Ο Ιούλιος του 2024 αποτελεί το ορόσημο για τη νέα τάξη πραγμάτων στις Τοπικές Αρχές από τις οποίες οι πολίτες θα απολαμβάνουν οφέλη και υπηρεσίες μέσα σε ένα πλέγμα εξέλιξης και προόδου, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου του Δήμου Αραδίππου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το διατηρητέο κτήριο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Αδελφότητας (Ο.Χ.Α.) στην Πλατεία του Αποστόλου Λουκά, το οποίο αποκαταστάθηκε, μετατρέπεται σε ιστορικό/ λαογραφικό αρχείο του Δήμου Αραδίππου, αποτελώντας τη βάση για τη δημιουργία ενός ενεργού «φακέλου» ιστορίας και πολιτισμού».
Τα αρχεία, συνιστούν ανεκτίμητα εργαλεία για την καταγραφή της ταυτότητας ενός τόπου, αλλά και σύνδεσμο ενότητας για τους ίδιους τους πολίτες του, είπε και σημείωσε πως το «αρχείο που ήταν «αφημένο», ανεκμετάλλευτο και διάσπαρτο, βρίσκει πλέον «καταφύγιο», με την προοπτική σύντομα να είναι διαθέσιμο στο κοινό ως πηγή γνώσης για την πορεία της τοπικής κοινωνίας».
Πρόσθεσε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες προάγουν τη δημιουργία δυνατοτήτων για ένα πλουσιότερο ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αξίζουν της εκτίμησής μας. Είναι με τέτοιου είδους δράσεις που προστίθεται σημαντική αξία στους στόχους της ανάπτυξης και της προόδου για την τοπική κοινωνία».
Αναφερόμενος στη νέα νομοθεσία που θα διέπει τη λειτουργία των Δήμων, από την 1η Ιουλίου του 2024, ο Υπουργός είπε ότι «θέτει ξεκάθαρα στις αρμοδιότητες των Δήμων την εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, την προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, όπως και μελέτη ή εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων».
Ο Ιούλιος του 2024, συνέχισε «αποτελεί το ορόσημο για τη νέα τάξη πραγμάτων στις Τοπικές Αρχές, από τις οποίες οι πολίτες θα απολαμβάνουν οφέλη και υπηρεσίες μέσα σε ένα πλέγμα εξέλιξης και προόδου. Η σύσταση νέων οικονομικά βιώσιμων δήμων, με μεγαλύτερη αυτονομία πλέον από το κεντρικό κράτος, θα αποτελέσει το απόσταγμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «ο Δήμος της Αραδίππου ενώνεται με τις γειτονικές κοινότητες των Κελλιών και Τρούλλων, αποκτώντας τη δυναμική που απαιτείται για να παρέχει ακόμη πιο βελτιωμένες, ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους δημότες του. Στο πλαίσιο αυτής της μεταβατικής περιόδου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη στήριξη και τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων, στοχεύουμε στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και στην επιτυχή ολοκλήρωση της, εντός των τιθέμενων χρονοδιαγραμμάτων».
Αναφερόμενος στο έργο ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «αποτελεί κόσμημα και κυψέλη πολιτισμού, ιστορικής αξίας, στον αστικό πυρήνα του Δήμου της Αραδίππου». Με το έργο, «έγινε το πρώτο βήμα για να «στεγάσουμε» το αρχείο του Δήμου της Αραδίππου, την πολύτιμη πηγή πληροφοριών και μνήμης που αποτυπώνει την εξέλιξη της τοπικής ζωής», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο Δήμος δεν θα εφησυχάσει και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση πρόσθετου αρχειακού υλικού που καταγράφει την πορεία του τόπου, μέσα από γενεές, και θα τη διαθέτει μέσα από τεχνολογικές μεθόδους και ψηφιοποίηση προς τους δημότες».
Ο Υπουργός συνεχάρη τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου «για την απόφασή τους να συντηρήσουν και να αποκαταστήσουν το διατηρητέο αυτό κτήριο, αλλά και για να το μετατρέψουν σε ιστορικό/ λαογραφικό αρχείο του Δήμου, το οποίο θα λειτουργεί και ως σημείο αναφοράς για διοργάνωση εκδηλώσεων».
Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «το οικοδόμημα που παραδίδεται στους δημότες αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ψηφίδες στην ιστορία της πόλης μας, αφού κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αποτελούσε ιδιοκτησία του Ιερού Ναού Αποστόλου Λουκά, στεγάζοντας το Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα, ενώ για πολλά χρόνια λειτούργησε ως καφενείο της Εκκλησίας».
Γύρω στο 1936, το παλαιό κτήριο κατεδαφίστηκε και στη θέση του αναγέρθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή το νέο οίκημα, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα, είπε και χαρακτήρισε «σημαντική τη συμβολή του στην ιστορία του τόπου, αφού γινόταν στρατολόγηση νέων για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. μέσα από τις τάξεις της Ο.Χ.Ε.Ν».
Πρόσθεσε ότι «με πρωτοβουλία του Δήμου, μετά την εκμίσθωση του κτηρίου από την Επιτροπή της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αδελφότητας, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η αναπαλαίωσή του και ταυτόχρονα καθορίσθηκαν οι παράμετροι της νέας θεσμικής του λειτουργίας».
Στο αναπαλαιωμένο κτίριο, θα λειτουργεί αίθουσα πολλαπλής χρήσης, ενώ θα στεγαστεί ένα σημαντικό μέρος του αρχειακού πλούτου της Αραδίππου, το οποίο διασώθηκε και διαφυλάχθηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα και στις προθήκες του εσωτερικού του κτηρίου έχουν ήδη τοποθετηθεί σημαντικές εκδόσεις και χειρόγραφα τα οποία φυλάσσονταν για δεκαετίες στο συγκεκριμένο κτίσμα, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο έργο ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι το ποσό που δαπανήθηκε ανήλθε στις 190 περίπου χιλιάδες ευρώ και το κτίριο εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του Δήμου για αναπαλαίωση και συντήρηση των διατηρητέων κτηρίων της Αραδίππου και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Η ανάπλαση του οδικού δικτύου και της Πλατείας Αποστόλου Λουκά και η αναπαλαίωση και συντήρηση κάποιων κτηρίων του Δήμου, διαμορφώνει ένα νέο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό του κέντρου της πόλης μας», είπε και πρόσθεσε πως «η στρατηγική αυτή προσφέρει μια νέα προοπτική στην περιοχή, ενώ άλλοι δημότες που κατέχουν πεπαλαιωμένα κτίρια τα αξιοποιούν, προχωρώντας στην αποκατάσταση και ανάπτυξή τους».
Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Παναγιώτης Ντουρής και σ’ αυτήν παρέστησαν μεταξύ άλλων βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι.