Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Μάλλον σε αργία ο τέως Κιτίου, που χάνει προνόμια…
Μάλλον σε αργία ο τέως Κιτίου, που χάνει προνόμια…

Μάλλον σε αργία ο τέως Κιτίου, που χάνει προνόμια…

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Κίνηση – ματ για ν’ αποφύγει, προς το παρών τουλάχιστον, την καθαίρεση χαρακτήρισε την ενέργεια του μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου να καταχωρήσει έφεση κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής, σε βάρος του, απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ο γνωστός θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και κληθείς να σχολιάσει το θέμα του τέως Κιτίου ενόψει της σημερινής (13/6) συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Κυριάκου εξέφρασε την άποψη πως δεν αναμένει ότι η απόφαση θα είναι η καθαίρεση του 85χρονου πρώην ανώτερου ιεράρχη.

 

«Αναμένω μια απόφαση που θα είναι αργία μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που καταχώρισε ο τέως Κιτίου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ήταν μια κίνηση ματ εκ μέρους του», είπε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αυτό που θα ενοχλήσει περισσότερο τον τέως Κιτίου είναι ότι μαζί με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, θ’ αφαιρεθούν και κάποια από τα προνόμια που απολαμβάνει σήμερα. Για παράδειγμα, ο κ.Κυριάκου ανέφερε πως εφόσον τεθεί σε αργία, η Ιερά Σύνοδος μπορεί να παρέχει μέχρι 50% της αντιμισθίας του.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι μέχρι σήμερα ο τέως Κιτίου διαθέτει οδηγό και αυτοκίνητο από την Ιερά Σύνοδο, προνόμια τα οποία θα πρέπει να του αφαιρεθούν, ενώ διαμένει στο μητροπολιτικό μέγαρο που θα πρέπει να εγκαταλείψει πάραυτα, σύμφωνα πάντα με τον κ.Κυριάκου.

Η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει αύριο το πρωί μ’ ένα από τα βασικότερα θέματα στην ατζέντα να είναι η περίπτωση του μητροπολίτη τέως Κιτίου, με την ετυμηγορία της ν’ αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

 

Αλλαγή δικηγόρου – Έφεση

————————————–

Θυμίζουμε, ότι λίγες μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο τον έκρινε ένοχο σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος ανήλικου κοριτσιού που διαπράχθηκε πριν από 42 χρόνια, και αφού άκουσε την ποινή 12μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή που του επιβλήθηκε, ο τέως Κιτίου αντικατέστησε τον δικηγόρο Μιχάλη Πική, ο οποίος τον είχε αντιπροσωπεύσει στις δύο σοβαρές ποινικές υποθέσεις που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα ενώπιον της δικαιοσύνης (για βιασμό ενώπιον του Κακουργιοδικείου όπου αθωώθηκε και για άσεμνη επίθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας όπου κρίθηκε ένοχος), και όρισε ως νέο δικηγόρο τον Γιάννη Πολυχρόνη.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ.Πολυχρόνης έλαβε οδηγίες από τον πελάτη του να καταχωρήσει άμεσα έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, προβάλλοντας ως βασικότερο δικαιολογητικό το γεγονός ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του 85χρονου πρώην ανώτερου ιεράρχη να έχει δίκαιη δίκη εξαιτίας του πρωτοφανούς, για τα κυπριακά δεδομένα, χρόνου που έχει παρέλθει από την ημερομηνία της ισχυριζόμενης διάπραξης του αδικήματος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Και τούτο, σύμφωνα πάντα με την υπεράσπιση, διότι ήταν αδύνατο να εξεταστούν μάρτυρες επί πρωτογενούς μαρτυρίας, επειδή είτε απεβίωσαν, είτε δεν θυμούνταν. Επίσης, η πλευρά της υπεράσπισης υποστηρίζει ότι λόγω των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει, ο τέως Κιτίου αδυνατούσε να κλητεύσει βασικούς μάρτυρες υπεράσπισης, αφού απεβίωσαν ή είναι άρρωστοι.

Το πρωτόδικο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης, θεωρώντας ότι έδρασε μ’ έντεχνο σχεδιασμό, προκειμένου ν’ απομονώσει στο γραφείο του το ανήλικο και ορφανό κορίτσι, στο οποίο επιτέθηκε άσεμνα, χωρίς καν να επιδείξει μεταμέλεια, ούτε ν’ απολογηθεί για τις πράξεις του σε μεταγενέστερο στάδιο.

 

 

Send this to a friend