Στη Λάρνακα η συνεδρία Σώματος Ευρ. Ρυθμιστικών Αρχών για ταχυδρομικές υπηρεσίες
Την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το 2023, πραγματοποίησε στη Λάρνακα το Σώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ERGP), το οποίο απαρτίζεται από τις 27 Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές Ταχυδρομικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Ρυθμιστικές Αρχές χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και χωρών υποψηφίων για ένταξη.
Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πέτρου Γαλίδη, Βοηθού Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ρύθμισης Ταχυδρομείων (OCECPR), υποστηριζόμενου από τους Αντιπρόεδρους Σπύρο Παντελή, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και Dan Sjöblom, Γενικό Διευθυντή της Σουηδικής Αρχής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (PTS).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), η Ολομέλεια συζήτησε και ενέκρινε για να τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση το προσχέδιο Προγράμματος Εργασίας του ERGP για το 2024, το οποίο εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τους τρεις στρατηγικούς πυλώνες της Μεσοπρόθεσμης Στρατηγικής ERGP 2023-2025.
Το προσχέδιο θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 6 Ιουλίου έως τις 6 Οκτωβρίου 2023. Η Ολομέλεια επίσης συζήτησε το Μέλλον του ERGP και συμφώνησε η συζήτηση να συνεχιστεί περαιτέρω, ενώ ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών των Ομάδων Εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ολομέλεια ενέκρινε έκθεση του ERGP για τις μελλοντικές ανάγκες της καθολικής υπηρεσίας και έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για τις διασυνοριακές υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων.
Οι εκθέσεις θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ERGP (https://ec.europa.eu/ergp).
Εξάλλου, πριν από την Ολομέλεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΡΗΕΤ, το ERGP διοργάνωσε εσωτερικό Εργαστήριο με θέμα «Οι μεγάλες τάσεις και το μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο των ταχυδρομικών υπηρεσιών».
Το εργαστήριο εντόπισε τις σχετικές μεγάλες τάσεις και συζήτησε πώς η εξέλιξή τους μπορεί να οδηγήσει τον ταχυδρομικό τομέα της ΕΕ τις επόμενες δύο δεκαετίες. Τα αποτελέσματα θα τροφοδοτήσουν τη μελλοντική μελέτη που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση (ΕΕ) 2022/1327 του Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 2022.