Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ Σοβαρό θέμα: Αναγνωρίζουν διεθνώς το ψευδοκράτος και αποσυρόμαστε από αγώνες μπιλιάρδου με πολιτικό δάχτυλο (δηλώσεις Μιχαηλίδη και Μελιγαλιώτη)
Σοβαρό θέμα: Αναγνωρίζουν διεθνώς το ψευδοκράτος και αποσυρόμαστε από αγώνες μπιλιάρδου με πολιτικό δάχτυλο (δηλώσεις Μιχαηλίδη και Μελιγαλιώτη)

Σοβαρό θέμα: Αναγνωρίζουν διεθνώς το ψευδοκράτος και αποσυρόμαστε από αγώνες μπιλιάρδου με πολιτικό δάχτυλο (δηλώσεις Μιχαηλίδη και Μελιγαλιώτη)

Ένα τεράστιο θέμα το οποίο απασχολεί εδώ και 16 χρόνια έρχεται ξανά στην επιφάνεια μέσα από ανάρτηση του Χρίστου Μελιγαλιώτη ο οποίος είναι αθλητής του μπιλιάρδου και μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μπιλιάρδου.

Το θέμα ξεκινά από το 2007 όταν το ψευδοκράτος κατάφερε να εγγραφεί στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία, με τις πλάτες και την ανοχή του Ολλανδού προέδρου της και μέχρι σήμερα αποτελεί μέλος και λαμβάνει μέρος σε όλους τους αγώνες χωρίς κανένα πρόβλημα με την σημαία μάλιστα του ψευδοκράτους.

Η δική μας ομοσπονδία που είχε εγγραφεί δυο χρόνια μετά, το 2009, έχει κάνει πολλές φορές διαβήματα για να διαγραφεί το ψευδοκράτος από την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έτσι, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια κληρωθήκαμε να αναμετρηθούμε με Τουρκοκύπριους που κουβαλούν και την σημαία του ψευδοκράτους, αλλά υπάρχει ξεκάθαρη εντολή από την Πολιτεία, τον ΚΟΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών όπως να μην αγωνιζόμαστε και να αφήνουμε το… ψευδοκράτος να προκρίνεται άνευ αγώνα.

 

 

Στο Τάμπερε της Φινλανδίας διεξάγονται τώρα οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες μπιλιάρδου με τον Χρίστο Μελιγαλιώτη να κληρώνεται με εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά να αναγκαστεί να αφήσει στη μέση την προσπάθεια του.

Ο ίδιος μέσω ανάρτησης του ξέσπασε: «Πρώτη φορά κάνω μια δημόσια ανακοίνωση αλλά νομίζω ότι εάν δεν το κάνω δεν βοηθάει σε τίποτα τη χώρα που ζούμε και το άθλημα που αγωνιζόμαστε. Έχουμε έρθει στην Φιλανδία να αγωνιστούμε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπιλιάρδου εκπροσωπώντας την Κύπρο αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο τόσα χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να το λύσει μετά από πολλές συναντήσεις μαζί τους και πολλές υποσχέσεις, δεν έχει γίνει απόλυτος τίποτα. Aυτό είναι οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι αγωνίζονται κανονικά με τη σημαία του ψευδοκράτους και είναι αναγνωρισμένοι επίσημα από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μπιλιάρδου σαν NORTH CYPRUS και χωρίς κανένα ενδοιασμό αγωνίζονται κανονικά. Εγώ σήμερα κληρώθηκα στο τουρνουά να παίξω με Τουρκοκύπριο αντίπαλο και οι οδηγίες που έχω από την Ομοσπονδία μου και τον ΚΟΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι να μην αγωνιστώ και να αφήσουμε τον αντίπαλο να προχωρήσει. Από ποτέ κρυβόμαστε απέναντι στους κατακτητές και υποκύπτουμε στη σημαία τους? Για πόσο ακόμα θα ερχόμαστε στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες με το φόβο να μην τους βρούμε μπροστά μας? Θα ήθελα μια απάντηση από τους αρμόδιους της Κυβέρνησης όχι σαν αθλητής αλλά σαν απλός πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μελιγαλιώτης: «Ο νόμιμος κρύβεται και ο παράνομος αλωνίζει – Το θέμα είναι καθαρό πολιτικό»

Το Larnakaonline έψαξε λίγο περισσότερο το όλο θέμα και επικοινώνησε με τον Χρίστο Μελιγαλιώτη.

Κληθείς να μας αναφέρει τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, μας είπε: «Έγιναν ενέργειες παλαιότερα με δικηγόρους του ΚΟΑ, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας δεν έκανε πίσω και από τότε δεν έγινε τίποτα. Με λίγα λόγια ο νόμιμος κρύβεται και ο παράνομος αλωνίζει. Δεν γίνεται εγώ σαν παίκτης να σπαταλώ τις ώρες και τον χρόνο μου, να σπαταλώ χρόνο από την οικογένεια και τη δουλειά μου και να πηγαίνω και να μην μπορώ να παίξω. Δεν έχουμε κανένα οικονομικό κέρδος από αυτή την προσπάθεια. Το κάνουμε γιατί μας αρέσει. Και βάζουμε και χρήματα από την τσέπη μας, άσχετα αν μας καλύπτει κάποια έξοδα ο ΚΟΑ».

