Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Λέξη προς λέξη όλη η ομιλία του Χρίστου Πουλλαΐδη
Λέξη προς λέξη όλη η ομιλία του Χρίστου Πουλλαΐδη

Λέξη προς λέξη όλη η ομιλία του Χρίστου Πουλλαΐδη

 

 

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του μεγαλομετόχου της Ανόρθωσης, Χρίστου Πουλλαΐδη.

-Έντιμε κ. Δήμαρχε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, αγαπητοί φίλοι, σας καλωσορίζω στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα με θέμα τα 10 χρόνια συμμετοχής μου στα κοινά της Ανόρθωσης Αμμοχώστου. Σας ευχαριστώ που με τιμάτε με την παρουσία σας.

-Θα ήθελα να αρχίσω με ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη που αρμόζει στη δική μου πορεία, στη δική μου αποστολή, στην Ανόρθωση.

 

 

-Θερμοπύλες.

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των

όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·

δίκαιοι κι ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,

αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία·

γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν

είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,

πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·

πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,

 

-Με εξαιρετικά ψηλό αίσθημα ευθύνης αποφάσισα να εμφανιστώ ενώπιον σας όπως είχα δεσμευτεί στην ανακοίνωσή μου στις 21 Δεκεμβρίου του 2022.

Επιθυμώ στο πλαίσιο αυτής της  δημόσιας παρέμβασης μου να παρουσιάσω σε αδρές γραμμές τα κύρια σημεία της μακράς αυτής πορείας. Με παρρησία και απόλυτη πίστη στις αρχές και στις αξίες της διαχρονικής προσέγγισης μου θα παραθέσω τα κύρια γεγονότα και θα θέσω την αδιαπραγμάτευτη οπτική μου που έχει σε πρώτο πλάνο το καλώς νοούμενο συμφέρον και την εξασφάλιση της Ανόρθωσης Αμμοχώστου.

Στοχεύω στο ξεκαθάρισμα. Αν πρέπει να σπάσουν μύτες να σπάσουν! Επιβάλλουν οι συνθήκες να τολμήσουμε να αναδείξουμε τις διαφορές μας. Να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Να συμφωνήσουμε που διαφωνούμε και τι μας χωρίζει. Να συμφωνήσουμε και τι μας ενώνει. Μόνο έτσι θα βρούμε το δρόμο που χάσαμε. Μόνο με την ανάδειξη και την επιβεβαίωση της ύπαρξης αυτών των  δεσμών θα βρούμε τη δύναμη, τους πόρους και τον τρόπο να  πάμε παρακάτω. Να κτίσουμε γέφυρα να οδηγήσουμε την Ανόρθωση στο αύριο.

Η Ανόρθωση δεν είναι ένας, είναι πολλοί, υπάρχουν πολλοί, μπορεί να είναι πολλοί, πρέπει να είναι πολλοί, είμαστε πολλοί! Αυτοί οι πολλοί όμως πρέπει να μονιάσουν, να γίνουν ένα, να βάλουν τέλος στην ατελείωτη, καταστροφική εσωστρέφεια.

-Σήμερα λοιπόν, εδώ, ενώπιον σας θα καταθέσω γεγονότα, θα πω πράγματα που ίσως έχουν ξανακουστεί αλλά δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Θα διαπιστώσετε ότι χωρίς φόβο αλλά με πάθος θα θέσω και την καυτή ατζέντα των όσων καλλιεργούνται, αναπαράγονται, συζητούνται μετά από μεθόδευση ανάμεσα στους υποστηρικτές της ομάδας.

-Θα με ακούσετε να μονολογώ με πόνο ψυχής μα την ίδια ώρα με πίστη και αφοσίωση στον σκοπό, που εγώ αντιλαμβάνομαι ως κάτι ιερό. Ένα κομμάτι του μέσα μου που ότι και να μου έχει προκαλέσει, όσο και να με πλήγωσε, όσο και να με πονάει εξακολουθώ να το βλέπω, σπουδαίο και ανεκτίμητο.

-Τα κύρια σημεία της πολύχρονης αυτής πορείας και εμπλοκής μου στα της Ανόρθωσης Αμμοχώστου τα συνοψίζω στα ακόλουθα:

 

Το 2010 η οικογένεια Πουλλαΐδη αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον τόπο μας, στην πατρίδα μας.  Αναπόφευκτα, η εδώ παρουσία μας δεν μπορούσε να μην συνδεθεί με την Ανόρθωση και την αγαπημένη μας Αμμόχωστο.  Λίγο πολύ, τα γεγονότα του 2013 είναι γνωστά με την αποχώρηση του τότε Προέδρου Σάββα Κάκου.  Το χρέος της Ανόρθωσης ήταν 13.25 εκατομμύρια. 4.5 εκατομμύρια έλλειμα επόμενης χρονιάς. Το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν πέραν των 17.5 εκατομμυρίων! Δεν ήθελα να αναλάβω ως πρόεδρος αφού δεν έμενα στην Κύπρο, ερχόμουνα εδώ που και που. Πλην όμως οι πιέσεις, παροτρύνσεις και δεσμεύσεις εκ μέρους παραγόντων με οδήγησαν να το ξανασκεφτώ και να ενδώσω. Βρήκαμε μπροστά μας 19 προσφυγές της ΦΙΦΑ και συνολικά 42 δικαστικές υποθέσεις και διαμάχες. Δεν ήταν αυτοσκοπός η δημιουργία της εταιρείας. Τελικά έγινε η εταιρεία. Υπήρχε η άποψη τότε ότι η εταιρεία αποτελούσε κίνδυνο για το Σωματείο. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι η εταιρεία λειτούργησε ως προστατευτική ασπίδα για το Σωματείο, έσωσε τον ιστορικό σύλλογο της Ανόρθωσης Αμμοχώστου!

 

Εγώ επέμεινα όπως ο Μεγαλομέτοχος δεν κατέχει πέραν του 15%. Εγώ πήρα το ποσοστό για το οποίο δεσμεύτηκα. Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν. Τον 1ο χρόνο έβαλα στην Ανόρθωση 5.4 εκατομμύρια. Η οικονομική κατάσταση ήταν αφόρητα πιεστική. Οι αγωγές έρχονταν η μια μετά την άλλη!

 

Με πολύ κόπο, μόχθο και φυσικά χρήμα, διευθετήσαμε όλες τις υποθέσεις και κυριολεκτικά κρατήσαμε την Ανόρθωση ανοιχτή.  Εκείνο που δεν υπολογίσαμε ήταν ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και την ασύμμετρη απειλή εξ αιτίας της τόλμης μας να αμφισβητήσουμε την τότε ηγεσία της ΚΟΠ και να προωθήσουμε μια δική μας υποψηφιότητα για την προεδρία της Ομοσπονδίας.

 

Όταν κατάλαβα τι συνέβαινε με τα του Κυπριακού Ποδοσφαίρου, αποφάσισα να αποχωρήσω τον Νοέμβριο του 2016 και ο Σύλλογος ως μεγαλομέτοχος αποφάσισε να φέρει τον Αντρέα Παντελή.  Όταν το 2019 ο Αντρέας Παντελή έφευγε, άφησε μια οικονομική τρύπα 6 εκατομμυρίων που έπρεπε να καλυφθεί μαζί με την τσαλακωμένη αξιοπρέπεια του Ανορθωσιάτη που έπρεπε να αποκατασταθεί.  Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος κ. Χαμπουλλάς, το 75% καλύφθηκε από μένα.

 

Για δεύτερη φορά, είχα αφόρητες πιέσεις να επιστρέψω.  Μετά από Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, ήρθε στις 23 Απριλίου 2019 τριμελής αντιπροσωπεία της Γενικής Συνέλευσης να με συναντήσει και να μου ζητήσει να πάρω πίσω τις μετοχές του Συλλόγου.  Σε αυτή τη πεντάωρη συνάντηση, ο μετέπειτα πρόεδρος κ. Χαμπουλλάς μου είπε χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται να βγάζω το τσεκ-μπουκ στο τραπέζι και να πληρώνω.  Όταν όμως ανάλαβε και είδε τα οικονομικά στην πράξη, είπε ότι πάμε για κλείσιμο, όπως μεταγενέστερα ανέφερε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 20 Ιουνίου 2023.  Τότε τον διαβεβαίωσα, ότι θα είμαι δίπλα του. Όπως πάντα, εγώ τήρησα την υπόσχεσή μου.  Σαν να μην έφταναν τα προαναφερθέντα, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε στην πορεία και το πρόσθετο πλήγμα της πανδημίας το οποίο ξεπέρασε τα 3.2 εκατομμύρια ευρώ σε απώλειες.  Ισορροπήσαμε σε λεπτή γραμμή και φέραμε στον Ανορθωσιάτη χαμόγελο με κατάκτηση κυπέλλου και πρόκριση σε ομίλους.

