ποιότητα, γιατί μέσω αυτής κρίνεται η αποδοτικότητα και η υψηλή επίδοση του Συστήματος Υγείας. Η υγεία ανήκει σε όλους, χωρίς διακρίσεις», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε ότι στόχος του ΠΙΣ δεν είναι η διεκδίκηση θέσεων αλλά η διεκδίκηση και η θωράκιση του επιστημονικού του ρόλου, κάτι που προνοείται από την υφιστάμενη νομοθεσία. «Ο νόμος λέει σαφέστατα ότι ο ΠΙΣ είναι ο θεσμικός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας στη χάραξη πολιτικών υγείας», υπογράμμισε.
«Ο διορισμός δεν έχει καμία σχέση με οποιεσδήποτε πολιτικές ή μικροπολιτικές. Εμείς υπηρετούμε τον ασθενή επιστημονικά και δεν έχουμε οποιονδήποτε άλλον ρόλο», είπε.
Ακόμη, είπε ότι ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ δεν συζητήθηκε στη συνάντηση. «Ο στόχος όλων μας ήταν να διασφαλίσουμε μηχανισμούς και διαδικασίες με έμπρακτες εισηγήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», τόνισε. «Το Υπουργείο Υγείας θα μας αξιοποιήσει εκεί και όπου ο νόμος το επιβάλλει σε ό,τι αφορά την αποστολή μας», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Αγαθαγγέλου υπογράμμισε ότι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών θα συνεισφέρει στον ιατρικό τουρισμό, στην οικονομία της Κύπρου, καθώς και στον ευγενή συναγωνισμό των υπηρεσιών. «Ενισχύουμε τα νοσηλευτήριά μας, τον εποπτικό μηχανισμό, καθορίζουμε αυστηρό επιστημονικό και θεσμικό ρόλο στις διαδικασίες έτσι ώστε να κορυφωθεί η ποιότητα», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτημα για τα θέματα που χρήζουν βελτίωσης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε την ανάγκη της θέσπισης αυστηρού επιστημονικού ελέγχου, δηλαδή των κριτηρίων που θα καθοριστούν και των διαδικασιών που θα συμφωνηθούν, την έλλειψη ελέγχου των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πόρων του ΓεΣΥ, την ανταγωνιστικότητα, καθώς και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Ο ιδιωτικός τομέας -και ο συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ και ο μη συμβεβλημένος- δίνει γερά θεμέλια στην παροχή υπηρεσιών, επεσήμανε.