Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Λάρνακα: Έδωσε τα δεδομένα της κάρτας της κι έχασε…16 χιλιάδες
Λάρνακα: Έδωσε τα δεδομένα της κάρτας της κι έχασε…16 χιλιάδες

Λάρνακα: Έδωσε τα δεδομένα της κάρτας της κι έχασε…16 χιλιάδες

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Άλλη μία διαδικτυακή απάτη με λεία σχεδόν 16 χιλιάδες ευρώ απασχολεί το ΤΑΕ Λάρνακας με παραπονούμενη 45χρονη γυναίκα. Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε, μεταξύ των ημερομηνιών 6-15 Ιουνίου άγνωστοι διενήργησαν 67 συνολικά διαδικτυακές συναλλαγές, διεκπεραιώνοντας μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό από τον τραπεζικό της λογαριασμό, αποσπώντας με τον τρόπο αυτό το συνολικό χρηματικό ποσό των 15.720 ευρώ.

Η 45χρονη ανέφερε στην Αστυνομία ότι αρχές του τρέχοντος μηνός έλαβε παραπλανητικό μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο με την επιγραφή POST.CY και ακολούθως κατόπιν εντολής εισήγαγε τα δεδομένα της τραπεζικής της κάρτας με σκοπό να παραλάβει, δήθεν, πακέτο που είχε παραγγείλει μέσω διαδικτύου. Με τον τρόπο αυτό, έπεσε στην παγίδα που της έστησαν οι επιτήδειοι (hackers), χάνοντας ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.

 

Η Αστυνομία καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην ανταποκρίνεται σε περιπτώσεις λήψης τέτοιων μηνυμάτων, ιδιαίτερα όταν αυτά περιέχουν συνδέσμους (links). Θα γίνουν έρευνες μέσω της τράπεζας όπου διατηρεί τον λογαριασμό της η παραπονούμενη, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί η πορεία των χρημάτων που «έκαναν φτερά», παρόλο που η διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες.

Καμία εξέλιξη                                                                    

Όσον αφορά το μέτωπο με τις απάτες μέσω τηλεφώνου από επιτήδειους που υποδύονται τους γιατρούς, αστυνομική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη όσον αφορά τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

Από τα μέσα περασμένου Μαίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 30 καταγγελίες στην Αστυνομία, όλες από ηλικιωμένα πρόσωπα, σύμφωνα με τις οποίες δέχθηκαν τηλεφωνήματα από υποτιθέμενους γιατρούς, οι οποίοι τους πληροφόρησαν ότι στενά συγγενικά τους πρόσωπα είχαν τραυματιστεί σοβαρά και χρειάζονταν επειγόντως χειρουργική επέμβαση, με σκοπό να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τρεις γυναίκες, από τη Λάρνακα, έπεσαν στην «παγίδα» τους, παραχωρώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά δήθεν για τα έξοδα των χειρουργικών επεμβάσεων. Μέχρι σήμερα οι απατεώνες κατάφεραν ν’ αποσπάσουναπό τις παραπονούμενες γυναίκεςπερίπου το συνολικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ.

Πιστεύεται ότι είναι μέλη κυκλώματος που έχουν εγκατασταθεί στη Λάρνακα και τα θύματα που επιλέγουν είναι πάντοτε ηλικιωμένα πρόσωπα, τα οποία διαμένουν στο κέντρο της πόλης και διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο. Η Αστυνομία προβαίνει σε συστάσεις προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν λαμβάνει τέτοια τηλεφωνήματα και να ενημερώνει αμέσως τις αρχές.

 

Send this to a friend