Χθες που είχατε αγώνα με Τορυκοκύπριο μιλήσατε με ΚΟΑ και Υπουργείο Εξωτερικών και σας είπαν να μην αγωνιστείτε;
«Δεν μιλήσαμε διότι ήταν σαφής η απάντηση πάμπολλες φορές. Παίζουμε με Τουρκοκύπριο; Δεν παίζουμε μαζί τους, αποσυρόμαστε, δεν τους αναγνωρίζουμε και τους αφήνουμε να περάσουν. Κάθε φορά η απάντηση είναι η ίδια».

***Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα θα γινόταν πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων στα κατεχόμενα αλλά μετά από κινητοποίηση του ΚΟΑ και της Ομοσπονδίας το φέραμε κοντά μας.

Μιχαηλίδης: «Το θέμα θα το βάλω στο διοικητικό συμβούλιο»
Σε συνέχεια της έρευνας μας επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο του ΚΟΑ, τον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη για να έχουμε και την επίσημη θέση του οργανισμού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα:

«Είναι μία πονεμένη ιστορία. Γράφτηκε από παλιά, το 2007 η ψευδοομοσπονδία και μετά ακολούθησε η δική μας και αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τους ανέχεται. Ο πρόεδρος της δεν θέτει θέμα διαγραφής μιας ομοσπονδίας που δεν έπρεπε να είναι εκεί. Εμείς πρόσφατα κάναμε και πανευρωπαϊκό στην Κύπρο για ευνόητους λόγους. Πηγαίνουμε παντού αλλά τυχαίνει, όπως τώρα, που κληθήκαμε να αγωνιστούμε με τον Τουρκοκύπριο και οι οδηγίες που έχουμε είναι να αποσύρεται ο αθλητής μας.

Το θέμα θα το βάλω στο διοικητικό συμβούλιο, θα ενημερώσω τους αρμόδιους Υπουργούς, είναι και νέοι και μπορεί να έχουν και διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις για το αν θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο ή θα εξετάσουμε κάτι διαφορετικό. Έχουν γίνει και στο παρελθόν πολλές προσπάθειες για να διορθωθεί το πιο πάνω σημαντικό ζήτημα, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα και θα εξετάσουμε εκ νέου να δούμε αν υπάρχουν νέοι τρόποι αντίδρασης».

Όταν αναφέραμε στον κ. Μιχαηλίδη την πίκρα του Χρίστου Μελιγαλιώτη για τις προσπάθειες τους, που πολλές φορές πάνε στράφι αλλά και τη θέση του ότι «Οι νόμιμοι κρύβονται και οι παράνομοι αλωνίζουν», μας απάντησε: «Τον καταλαβαίνω πλήρως και συμπάσχω. Είναι πολύ μικρό το τίμημα να αποχωρήσουμε από ένα αγώνα παρά να έρθει να τιμωρηθεί ολόκληρη η χώρα με ανυπολόγιστες συνέπειες».

«Δεν μπήκαμε καν στον κόπο να στείλουμε αθλητές λόγω των Τουρκοκύπριων»
Μιλώντας και με άλλο αρμόδιο που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις αλλά ήθελε να μείνει ανώνυμος, μας είπε: «Η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία υπάγεται στην παγκόσμια ομοσπονδία η οποία υπάγεται σε μία συνομοσπονδία. Αυτή η ομοσπονδία έχει ολυμπιακή αναγνώριση αλλά δεν είμαστε Ολυμπιακό άθλημα. Είμαστε προ-ολυμπιακό άθλημα». Μόνο απ’ αυτό αντιλαμβάνεται κανείς και την μεγάλη ζημιά και έκταση που μπορεί να πάρει το όλο ζήτημα αν το μπιλιάρδο γίνει ολυμπιακό αγώνισμα.

Κληθείς να μας σχολιάσει πως μία παγκόσμια ομοσπονδία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και δεν βάζει χέρι στην πανευρωπαϊκή ομοσπονδία, πρόσθεσε: «Η παγκόσμια ομοσπονδία είναι υπέρ μας και πριν τρία χρόνια διοργανώσαμε και στην Κύπρο ένα τουρνουά νέων. Το πρόβλημα μας είναι η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία χωρίς να μπορώ να απαντήσω ξεκάθαρα στο ερώτημα αυτό. Έχουμε αμέτρητες φωτογραφίες με σημαίες του ψευδοκράτους. Υπάρχουν αγώνες που η ομοσπονδία δεν έστειλε νεαρούς, γιατί είχαν πολλούς Τουρκοκύπριους οι αγώνες και δεν μπήκαμε καν στον κόπο να στείλουμε τους αθλητές, γιατί δεν θα μπορούσαν να παίξουν πάνω από ένα γύρο».

Όπως και να το κάνουμε το όλο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και μπορεί να έχει πολύ μεγάλες προεκτάσεις. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και προσεκτικές ενέργειες. Είναι κρίμα όμως ένα πολιτικό ζήτημα να μπαίνει στη μέση του αθλητισμού και να καταστρέφει τις προσπάθειες και τους κόπους αθλητών μας. Ας το δει η Πολιτεία και το Κράτος πολύ πιο ζεστά για να γίνουν επιτέλους ενέργειες που θα φέρουν και το αυτονόητο αποτέλεσμα. Να αποσυρθεί δηλαδή η συμμετοχή και η σημαία ενός ανύπαρκτου κράτους από την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία.

***Το ψευδοκράτος είναι το μοναδικό μη αναγνωρισμένο εγγεγραμμένο μέλος της πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Πάνος Λάρκος

 

Send this to a friend