Κονδύλι €574 χιλ. για στήριξη στους γεωργούς στην Κύπρο προτείνει η Κομισιόν
Κονδύλι ύψους 574 χιλιάδων περίπου ευρώ για μέτρα στήριξης για γεωργούς περιλαμβάνει πρόταση της Κομισιόν για κινητοποίηση συνολικά 330 εκατομμυρίων ευρώ για τον γεωργικό τομέα στην ΕΕ ο οποίος πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, το ψηλό κόστος παραγωγής και διάφορα ζητήματα που επηρεάζουν την αγορά και το εμπόριο.
Ειδικότερα η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, αφορά δέσμη μέτρων έκτακτης στήριξης ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ για 22 κράτη μέλη (μεταξύ τους και για την Κύπρο) από τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (μαζί με Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία).
Όπως σημειώνεται, η Κύπρος θα λάβει στήριξη ύψους 574.358 ευρώ, ενώ τα κράτη μέλη έχουν την επιλογή να συμπληρώσουν τη στήριξη από την Κοινή Γεωργική Πολιτική με μέχρι και 200% της στήριξης από εθνικά κονδύλια.
Τα ποσά που προτείνονται προέκυψαν από την αξιολόγηση που κοινοποίησε στην Επιτροπή το κάθε κράτος μέλος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας σε κάθε χώρα. Το μέτρο θα ψηφιστεί από τα κράτη μέλη σε προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών.
Παράλληλα, τα κράτη μέλη ενέκριναν ακόμα επιπρόσθετη δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, που είχε προταθεί από την Κομισιόν στις 3 Μαΐου, για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά τις μεγάλες εισαγωγές ορισμένων αγροδιατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όσον αφορά το κονδύλι το οποίο προτείνει η Κομισιόν και που αφορά και την Κύπρο, η ενίσχυση θα διανεμηθεί απευθείας στους γεωργούς ως αποζημίωση για τις οικονομικές απώλειες τις οποίες υπέστησαν λόγω των διαταραχών στην αγορά, λόγω των επιπτώσεων των υψηλών τιμών των συντελεστών παραγωγής και της λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών των γεωργικών προϊόντων. Ανάλογα με την περίπτωση, οι αποζημιώσεις αφορούν και τις ζημίες που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα κλιματικά φαινόμενα τα οποία ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Ιβηρική χερσόνησο και στην Ιταλία. Η ενίσχυση μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει την απόσταξη οίνου, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς στον συγκεκριμένο τομέα.
Βάσει των σχεδιασμών, οι πληρωμές και για τις δύο δέσμες μέτρων στήριξης αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τα κράτη μέλη που καλύπτονται από τα μέτρα θα πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή για τη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα κριτήρια βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η ενίσχυση, τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή του και τα μέτρα για την αποφυγή στρεβλώσεων.
Πέρα από την άμεση χρηματοδοτική στήριξη, η Κομισιόν προτείνει ακόμα να επιτραπεί η καταβολή υψηλότερων προκαταβολών για τα κονδύλια της ΚΓΠ, μέχρι και κατά 70% για τις άμεσες ενισχύσεις και μέχρι και κατά 85% για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης που σχετίζονται με εκτάσεις και ζώα, από τα μέσα Οκτωβρίου. Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ ώστε να ανακατευθύνουν κονδύλια προς επενδύσεις που αποκαθιστούν το δυναμικό παραγωγής μετά από καταστροφή καλλιεργειών, απώλεια εκτρεφόμενων ζώων και καταστροφή κτιρίων, μηχανημάτων και υποδομών λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων.