Γνωριμία με τα πτηνά της Λίμνης Ορόκλινης, μέσα από παιχνίδι και δραστηριότητες
Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον ηλιόλουστο καιρό και να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Λίμνης Ορόκλινης το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Πολυχώρος Ορόκλινης, το Κοινοτικό Συμβούλιο ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, με τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα με κιάλια και διόπτρες να κάνουν πτηνοπαρατήρηση, να ζωγραφίσουν, να μελετήσουν και να γνωρίσουν μέσα από παιχνίδι και δραστηριότητες τα πτηνά της λίμνης.
Ο Νεόφυτος Φακοντής, Κοινοτάρχης Ορόκλινης, ανέφερε πως «η Λίμνη της Ορόκλινης είναι ένας από τους πέντε φυσικούς προστατευόμενους υδροβιότοπους της Ευρώπης. Είναι μια μικρή αβαθής λίμνη περίπου πενήντα δεκαρίων αλλά έχει μια πολύ ελκυστική εικόνα ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον».
Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως «υπάρχει μια άψογη συνεργασία με όλες τις κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες εμπλέκονται στη διατήρηση και συντήρηση της λίμνης της Ορόκλινης».
Ως Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης, είπε, «διαθέτουμε και πόρους και κονδύλια για να διατηρούμε τη λίμνη της Ορόκλινης και καθαρή και να εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε».
Όσον αφορά το Φεστιβάλ Λίμνης Ορόκλινης ο κ. Φακοντής ανέφερε πως «έχει καθιερωθεί και έγινε θεσμός», κατέληξε.
Η Μέλπω Αποστολίδου, συντονίστρια προγραμμάτων του Birdlife Cyprus ανέφερε πως «έπρεπε να αντιμετωπιστούν υδρολογικά θέματα, υπήρχε ανάγκη διαχείρισης του νερού, υπήρχαν κάποια ξενικά εισβλητικά είδη, λειτουργούσε παράνομα ένα παζαράκι το οποίο πρόσθετε και άλλη επιβάρυνση στην βιοποικιλότητα της λίμνης».
Η κα Αποστολίδου σημείωσε πως «η λίμνη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα κυρίως ανθρώπινης ενόχλησης και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στα σημαντικά είδη πουλιών που φωλιάζουν εδώ τα οποία είναι και ευρωπαϊκής σημασίας».
Σημείωσε πως «το Birdlife Cyprus μαζί με τους εταίρους του έργου προχώρησαν στην περίφραξη της λίμνης έτσι ώστε να σταματήσει η ενόχληση που γινόταν, έγιναν έργα υδρολογικής διαχείρισης, δημιουργήθηκαν τεχνητές νησίδες για να φωλιάζουν τα πουλιά, δημιουργήθηκαν πτηνοπαρατηρητήρια, τα οποία χρησιμοποιεί ο κόσμος για να απολαμβάνει τη λίμνη, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεπώς δημιουργήθηκε ένα πλάνο για την αποκατάσταση της λίμνης αλλά ταυτόχρονα και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου».
Περισσότερα από 190 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην Λίμνη της Ορόκλινης η οποία είναι η μικρότερη περιοχή NATURA 2000 στην Κύπρο χωρίς όμως αυτό να την κάνει λιγότερο σημαντική. Προστατεύεται για δυο είδη πουλιών που φωλιάζουν σε σημαντικούς αριθμούς η Πελλοκατερίνα και ο Καλαμοκαννάς καθώς επίσης και για τη σπάνια βλάστηση της.
Η Λίμνη Ορόκλινης είναι σημαντική για τα μεταναστευτικά πουλιά που κάποια έρχονται για να φωλιάσουν, κάποια για να διαχειμάσουν και κάποια για ανεφοδιασμό την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Η Λίμνη της Ορόκλινης είναι η πρώτη περιοχή της Κύπρου που καταγράφηκε να φωλιάζει η Κοκκινοκέφαλη πάπια και είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Κύπρου για το ευρωπαϊκό χέλι.
Το έργο LIFE Oroklini 2012-2014 συγχρηματοδοτήθηκε 50% από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοήθησε σημαντικά τη βιοποικιλότητα της Λίμνης Ορόκλινης αλλά και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στο κοινό.