Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπουργικό: “ΝΑΙ” για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης
Υπουργικό: “ΝΑΙ” για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης

Υπουργικό: “ΝΑΙ” για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης

Το νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενέκρινε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υφυπουργείο θα στοχεύει στην καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου και ταυτόχρονα στην παροχή προστασίας στους νομίμως δικαιούχους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε. ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο «Nόμος που ρυθμίζει την «Ίδρυση του Yφυπουργείου Mετανάστευσης και Aσύλου και συναφή θέματα», σημειώνοντας ότι η δημιουργία του εν λόγω Υφυπουργείου αποτελούσε βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός πρόσθεσε ότι με το εν λόγω Υφυπουργείο θα τεθεί κάτω από ένα ενιαίο φορέα η χάραξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, ώστε να διασφαλισθεί η καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου και ταυτόχρονα η παροχή προστασίας στους νομίμως δικαιούχους, στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, είπε, αναμένεται, ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαφόρων παραμέτρων, που αφορούν στη μετανάστευση και το άσυλο, έχοντας ως βάση μια σειρά από προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες αυτές αφορούν στην αποτροπή των παράτυπων ροών και καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών προσώπων, στην επίσπευση των διαδικασιών που αφορά αιτήσεις ασύλου, ιδιαίτερα των πρόδηλα αβάσιμων, στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας, και στην βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Επίσης, άλλες προτεραιότητες του εν λόγω Υφυπουργείου θα αφορούν στην ένταξη των νόμιμα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών μέσα από κατάλληλη αξιοποίηση των προσόντων/ δεξιοτήτων, που παρουσιάζουν έλλειψη στην κυπριακή αγορά εργασίας, στην προώθηση πολιτικής για Ασυνόδευτα παιδιά, και στην εφαρμογή και υλοποίηση αποτελεσματικών διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν διατηρούν δικαίωμα παραμονής στη Δημοκρατία.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Send this to a friend