Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Λάρνακα: Παρέδωσε χρυσές λίρες για την «εγχείρηση» της κόρης της…
Λάρνακα: Παρέδωσε χρυσές λίρες για την «εγχείρηση» της κόρης της…

Λάρνακα: Παρέδωσε χρυσές λίρες για την «εγχείρηση» της κόρης της…

 

 

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εκτός Λάρνακας άρχισε να «κτυπά» πλέον το κύκλωμα των απατεώνων που τηλεφωνεί συστηματικά σε ηλικιωμένα πρόσωπα και με την πρόφαση ότι δήθεν συγγενείς τους χρειάζονται εγχείρηση, αποσπά απ’ αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τις τελευταίες μέρες η Αστυνομία δέχθηκε παράπονα από κατοίκους των περιοχών Ορόκλινης, Λειβαδιών και Αραδίππου, ενώ μέχρι πρόσφατα όλες οι καταγγελίες προέρχονταν από πρόσωπα που διαμένουν στο κέντρο της Λάρνακας. Την τρέχουσα εβδομάδα τα τηλεφωνήματα των μελών του κυκλώματος παρουσίασαν έξαρση, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΤΑΕ Λάρνακας, την περασμένη Τρίτη (27/6) έγιναν 14 καταγγελίες, την Τετάρτη (28/6) 12 και την Πέμπτη (29/6) πέντε, ανάμεσα σ’ αυτές και η περίπτωση της 79χρονης,η οποία πίστεψε τα λεγόμενα των δραστών και τους παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 9 χιλιάδων ευρώ και διάφορα τιμαλφή μεγάλης αξίας.

 

Από τα μέσα Μαιου μέχρι και σήμερα, έχουν καταγγελθεί πέραν των 70 υποθέσεων που αφορούν απόπειρες τηλεφωνικών απατών από την πόλη κι επαρχία Λάρνακας, ενώ συνολικά τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες έπεσαν στην παγίδα των απατεώνων, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά (το συνολικό ποσό που «χάθηκε» πλησιάζει τις 90 χιλιάδες) δήθεν για χειρουργικές επεμβάσεις στενών συγγενικών τους προσώπων. Να σημειωθεί, ότι καταγγελίες για τηλεφωνικές απάτες έγιναν και σε άλλες επαρχίες.

Από την αρχή του 2023 μέχρι σήμερα καταγγέλθηκαν στην επαρχία Λευκωσίας 16 απόπειρες τηλεφωνικών απατών, εκ των οποίων οι τέσσερις καταχωρίσθηκαν ήδη στο δικαστήριο, με ένα πρόσωπο κατηγορούμενο. Εξάλλου, στην επαρχία Πάφου καταγγέλθηκαν 10 παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ καταγράφηκε μία καταδίκη σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών σε άτομο ηλικίας 35 ετών.

Το πιο σύνηθες σενάριο                                           

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πιο διαδεδομένο σενάριο που επικαλούνται οι δράστες των τηλεφωνικών απατών είναι αυτό των δήθεν γιατρών.Δηλαδή, οι δράστες τηλεφωνούν με απόκρυψη στα υποψήφια θύματά τους και προσποιούνται ότι είναι γιατροί, λέγοντάς τους συνήθως ότι κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα και πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί, ζητώντας τους να καταβάλουν το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την εγχείρηση.

Επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση των τηλεφωνικών απατών, η Αστυνομία καλεί τους πολίτες,όταν δέχονται τέτοιου είδους τηλεφωνήματα,να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώσουν αμέσως την Αστυνομίαστο τηλέφωνο 1460 και τους οικείους τους.

Το τελευταίο θύμα

Την περασμένη Πέμπτη (29/6) καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από 79χρονη γυναίκα, από τα Λειβάδια,ότι την ίδια μέρα δέχθηκε τηλεφωνική κλήση στο σταθερό της τηλέφωνο από άγνωστο πρόσωπο, το οποίο της μίλησε με ελληνική προφορά και της ανέφερε ότι η θυγατέρα της χρειαζόταν το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ για να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση.

Η ηλικιωμένη πείστηκε από τα λεγόμενα του δράστη και λίγη ώρα αργότερα άγνωστη της γυναίκα, η οποία φορούσε μαύρο μακρύ παντελόνι και κόκκινη μπλούζα, ηλικίας περίπου 60 χρόνων, μετέβη στην οικία της παραπονούμενης και παρέλαβε το χρηματικό ποσό των 9.000 σε μετρητά.

Έπειτα, όμως, από πάροδο περίπου 15 λεπτών, η 79χρονη δέχθηκε νέο τηλεφώνημα κι εξαναγκάστηκε να παραδώσει στην άγνωστή της γυναίκα που την επισκέφθηκε ξανά στο σπίτι της εννέα χρυσές λίρες, ένα χρυσό δακτυλίδι και δύο χρυσές καδένες λαιμού, με την πρόφαση ότι το χρηματικό ποσό των εννέα χιλιάδων δεν αρκούσε για την εγχείρηση της κόρης της…

Send this to a friend