Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ενστάσεις Αραδιππιωτών για την μονάδα ασφαλτικού στην Κόσιη
Ενστάσεις Αραδιππιωτών για την μονάδα ασφαλτικού στην Κόσιη

Ενστάσεις Αραδιππιωτών για την μονάδα ασφαλτικού στην Κόσιη

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Παραμένουν οι ενστάσεις από τις δημοτικές αρχές και τον κόσμο της Αραδίππου σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει μονάδα ασφαλτικού από το Δάλι στην περιοχή της Κόσιης.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (6/7) πραγματοποιήθηκε στο Καλό Χωριό Λάρνακας δημόσια διαβούλευση για την Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), στην παρουσία πλήθος δημοτών, οι οποίοι έθεσαν τρία βασικά ζητήματα. Πρωτίστως, τονίστηκε η ανάγκη όπως γίνει επικαιροποίηση της ΜΕΕΠ, καθότι, όπως λέχθηκε, η υφιστάμενη μελέτη έγινε πριν από τρία χρόνια και στο μεσοδιάστημα προέκυψαν αλλαγές και αναπτύξεις στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

Μεταξύ άλλων, στην περιοχή Κόσιης – Ριζοελιάς σχεδιάζεται μελλοντικά η ανέγερση της νέας τεχνικής σχολής, ενώ εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στρατόπεδο της Ε.Φ. σε απόσταση περίπου 660 μέτρων από το σημείο όπου προγραμματίζεται η μονάδα. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Αραδίππου θεωρούν την επικαιροποίηση αναγκαία. Επιπλέον, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων ζήτησε τη διενέργεια μελέτης συσσωρευτικών επιπτώσεων καθώς και ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, με το αιτιολογικό ότι η περιοχή όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση του εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος απέχει περίπου 1100 μέτρα από την περιοχή «Κόσιης-Παλλουρόκαμπου» και 1700 μέτρα από την περιοχή «Λυμπιών – Αγίας Άννας», που είναι περιοχές «Νατούρα».

Όσον αφορά τη μελέτη συσσωρευτικών επιπτώσεων, οι κάτοικοι την ζητούν, προκειμένου οι επιπτώσεις να συνυπολογιστούν μαζί με υφιστάμενες εγκαταστάσεις, αλλά κι ενδεχόμενες νέες με κυριότερη την εγκατάσταση (και) δεύτερης ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή από την εταιρία Cyfield Asphalt Ltd.Όλες οι πιο πάνω ενστάσεις τέθηκαν ενώπιον των μελετητών κι εκπροσώπων της εταιρείας Iacovou AsphaltLtd που προτίθεται ν’ ανεγείρει το εργοστάσιο ασφαλτικού στην Κόσιη, οι οποίοι απάντησαν με την σειρά τους πως θα γνωστοποιήσουντις σχετικές διευκρινίσεις στο Τμήμα Περιβάλλοντος, κάτι, όμως, που δεν ικανοποίησε τους κατοίκους Αραδίππου και τη δημοτική αρχή.

Η θέση του Δήμου Αραδίππου

Ο αντιδήμαρχος Αραδίππου Χριστόδουλος Πάρτου δήλωσε ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε στον κόσμο έγινε την περίοδο 2018-2020, χωρίς να ληφθεί υπόψη η παρουσία του στρατοπέδου μ’ εκατοντάδες εθνοφρουρούς, το γεγονός ότι στην περιοχή προγραμματίζεται νέα τεχνική σχολή, ενώ σε κοντινή απόσταση γίνονται δύο εμπλουτιστικά φράγματα για την Αραδίππου.

«Οι μελετητές μας είπαν ότι όταν γίνει το νέο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί νέα τεχνολογία και τα φίλτρα δεν θα έχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αφού είναι τόσο ασφαλής η νέα τεχνολογία των μονάδων αυτών, τότε γιατί να μετακινηθούν από το χώρο που βρίσκονται σήμερα; Γιατί χρειάζεται να σπαταληθούν τόσα εκατομμύρια για να γίνειένα νέο εργοστάσιο και δεν προχωρούν σε αναβάθμιση των υφιστάμενων;», διερωτήθηκε ο κ.Πάρτου. Θέση του Δήμου Αραδίππου είναι να ετοιμαστεί νέα Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, με τα καινούργια δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή Κόσιης – Ριζοελιάς, και ακολούθως να γίνει νέα δημόσια διαβούλευση.

Ο δήμος υπενθυμίζει ότι η υπό αναφορά περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη με τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Κόσιης, όπου συγκεντρώνονται τα σκουπίδια της Λάρνακας, της ελεύθερης Αμμοχώστου και της Λευκωσίας μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη. «Εάν δεν εισακουστούμε, είμαστε έτοιμοι για δραστικά μέτρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε την ανέγερση και λειτουργία εργοστασίου ασφαλτικού στην Κόσιη», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Αραδίππου.

 

Send this to a friend