 

Φτάσαμε στο 2023. Ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Αντρέας Σάντης και οδηγηθήκαμε σε Συμφωνία που αποτελεί το πλαίσιο και τη βάση για το επόμενο βήμα. Ο κ. Σάντης το παλεύει μέρα νύχτα για να υλοποιηθούν οι όροι της Συμφωνίας και να μπορέσουν όλα να εξελιχθούν ομαλά. Η πλευρά της οικογένειας Πουλλαΐδη δεσμεύτηκε για 1 εκατομμύριο από τον Ιανουάριο του 2023 και έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο. Συνολικά την ποδοσφαιρική περίοδο 2022-2023 η οικογένεια Χρήστου Πουλλαΐδη συνέβαλε με το συνολικό ποσό των 3.4 εκατομμυρίων ευρώ.

 

-Έντιμε κ. Δήμαρχε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, αγαπητοί φίλοι,

-Χρήστος Πουλλαίδης, για όλα φταίει ο Πουλλαίδης, και τι δεν έφτασε στα αυτιά μου. Ότι πάει στραβά, φταίει ο Πουλλαίδης. Και τι δεν άκουσε η οικογένεια μου. Και τι δεν γράφτηκε. Και τι δεν γράφεται ακόμη. Το είπα κατά την παρέμβαση μου στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, θα το αναφέρω ξανά: να με βρίζουν, να απειλούν μέλη της οικογένειας μου και εγώ την ίδια ώρα να κάνω μεταφορά 300.000 ευρώ το μήνα για να πληρωθούν υποχρεώσεις της ομάδας. Είμαι τόσο αφελής; Δεν ξέρω τι μου γίνεται; Να έχω πετύχει να καταξιωθώ ξεκινώντας το ταξίδι μου φτωχός από την Βατυλή με εφόδια την αγάπη, την αλήθεια, τις σπουδές που μπόρεσαν να μου δώσουν ένας Θεός ξέρει πως οι γονείς μου, η οικογένεια μου. Εγώ ήρθα στον τόπο μου και ήθελα να κάνω πράγματα, να συμβάλω, να στηρίξω και να αντιμετωπίζω αυτό τον αδίστακτο, ισοπεδωτικό, στυγνό δολοφόνο προσωπικοτήτων και καταστάσεων. Ώρες ώρες για να μην πω συχνά πυκνά μένω άφωνος μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό. Αλήθεια αυτή είναι η Κύπρος; Αλήθεια αυτοί είναι οι παράγοντες της Ανόρθωσης; Δεν ξέρω, ειλικρινά εύχομαι και ελπίζω ότι υπάρχει το φως και μπορούμε να το βρούμε. Στην Ανόρθωση παλεύουμε με ένα αόρατο, αυτοκαστροφικό … Ανορθωσιάτικο δαίμονα. Το πάθος για προσφορά έγινε εφιάλτης. Λέχθηκε ότι η Ανόρθωση ήταν αιχμάλωτη του Πουλλαΐδη, η αλήθεια το αντίθετο, ο Πουλλαΐδης κατέληξε αιχμάλωτος της Ανόρθωσης. Ήταν μια δηλητηριώδης αιχμαλωσία σας διαβεβαιώ. Αιχμαλωσία για την οποία κατέβαλα χιλιάδες ώρες και 20 εκατομμύρια 191 χιλιάδες ευρώ.

 

-Αυτή την περίοδο υπάρχει μια σειρά από θέματα που έχουν τεθεί επίσημα ή ανεπίσημα σε σχέση με την Ανόρθωση, το σωματείο, την εταιρεία, το γήπεδο. Τα αναφέρω:

Τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις της εταιρείας που αφήνει ο Πουλλαίδης και φεύγει; Ο Πουλλαίδης δεν έβαλε αυτά που έπρεπε για τη χρονιά 2022-23.

Ενώ το έλλειμα για το 2022-23 υπολογιζόταν σε 3 εκατομμύρια τον Δεκέμβρη του 2022, ο Πουλλαίδης έβαλε 3.4 εκατομμύρια.

Τι γίνεται απ’ εδώ και μπρος;

Ο Πρόεδρος Αντρέας Σάντης το ανέφερε πολλές φορές, πάμε από την εποχή του ενός στην εποχή των πολλών. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση και επιλογή υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν προκύψει θέμα επενδυτή καλώς, εάν όχι πρέπει η Ανόρθωση να είναι διασφαλισμένη. Βέβαια το είπα και θα το ξαναπώ, γιατί να έρθει κάποιος και να βάλει τα κεφάλαια του σε ένα τόσο προβληματικό και τοξικό περιβάλλον όπως είναι αυτό της Ανόρθωσης; Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε γιατί μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την είσοδο ή όχι στρατηγικού επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, σπεύδω να συμπληρώσω η Ανόρθωσις πρέπει να είναι διασφαλισμένη.

