Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μέχρι 4000 μικροπλαστικά ανά τ.μ στις ακτές, σύμφωνα με έρευνα
Μέχρι 4000 μικροπλαστικά ανά τ.μ στις ακτές, σύμφωνα με έρευνα

Μέχρι 4000 μικροπλαστικά ανά τ.μ στις ακτές, σύμφωνα με έρευνα

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ωκεανών 2023, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος δειγματοληψιών στο πλαίσιο τριετούς ερευνητικού έργου, που στοχεύει στην ανίχνευση μικροπλαστικών στις παραλίες της Κύπρου, σημειώνοντας πως ανιχνεύθηκαν μέχρι και 4000 μικροπλαστικά ανά τετραγωνικό μέτρο στις ακτές της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΚΤΗΣ, τα μικροπλαστικά είναι τα πλαστικά σωματίδια μεγέθους 5mm-1μm, τα οποία έχουν ήδη ανιχνευθεί σε ανθρώπινο αίμα και κυρίως σε μεγάλες ποσότητες σε παιδιά. Πρόκειται για ένα πρόβλημα οι διαστάσεις του οποίου στη δημόσια υγεία και στο οικοσύστημα αποκαλύπτονται συνεχώς.

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Κύπρο έρευνα πεδίου για ανίχνευση των μικροπλαστικών στις ακτές μας.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου, έγιναν δυο σειρές δειγματοληψιών σε 10 απομακρυσμένες και τουριστικές παραλίες της Κύπρου τους μήνες Ιούλιο 2022 και Μάρτιο 2023.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν, όπως είπε,  το μέγεθος του προβλήματος, προσθέτοντας πως μέχρι και 4000 μικροπλαστικά ανά τετραγωνικό μέτρο ακτής ανιχνευθήκαν τόσο στις τουριστικές ακτές της Κύπρου αλλά και στις απομακρυσμένες.

Πρόκειται για μικροσφαιρίδια (pellets) , μικρά κομμάτια σε διάφορα χρώματα αλλά και διαφανείς μεμβράνες, ανέφερε, προσθέτοντας πως σε πολλές ακτές τα μικροπλαστικά φτάνουν μέχρι και το 7% του βάρους του επιφανειακού ιζήματος των δειγμάτων και τονίζοντας πως το πρόβλημα είναι σοβαρό.

Η Δρ. Λοϊζίδου σημείωσε πως η έρευνα θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια με την υποστήριξη της εταιρείας Columbia Shipmanagement Ltd.

Πρόσθεσε, πως στόχος της ΑΚΤΗΣ είναι η ανίχνευση των ποσοτήτων των μικροπλαστικών στις ακτές μας και η ανάδειξη αυτού του προβλήματος έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα.

Παρατήρησε, ακόμη, πως τα δεδομένα πεδίου και η δημιουργία συστηματικής βάσης δεδομένων είναι σημαντικά για την «αποκάλυψη» του προβλήματος. Το μήνυμα μας είναι: όλοι μαζί για καθαρές ακτές και θάλασσες χωρίς πλαστικά, κατέληξε.

Send this to a friend