Άρχισε η λειτουργία της ιστοσελίδας της Κυπριακής Ψηφιακής Κληρονομιάς
Εγκαινιάστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) η λειτουργία της ιστοσελίδας της Κυπριακής Ψηφιακής Κληρονομιάς (www.cyprusdigitalheritage.com).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του UNDP στην Κύπρο, η χρηματοδότηση της νέας ιστοσελίδας έγινε από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Βοήθειας. Στόχο έχει τη διαφύλαξη και προβολή των πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου, διασφαλίζοντας τη μακροζωία τους και καθιστώντας τους προσβάσιμους στον πληθυσμό της Κύπρου και παγκόσμια.
Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει εικονικές περιηγήσεις σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν αποκατασταθεί και συντηρηθεί από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτοί οι χώροι έχουν σημαντική πολιτιστική και ιστορική αξία για την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφού αποτελούν μια γέφυρα μεταξύ του κοινού παρελθόντος τους και ένα θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος, αναφέρει η ανακοίνωση.
Μέσω της ιστοσελίδας, οι επισκέπτες, από την άνεση του σπιτιού τους, μπορούν να πραγματοποιήσουν εικονικά ταξίδια στα ιστορικά μνημεία της Κύπρου, βιώνοντας το μεγαλείο και τη σημασία τους. Μέσα από αυτές τις εικονικές περιηγήσεις, οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν μνημεία και αρχαιολογικά θαύματα, αποκτώντας μια βαθιά εκτίμηση για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, σημειώνει το UNDP.
Η ιστοσελίδα της Κυπριακής Ψηφιακής Κληρονομιάς παρέχει επίσης μια φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα που επιτρέπει στους επισκέπτες να πλοηγηθούν σε ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου. Η πλατφόρμα διαθέτει διαδραστικούς χάρτες, 3D αναπαραστάσεις και άλλα στοιχεία πολυμέσων, ενισχύοντας την εμπειρία εικονικής περιήγησης και εμπλουτίζοντας την εξερεύνηση των πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια πολύτιμη πηγή για σκοπούς παιδείας, έρευνας και λάτρεις του πολιτισμού.
Ο Kjartan Björnsson, αναπληρωτής διευθυντής και προϊστάμενος μονάδας για τη στήριξη της επίλυσης του κυπριακού ζητήματος στη ΓΔ Μεταρρύθμισης (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε την στήριξη της Επιτροπής στην προστασία και διασφάλιση της πολυμορφίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο που διαδραματίζει η πολιτιστική κληρονομιά στην οικοδόμηση της ειρήνης.
Ανέφερε ότι η ιστοσελίδα παρουσιάζει μια ευκαιρία για προώθηση του διαλόγου, την κατανόηση και την διασύνδεση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επανένωση της Κύπρου.
Από την πλευρά του, ο Jakhongir Khaydarov, επικεφαλής του γραφείου του UNDP στην Κύπρο, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δικοινοτική μορφή του έργου αυτού και την δυνατότητά του για οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι η έναρξη της ιστοσελίδας η οποία περιλαμβάνει τους χώρους της Δικοινοτικής Επιτροπής, αποτελεί μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Πρόσθεσε ότι με την προώθηση του διαλόγου, της κατανόησης και περηφάνειας για την κοινή κληρονομιά, «η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην προώθηση μιας αίσθησης ενότητας μεταξύ των Κυπρίων».
Όπως αναφέρει το UNDP, από το 2012, πάνω από 123 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το νησί έχουν συντηρηθεί, υποστηριχθεί δομικά, προστατευθεί φυσικά ή αποκατασταθεί από τη δικοινοτική επιτροπή και το UNDP, με την οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανέρχεται σε σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, η δικοινοτική επιτροπή έχει λάβει €35,6 εκατομμύρια από διάφορους δωρητές για την αποκατάσταση των έργων που έχει αναλάβει για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.