Χρωστά ο Πουλλαίδης στο Σωματείο και δεν πληρώνει; Θα είμαι απόλυτος και ξεκάθαρος, η εταιρεία πλήρωσε με το παραπάνω τα οφειλόμενα της προς το σωματείο και επιπρόσθετα προικοδότησε το Σωματείο με το ποσό των 1.8 εκατομμυρίων που δεν διεκδικεί η οικ. Πουλλαίδη.

Έφερε ο Πουλλαίδης τον Αντρέα Παντελή; Μάλιστα, ενημερώθηκα και για αυτό. Ήρθε το Σωματείο, , ήθελε τις μετοχές, δεν δεχόταν πληρεξούσιο, τις πήρε, έγινε ο Μεγαλομέτοχος, έφερε τον κ. Αντρέα Παντελή, έκανε μια οικονομική τρύπα περίπου 6 εκατομμυρίων  ευρώ και μετά ήρθαν στον Πουλλαίδη να πάρει τις μετοχές πίσω και να συνεχίσει να βάζει. Ο κ. πρόεδρος του σωματείου και το ΔΣ του σωματείου δεν θυμούνται αυτή την παρένθεση;

Τι γίνεται με το γήπεδο και την Κτηματική, φταίει ο Πουλλαΐδης που κινδυνεύει το γήπεδο;

Καταρχήν θα πω για αυτό το θέμα ότι πρόκειται για σκανδαλώδη παρανόηση αλλά και παραποίηση της αλήθειας. Η Κτηματική είναι ξεχωριστή εταιρεία με το ΔΣ της να είναι υπεύθυνο για τους χειρισμούς. Ο μεγαλομέτοχος της κτηματικής είναι ο Σύλλογος και ο οποίος διορίζει το Διοικητικό της Συμβούλιο. Υπάρχουν ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν. Το 2014-15 όταν ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου έγινε προσπάθεια για να γίνει χειρισμός του θέματος. Το ΔΣ της Κτηματικής είναι υπόλογο στους μετόχους δηλαδή το Σωματείο Ανόρθωσης Αμμοχώστου. Διερωτώμαι πραγματικά γιατί εμπλέκουν την εταιρεία με αυτό το θέμα. Η εταιρεία είναι ο ενοικιαστής των εγκαταστάσεων στην προκειμένη περίπτωση. Η ευθύνη τους είναι η συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η ουσία τώρα ειναι το θέμα να έχει αίσια κατάληξη και σας διαβεβαιώ ότι και πάλι είμαι ο πρώτος που θα συμβάλει.  Ο Πρόεδρος Ανδρέας Σάντης έκανε μια πολύ καλή πρόταση στον κ. Χαμπουλλά στην τελευταία μας συνάντηση.

Ο Πουλλαίδης εκμεταλλεύτηκε την Ανόρθωση για να γίνει γνωστός

Σωστά, ο Χρήστος Πουλλαίδης έγινε γνωστός μέσω της Ανόρθωσης ακόμα και στις χώρες που δραστηριοποιείται με επιτυχία, για τους λάθος λόγους όμως. Έχω να αντιμετωπίσω κακή φήμη ξαφνικά που πηγάζει από την πατρίδα μου, την Κύπρο  και την αγαπημένη μου ομάδα, την Ανόρθωση.

– Και συνεχίζω με τις φήμες. Ήρθα σε ρήξη με τον κ. Χαμπουλά γιατί ήθελα το γήπεδο. Πραγματικά είναι να διερωτάσαι ή να θαυμάζεις την ευρηματικότητα στα ψέματα που κυκλοφορούν κάποιοι.  Το 2018, όταν στην εταιρεία πρόεδρος ήταν ο κ. Αντρέας Παντελή και μεγαλομέτοχος ο Σύλλογος, δεσμεύτηκε εικοσαετές κονδύλι από τον ΚΟΑ για την εξόφληση δανείων του Συλλόγου και προσωπικών δανείων παλαιών αξιωματούχων του Συλλόγου στις τότε Συνεργατικές ανάμεσα στους οποίους και ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου, συνολικού ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ.  Παράλληλα, ως εγγύηση στην εν λόγω συμφωνία, μπήκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της εταιρείας. Αφού υπήρχε αυτή η δυνατότητα γιατί δεν διασφαλίστηκε πρώτα το γήπεδο με την εξόφληση; Γιατί πληρώθηκαν προσωπικά δάνεια αξιωματούχων αντί να ξεκαθαρίσει το θέμα του γηπέδου; Το Αντώνης Παπαδόπουλος είναι σημείο αναφοράς και μνήμης στην προσφυγιά για την ομάδα μας. Που ήταν η ευαισθησία για αυτό το θέμα;

