Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πασιουρτίδης: Θεσμική ομερτά, καθεστώς ατιμωρησίας και κλίμα τρομοκρατίας εμποδίζουν την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου
Πασιουρτίδης: Θεσμική ομερτά, καθεστώς ατιμωρησίας και κλίμα τρομοκρατίας εμποδίζουν την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου

Πασιουρτίδης: Θεσμική ομερτά, καθεστώς ατιμωρησίας και κλίμα τρομοκρατίας εμποδίζουν την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου

 

 

Δήλωση Αντρέα Πασιουρτίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Οφείλω να ομολογήσω ότι η απογοήτευσή μας σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών πολλαπλασιάστηκε σήμερα και πλέον μπορούμε να μιλούμε για θεσμική ομερτά, καθεστώς ατιμωρησίας, αλλά και για ένα κλίμα τρομοκρατίας, το οποίο περιβάλλει την οποιαδήποτε προσπάθεια ενεργοποιείται ή εκκινεί για κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα και για να οδηγηθούν οι ένοχοι ή οι ύποπτοι στη δικαιοσύνη.

Επίσης, σήμερα επιβεβαιώθηκε η έλλειψη πολιτικής βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης για να δώσει εξουσίες ή για να ενδυναμώσει την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, δίνοντας της όπλα για να μπορεί να επιτελεί το έργο της. Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από έγγραφα που κατατέθηκαν, όπου η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού έστελνε επιστολές και προτάσεις από το 2020 για τροποποίηση της νομοθεσίας και για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που την διέπει για να μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μας ομολογεί κυνικά ότι, χωρίς να λάβει καμία νομική γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία, αποφάσισε να μην υιοθετήσει αυτές τις εισηγήσεις, αφού το μόνο που έκαναν, άκουσον – άκουσον, είναι να διευρύνουν τις εξουσίες της Επιτροπής. Άρα, προφανώς, δεν ήθελαν κάποιοι να διευρυνθούν οι εξουσίες αυτής της Επιτροπής για να μπορέσει να ερευνήσει και να οδηγήσει εκείνους που πρέπει στη δικαιοσύνη.

 

Επίσης, ακούσαμε για βομβιστικές επιθέσεις σε δύο μάρτυρες, μία μέρα πριν να καταθέσουν για τις καταγγελίες του κ. Παπασταύρου, για απειλές σε τρίτο μάρτυρα για να μην πάει να μαρτυρήσει και ακούσαμε και από την Αστυνομία ότι οποτεδήποτε προσπάθησε να λάβει μαρτυρία από άτομα, που μπορεί και δημοσίως να λένε κάποια πράγματα, πάντοτε αυτοί οι άνθρωποι δεν κατέληγαν να καταθέσουν όσα γνωρίζουν και όσα καταγγέλλουν. Προφανώς, είναι ασφαλής η ένδειξη και ασφαλές το συμπέρασμα ότι υπάρχει αδυναμία των διωκτικών αρχών να οδηγήσουν εκείνους που πρέπει στο δικαστήριο, στην τιμωρία, είτε αυτό οφείλεται στο ότι δεν αφήνονται μάρτυρες από τα κυκλώματα ή από εκείνους που θέλουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, να καταθέσουν, είτε διότι ίσως πάσχει το νομοθετικό πλαίσιο και δεν είναι επαρκές για να υπάρξει διαλεύκανση των υποθέσεων.

Υπάρχουν ευθύνες γιατί μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε κανείς να τιμωρηθεί, είτε για κόκκινους φακέλους, είτε για χειραγώγηση αγώνων. Ευθύνες πολιτικές, θεσμικές και ευθύνες των αρμόδιων αρχών. Υπήρξε επίσης σοβαρή καταγγελία για προσπάθεια παρακώλυσης διερεύνησης υπόθεσης, από  αξιωματούχο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων. Υπήρξε καταγγελία ότι οι αρμόδιες Αρχές, οι οποίες μεταξύ τους θα έπρεπε να συνεργάζονται άρρηκτα για την κάθαρση στο χώρο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, όχι μόνο δεν συνεργάζονται, αλλά υπήρχαν και περίοδοι που η μία ζητούσε την παύση διαμεσολαβητή από τον ΚΟΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ή ότι ο διαμεσολαβητής κατηγορείτο ότι κατηγορούσε τα μέλη της Επιτροπής και έβαζε εμπόδια στη λειτουργία της. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας τρίτος παρατηρητής, ο οποίος θα ακούσει αυτά τα πράγματα, πολύ φοβούμαι ότι δεν θα είναι καθόλου πρόθυμος να μπει μπροστά για να πει και ο ίδιος αυτά που ξέρει.

Κρατούμε τη δέσμευση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού να υποβάλλει στην Επιτροπή Θεσμών τις εισηγήσεις της για τροποποίηση της νομοθεσίας και για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά πρέπει να πω ότι αυτό δεν αρκεί. Εάν όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί και φορείς, η ΚΟΠ, η πολιτεία, οι διωκτικές και ανακριτικές αρχές, δεν αντιληφθούν ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον αθέμιτο πλουτισμό του οποιουδήποτε, ούτε επιτρέπεται να είναι κοιτίδα διάπραξης ποινικών αδικημάτων, τότε το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα βαθαίνει.

Δεν τελείωσε το θέμα σήμερα. Δυστυχώς ή ευτυχώς επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές έρευνες, αλλά και έρευνες από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, κάποια πράγματα δεν μπόρεσαν να ειπωθούν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα σε αυτές τις έρευνες, αλλά να είστε σίγουροι ότι, μετά το πέρας των ερευνών και την έκδοση των πορισμάτων, το θέμα θα επανέλθει διότι δεν είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε το χώρο του αθλητισμού έρμαιο στον καθένα που θέλει να τον λυμαίνεται για ίδιο όφελος.

Send this to a friend