Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις κανονισμών για αξιολόγηση μαθητών στα τετράμηνα
Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις κανονισμών για αξιολόγηση μαθητών στα τετράμηνα

Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις κανονισμών για αξιολόγηση μαθητών στα τετράμηνα

Η Ολομέλεια της Βουλής με 27 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και 1 αποχή ενέκρινε τροποποίηση των περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμών, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών στη μέση εκπαίδευση στη βάση εκπαιδευτικών κριτηρίων. Παράλληλα απορρίφθηκαν όλες οι τροπολογίες που κατατέθηκαν.

Της ψήφισης προηγήθηκε μακρά συζήτηση, εκ νέου, για το τι προηγήθηκε με τις εξετάσεις τετραμήνων, τα αποτελέσματα, για τις συζητήσεις και τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων και πως οδηγηθήκαμε στις τροποποιήσεις.

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις μεταξύ άλλων καταργείται η ενιαία γραπτή αξιολόγηση στο τέλος κάθε τετραμήνου, καθορίζεται η διεξαγωγή μιας ενιαίας τελικής εξέτασης μετά τη λήξη των μαθημάτων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, καθορίζονται τα εξεταζόμενα μαθήματα για κάθε τάξη, καθώς και η μεθοδολογία υπολογισμού του βαθμού του έτους τόσο για τα εξεταζόμενα όσο και για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα.

Η επιτροπή παιδείας τροποποίησε περαιτέρω το κείμενο που ήρθε ενώπιον της για να διασαφηνιστεί ότι το μάθημα των Φυσικών στη Β΄ και Γ΄ τάξη Γυμνασίου θα περιλαμβάνει τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας και ότι τελικές προαγωγικές και απολυτήριες γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται το αδιάβλητό τους.

Η συζήτηση

——-

Ο Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ στην τοποθέτησή του είπε ότι γίνεται μια νέα προσπάθεια στα πρότυπα ξένου μοντέλου χωρίς όμως την απαραίτητη μελέτη των δεδομένων της Κύπρου.

Ανέφερε ότι οι ανησυχίες και προβληματισμοί του κόμματός του δεν διασκεδάζονται τόσο για την τελική εξέταση όσο μεταξύ άλλων για την μη ταύτιση της εξεταστέας με την διδακτέα ύλη. Είπε ότι το κόμμα του δεν είναι υπέρ ενός εξεταστικομετρικού συστήματος αλλά δεν μπορεί την ίδια ώρα να είναι συμμέτοχο στην κατάργηση της ουσιαστικής αξιολόγησης που θα έφερνε συγκεκριμένα δεδομένα.

Ο κ. Κάρουλλας ανέφερε επίσης πως οι πρόσφατες εκλογές σε ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και η νίκη της Αλλαγής στέλνουν το μήνυμα της σταθερότητας και της συνέπειας στις θέσεις του κόμματός του.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ στην δική του τοποθέτηση είπε ότι φτάνει σήμερα στο τέλος του το «εκπαιδευτικό έγκλημα» που «σκότωσε» τη μαθησιακή διαδικασία, εκτόξευσε το άγχος, το στρες και την παραπαιδεία και που μετέτρεψε το σχολείο σε ένα σύστημα εκμάθησης δεξιοτήτων για το πως να αποστηθίζεις για τις εξετάσεις αντί σε σχολείο που προωθεί τις δεξιότητες, την σύνθεση, την ανάλυση και τη δημιουργία.

Υπενθύμισε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που ήταν εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας για τα τετράμηνα και τελικά μετά από πιέσεις όλων των εμπλεκομένων ο νυν Πρόεδρος ήρθε και στήριξε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που στήριξε όταν ήταν μέλος του Υπουργικού του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Χριστοφίδης επέκρινε τον ΔΗΣΥ ότι ως κυβερνών κόμμα είχε κρυφή ατζέντα και προέβαινε σε οργανωμένη επίθεση κατά του δημόσιου σχολείου.

Υπεραμύνθηκε του νέου συστήματος και των αλλαγών που θα βοηθήσει, όπως είπε, τα παιδιά να γίνονται καλύτερα και θα εντοπίζει τις αδυναμίες και τα κενά τους.

Ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ, πρόεδρος της επιτροπής παιδείας, είπε ότι με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται ένα τέλος στο μαρτύριο για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς και εξήρε τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Είπε ότι επιτέλους πρέπει να δούμε το κομμάτι της παιδείας ως εθνικό ζήτημα αναφέροντας ότι η κατάσταση στα δημόσια σχολεία είναι τραγική και τα προβλήματα της καθημερινότητας τεράστια. Μεταξύ αυτών μίλησε για τις υποδομές, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της δημοκρατικότητας, τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης και άλλα.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι το παλαιό σύστημα απέτυχε και δημιούργησε τεράστια προβλήματα και ότι τώρα μπροστά μας έχουμε μια αλλαγή που οδηγεί σε στέρεες βάσεις για αξιολόγηση με σύγχρονους τρόπους και πολλές παραμέτρους, η κάθε μια από τις οποίες έχει τη δική της βαρύτητα και στόχο.

Ο Ανδρέας Αποστόλου της ΕΔΕΚ συνεχάρη την ΥΠΑΝ η οποία σε σύντομο διάστημα, όπως είπε, έφερε στη Βουλή κάτι που ήταν και προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είπε ότι με το νέο σύστημα έχουμε περισσότερο αποτελεσματικό χρόνο και αυτό αποφορτίζει ένα τεράστιο βάρος που υπήρχε πριν και ότι τώρα επιτέλους επανέρχεται η ηρεμία στην παιδεία μας για να ασχοληθούμε και με άλλα ζητήματα, όπως το ολοήμερο σχολείο, η ενιαία εκπαίδευση, η στήριξη παιδιών με αναπηρίες, η αναβάθμιση υποδομών και άλλα.

Ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ είπε ότι τα όσα έγιναν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ήταν απότοκο μιας λανθασμένης ρύθμισης και διαχείρισης των προηγούμενων ετών. Είπε ότι το κόμμα του τα είχε προβλέψει και είχε προειδοποιήσει για τα πειράματα που γίνονταν και εκφράζει την ελπίδα επιτέλους αυτά να σταματήσουν.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι είναι γνωστά τα όσα προηγήθηκαν με τις ατέρμονες συζητήσεις και τα παρατράγουδα και εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις νέες αλλαγές που θα ρυθμίσουν και θα εξυγιάνουν την αξιολόγηση στη βάση επιστημονικών κριτηρίων.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είπε ότι αποδεικνύεται πως αντιμετωπίζουμε την παιδεία ως βαθμοκεντρικό πρόγραμμα αντί να προωθούμε την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τις νέες προκλήσεις ενώπιον μας όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ο οποίος κατέθεσε τροπολογίες που καταψηφίστηκαν, ανέλυσε τις τροπολογίες του και είπε ότι τα όσα λέγονται περί πιο άνετης ζωής των μαθητών με τις αλλαγές είναι απλά λαϊκισμός και ότι όσοι μιλούν για τα μοντέλα Εσθονίας και Φινλανδίας πρέπει να δουν και τα ποσοστά αυτοκτονίας εκεί και χρήσης ψυχοφαρμάκων.

Send this to a friend