-Ο κόσμος της Ανόρθωσης έχει ακούσει κατά καιρούς πολλά ψέματα. Από ψέμα σε ψέμα, ανακρίβεια σε ανακρίβεια, φήμη σε φήμη, και εμπάθεια σε εμπάθεια φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μπροστά μας ένα φαύλο κύκλο.  Ο κόσμος δεν ξέρει τι να πιστέψει.

-Δεν έχω προσωπική διαφορά με κανένα, αν οι αλήθειες εκθέτουν τότε κάποια πράγματα πήγαν στραβά, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει διόρθωση.

-Είμαι άνθρωπος των 2 ευκαιριών: η πρώτη φορά ήταν το 2013 και η δεύτερη το 2019.

Δεν έδειξα κανένα ενδιαφέρον για τις Ακαδημίες ή τις εγκαταστάσεις λένε.

-Άλφα Σπορτς, είχαμε όραμα να μπουν όλες οι ομάδες των Ακαδημιών και μετέπειτα η Πρώτη Ομάδα κάτω από μια στέγη.  Μετά από πολλές, επίπονες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις τριών μηνών και αφού πληρώθηκε ένα ποσό πέραν των εκατόν είσοσι χιλιάδων ευρώ και αυτό διασφαλίστηκε. Τα δεδομένα είναι εκεί και μπορεί να υπάρξει σπουδαία εξέλιξη.

-Πέραν των έργων που έγιναν για τις εγκαταστάσεις είτε στο γήπεδο είτε στο Αντώνης Καράς όπως η σύνδεση με την ΑΗΚ, η αναβάθμιση του φωτισμού, η ανακατασκευή του χορτοτάπητα, η στήριξη της βόρειας κερκίδας, η αλλαγή του CCTV κλπ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την πλήρη ανακατασκευή του σταδίου και αναβάθμιση σε Κατηγορία UEFA 4. Ήδη τα σχέδια του αναβαθμισμένου είναι έτοιμα και έχουν παρουσιαστεί στη διοίκηση, προχώρησε η διαδικασία για την έκδοση της Πολεοδομικής άδειας που για δεκαετίες ήταν κολλημένη και η κοστολόγηση του έργου τελειώνει τώρα, μέσα στο καλοκαίρι.

– Η Ανόρθωσις μας παραδόθηκε από τους προγόνους μας. Είναι το ιερότερο κειμήλιο που φέραμε από την Αμμόχωστο, ίσως και το μόνο.  Πρέπει να την παραδώσουμε στα παιδιά μας.

-Θα επεμβαίνω κάθε φορά, κάθε στιγμή που θα βλέπω ότι απειλείται η Ανόρθωση. Σε πιο απλή γλώσσα; Όποιος πειράξει την Ανόρθωση θα με βρει μπροστά του.

-Έσωσα την ομάδα αποδεδειγμένα 2 φορές.

-Ήθελα και εγώ τίτλους και επιτυχίες

-Λυπάμαι αφάνταστα που δεν έχω να λέω για περισσότερες αγωνιστικές επιτυχίες

-Χάναμε έφταιγε ο Πουλλαίδης, κερδίζαμε οφειλόταν σε άλλους

-Προφανώς και δεν κάνω για το Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Είμαι περήφανος γι’ αυτό.

-Δεν έγινα ένα με το κατεστημένο

-Περάσαμε τα κριτήρια 30 φορές χωρίς τη βοήθεια κανενός

-Δεν μας αφορούσε κανένας από τους 96 τόσους κόκκινους φακέλους

-Έβαλα στην Ανόρθωση 20 εκατομμύρια ευρώ και δεν πήρα γρόσι.

-Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Τιμώ και ευχαριστώ όλους τους συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια, τους συναδέλφους στα διοικητικά συμβούλια, τους αθλητές, τους προπονητές, τους παλαίμαχους, το προσωπικό που συνεργάστηκα μαζί τους και φυσικά τον υπέροχο κόσμο της Ανόρθωσης που ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί, στήριγμα και ασπίδα της ομάδας.

-Είμαι ο Χρήστος Πουλλαίδης, είμαι της Ανόρθωσις Αμμοχώστου.

Send this to a friend