Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η ηλεκτρονική αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), όπως ανακοίνωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Η κα. Ευαγγέλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ηλεκτρονική αίτηση θα συμβάλει καθοριστικά για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί ταυτόχρονα και η παραδοσιακή μορφή αίτησης για ΕΕΕ, ενώ υπάρχει και εξυπηρέτηση πολιτών στο 1450 για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή 7 Ιουλίου θα προχωρήσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα μαζί με τον Υφυπουργό Καινοτομίας.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις αποφάσεις για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ΕΕΕ με πρόσληψη νέου προσωπικού και ανάπτυξη μηχανογραφικών συστημάτων.
Σε σχέση με τη νομοθεσία για αναδοχή, η Υφυπουργός ανέφερε ότι εκκρεμεί η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, αφού θέλει να εξετάσει προσωπικά το θέμα των αυξημένων παροχών προς τους ανάδοχους. Σημείωσε ότι οι ανάγκες στην Κύπρο είναι μεγαλύτερες από την προσφορά που υπάρχει και θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να αυξηθούν οι ανάδοχοι, αλλά και μια αναγνώριση από το κράτος για την ευαισθησία αυτών των ανθρώπων. Σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός Ιουλίου και θα ακολουθήσει η κατάθεση νομοσχεδίου. Είπε ακόμα ότι στις μορφές αναδοχής προστίθεται η επαγγελματική αναδοχή και αφορά παιδιά με σοβαρό πρόβλημα σωματικής ή νοητικής αναπηρίας η αυξημένη φροντίδα των οποίων θα πρέπει να αναλαμβάνεται από επαγγελματίες.
Αναφορικά με τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία είπε ότι η διαβούλευση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) έχει ολοκληρωθεί και εξασφαλίστηκε σύμφωνη γνώμη να δοθεί προτεραιότητα σε δύο πιλοτικά προγράμματα. Αυτά θα αφορούν τους προσωπικούς βοηθούς και προσωπικούς συμβούλους ατόμων με αναπηρία και σε πρώτη φάση προβλέπεται η πρόσληψη 90 προσωπικών βοηθών και 50 συμβούλων. Πρόσθεσε ότι η νέα νομοθεσία θα κτίζεται παράλληλα με την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, με στόχο να υλοποιηθούν όλα όσα προνοούνται στη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ.
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της καθυστέρησης στη λήψη σύνταξης λόγω καθυστέρησης εξετάσεις αιτημάτων από δικαιούχους σύνταξης και από την Ελλάδα και σημείωσε ότι μέχρι την εξέταση της αίτησης, οι αιτητές διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ΕΕΕ.
Σε σχέση με την αναθεώρηση του επιδόματος ενοικίου, ανέφερε ότι εξετάζεται στο πλαίσιο του γενικότερου εκσυγχρονισμού της επιδοματικής πολιτικής και εντός των δημοσιονομικών δυνατότητων. Πρόσθεσε ότι μελετούν τόσο τις ανάγκες που έχουν προκύψει όσο και μελλοντικές ανάγκες που δύναται να προκύψουν, ενώ ανέφερε ότι τον Σεπτέμβρη θα μπορεί να παρουσιάσει στην Επιτροπή μια εικόνα της χαρτογράφησης των αναγκών.
Αναφέρθηκε ακόμα στο επίδομα μονογονιού, εκφράζοντας κάποιους προβληματισμούς για το θέμα συμβίωσης κάτω από την ίδια στέγη. Παράλληλα εμφανίστηκε θετική στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκο Τρυφωνίδη για το θέμα της επικαρπίας ατόμων με αναπηρία.
Απάντησε επίσης σε επισήμανση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου για κενό που δημιουργείται αφού από το σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης σε νηπιαγωγεία δεν υπάρχει επιδότηση για παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών μέχρι τεσσάρων και οχτώ μηνών. Η κα. Ευαγγέλου ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα για να δουν πώς να επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού που καλύπτεται σε σχέση με την παροχή ποιοτικής φροντίδας σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.
Σε πορεία εκσυγχρονισμού οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας
Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε επίσης αυτεπάγγελτα τα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας (ΥΚΕ).
Η Υφυπουργός τόνισε το δύσκολο και ευαίσθητο έργο που επιτελούν οι κοινωνικοί λειτουργοί στις υπηρεσίες, ενώ τόνισε την ανάγκη για αποκέντρωση των υπηρεσιών. Σημείωσε ότι οι εν λόγω υπηρεσίες δεν μπορούν να παρέχουν όλο το φάσμα του κράτους προνοίας.
Τόνισε επίσης την έμφαση που δίνεται στη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι ο εγγύτερος θεσμός στους πολίτες. Πρόσθεσε ότι επενδύει το Υφυπουργείο στο πρόγραμμα κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς που λειτουργεί πιλοτικά σε κάποιους δήμους και έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ πρόθεση είναι από τον Σεπτέμβρη να αξιολογηθεί και να εφαρμοστεί σε παγκύπρια βάση.
Παράλληλα σημείωσε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης θα αποφορτώσει το Υφυπουργείο Πρόνοιας σε σχέση με τη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές, αφού σε αυτό θα μεταφερθούν οι δομές των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ευάλωτων μεταναστών.
Αναφέρθηκε επίσης σε μνημόνια συνεργασίας των ΥΚΕ με τοπικές αρχές, την αστυνομία και ΜΚΟ και πολλά άλλα τα οποία μπαίνουν σε μια διαδικασία προτεραιοποίησης, με στόχο οι υπηρεσίες να καταστούν πιο προσβάσιμες, αμεσότερες και πιο εκσυγχρονισμένες.
Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου επεσήμανε το δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν οι κοινωνικοί λειτουργοί, αναφέροντας ότι ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος και ο αριθμός των λειτουργών μικρός. Έκανε λόγο για ανάγκη στήριξης και συνεχούς επιμόρφωσής τους. Παράλληλα αναφέρθηκε σε ελλιπές νομικό πλαίσιο και μίλησε για ανάγκη ύπαρξης νομοθεσίας αλλά και δημιουργίας ενιαίων φακέλων που θα επιτρέπουν την άμεση λήψη εξειδικευμένων αποφάσεων.
Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή αναφέρθηκε στην εν εξελίξει προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών με διάφορους νέους θεσμούς αλλά και τη δημιουργία δομών για ευάλωτες ομάδες και είπε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Σημείωσε ωστόσο ότι και στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και εξέφρασε τη δέσμευση των υπηρεσιών να τα φέρουν εις πέρας. Ως ένα σημαντικό στόχο έθεσε τη στήριξη του προσωπικού αλλά και το θέμα της επαγγελματικής εποπτείας. Εξήρε το σοβαρό έργο που γίνεται από τους λειτουργούς, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια που είχαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τις πανδημίας, των αυξημένων ροών αιτητών ασύλου και των Ουκρανών προσφύγων.
Εκ μέρους της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΕΟ αναφέρθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, ενώ εκφράστηκε αντίθεση με ανάθεση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.
Εκ μέρους της ΣΕΚ αναφέρθηκε ότι υπάρχει στις υπηρεσίες ένας τεράστιος αριθμός ωρομίσθιου προσωπικού που επιτελεί ένα σημαντικό έργο και δημιουργείται πρόβλημα στην πλήρωση κενών θέσεων. Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά περιστατικά βίας προς το προσωπικό και την ανάγκη αντιμετώπισής τους.
Εκ μέρους της κλαδικής των ΥΚΕ στην ΠΑΣΥΔΥ έγινε αναφορά στις δυσκολίες των εργαζόμενων στις ΥΚΕ, που ωθούν πολλούς να εγκαταλείπουν την εργασία τους. Σημειώθηκε ότι οι τελευταίοι λειτουργοί προσλήφθηκαν το 2005, ενώ πολλοί λειτουργοί έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες για να εκτελούν διοικητικά καθήκοντα, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες.
Εκ μέρους της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας τονίστηκαν μεταξύ άλλων οι μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας, η σοβαρή υποστελέχωση και ο μη διαχειρίσιμος φόρτος εργασίας και η άνιση μεταχείριση του προσωπικού.
Τοποθετήσεις κομμάτων
Στην τοποθέτησή του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Ανδρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι ένα κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να στηρίζει την κοινωνική του πολιτική σε μια υπηρεσία και πρέπει η κοινωνική πολιτική να είναι υπόθεση ολόκληρου του κράτους. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις ώστε να λειτουργήσει το κράτος υποστηριζόμενο και με την ανάλογη ικανότητα για να εκπληρώσει την αποστολή του.
Πρόσθεσε ότι απαίτησαν από την Υφυπουργό χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση των στόχων για εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών και υπέδειξαν την ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση των ποσών που λαμβάνουν οι λήπτες ΕΕΕ κυρίως σε σχέση με το επίδομα ενοικίου και τις βασικές τους ανάγκες. Σημείωσε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο για όλα όσα συζητήθηκαν.
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ η βουλευτής Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι το κόμμα της έθιξε το διαχρονικό θέμα των καθυστερήσεων και ιδιαίτερα το θέμα των καθυστερήσεων για φροντίδα ηλικιωμένων και αναπήρων. Εξέφρασε την ελπίδα ο χρόνος αναμονή για όσους έχουν ανάγκη να μειωθεί αισθητά τους επόμενους μήνες σύμφωνα και με τα λεγόμενα της Υφυπουργού.
Όσον αφορά τις ΥΚΕ, σημείωσε την κρίσιμη αποστολή τους και είπε ότι η πολιτεία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση αυτού του ζωτικού τμήματος για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι για αυτό τον λόγο ο ΔΗΣΥ ενέγραψε τα προβλήματα αυτά ως αυτεπάγγελτο θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα με τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης να απαλλαγούν από τη βαριά ευθύνη για θέματα μετανάστευσης για να επικεντρωθούν στην κύριά τους αποστολή.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε στο θέμα των σχεδίων επιδότησης γονιών για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και εξέφρασε ικανοποίηση που η νέα Υφυπουργός προβαίνει σε δράσεις για ενίσχυση του σχεδίου για επέκταση των οικονομικών κριτηρίων. Όσον αφορά το κενό για παιδιά από τεσσάρων ετών μέχρι τεσσάρων και οκτώ μηνών είπε ότι έκανε έκκληση στην Υφυπουργό, μαζί με την Υπουργό Παιδείας, να αναλάβουν πρωτοβουλία για να καλυφθούν και αυτά τα παιδιά.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε ικανοποίηση για τις ενέργειες σε μια σειρά θεμάτων από το Υφυπουργείο όπως η τηλεφωνική γραμμή 1450 που πριν δεν απαντούσε, ενώ τώρα απαντά με εξειδικευμένους λειτουργούς, η ηλεκτρονική αίτηση για το ΕΕΕ, το νομοσχέδιο για την αναδοχή αλλά και τη συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ Υφυπουργείου και ΚΥΣΟΑ. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη συνεργασία του Υφυπουργείου με τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας