Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Νεόφυτος Φακοντή: Η Ορόκλινη χρειάζεται δικό της Δημοτικό Σχολείο
Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Νεόφυτος Φακοντή: Η Ορόκλινη χρειάζεται δικό της Δημοτικό Σχολείο

Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Νεόφυτος Φακοντή: Η Ορόκλινη χρειάζεται δικό της Δημοτικό Σχολείο

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το μπαλάκι στο Δήμο Λιβαδιών και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης, έριξε η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, σε σχέση με το αίτημα, για ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής.

Κληθείσα να σχολιάσει το αίτημα, για δημιουργία νέου σχολείου στην Ορόκλινη, καθότι το υφιστάμενο δημοτικό ασφυκτιά, λόγω υπερπληθυσμού, η κ. Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι η ίδια επισκέφθηκε πρόσφατα τις επηρεαζόμενες κοινότητες και συζήτησε το θέμα με τις τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας, ήδη έχει προτείνει συγκεκριμένους χώρους, για την ανέγερση δημοτικού σχολείου.

«Επαφίεται στις επηρεαζόμενες κοινότητες να συμφωνήσουν τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το καινούργιο σχολείο, έτσι ώστε να αρχίσει άμεσα το χτίσιμό του. Η ανέγερση του δημοτικού σχολείου, θα καθυστερεί όσο δεν συμφωνούν οι κοινότητες, στο θέμα της χωροθέτησης του, γι’ αυτό θα πρέπει να παρθεί άμεσα μια τελική απόφαση.

Όσο συνεχίζεται η καθυστέρηση στο θέμα, αυτό αποβαίνει εις βάρος των παιδιών και της μάθησής τους», επισήμανε η Υπουργός Παιδείας.

Να σημειωθεί, ότι ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης κ. Γιάννης Ιωάννου, δήλωσε ότι το υφιστάμενο σχολείο ασφυκτιά, εξηγώντας ότι πρόκειται για κτήριο με χωρητικότητα 300 μαθητών, αλλά σήμερα φοιτούν σ’ αυτό 400 μαθητές, ενώ, όπως ανέφερε, από τη νέα σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών υπολογίζεται ν’ αυξηθεί στους 435.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι, οι γονείς έχουν φτάσει στα όριά τους εξαιτίας του σοβαρού προβλήματος, που υπάρχει με τον υπερπληθυσμό των μαθητών.

«Έχουν τοποθετηθεί λυόμενες αίθουσες για να επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί αίθουσες οικοκυρικών, τέχνης και άλλες αίθουσες κοινής χρήσης για να κάνουν μάθημα τα παιδιά», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, ο οποίος υπενθύμισε πως από το 2019, έχει εγκριθεί η ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου στην περιοχή, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη.

Ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού Ορόκλινης, υποστηρίζει ότι υπάρχει χώρος, που μπορεί άμεσα να αξιοποιηθεί για νέο δημοτικό σχολείο, αλλά οι εργασίες, καθυστερούν επειδή το κράτος θέλει να ικανοποιήσει γειτονική κοινότητα, η οποία επίσης ζητά σχολείο.

Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης κ. Νεόφυτος Φακοντής

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης κ. Νεόφυτος Φακοντής μας δήλωσε ότι, «θέλουμε να δώσουμε τόπο στην οργή, όπου την Τρίτη το πρωί θα έχουμε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Λάρνακας τον κ. Ανδρέα Βύρα και τον Δήμαρχο Λιβαδιών κ. Μάριο Αρμένη, όπου θα ζητήσουμε να έχουμε και μια συνάντηση τόσο με την Υπουργό Παιδείας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, όσο και με τον Υπουργό Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος, διότι από του χρόνο θα γίνει και η μεταρρύθμιση, για να βρούμε μια άμεση λύση από κοινού, διότι όλοι μιλούν για δημιουργία ενός Περιφερειακού δημοτικού σχολείου, κάτι που είναι λάθος και δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Γιατί; Περιφερειακό Σχολείο κάνεις όταν έχεις δυο κοινότητες μικρές. Αν είμασταν δυο κοινότητες όπου θα μιλούσαμε για πέντε μαθητές από το ένα χωριό και πέντε μαθητές από το άλλο χωριό να πούμε εντάξει. Πως γίνεται όμως όταν μιλάμε για δυο κοινότητες από τις μεγαλύτερες της Κύπρου με 11 χιλιάδες κόσμο και με 400 και 500 μαθητές το κάθε σχολείο, ενώ άλλες κοινότητες με ποιο λίγους μαθητές να έχουν δυο σχολεία, δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Εμείς θέλουμε σχολείο, τώρα αν θέλουν και τα Λιβάδια να γίνει και ένα σχολείο και στο Δήμο Λιβαδιών.

Όταν ήταν Υπουργός ο κ. Χαμπιαούρης ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών,  μας υποσχέθηκαν ότι θα είχαμε τους πρώτους μαθητές τον Σεπτέμβριο του 2023. Άρα και να ξεκινήσουν τώρα για να γίνει σχολείο θέλουν πέντε χρόνια και πέντε που πέρασαν δέκα.

Η κοινότητα της Ορόκλινης έχει από το 2010 που αγωνίζεται για αυτό το σχολείο. Σημαίνει ότι έχει 10 χρόνια, άρα και να γίνει το σχολείο δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μας όταν τελειώσει μας αν γίνει ένα ενιαίο σχολείο, αφού σε 10 χρόνια έχει διπλασιαστεί ο πολιτισμός μας. Διότι ύστερα από πέντε χρόνια, με την ανοικοδόμηση που συμβαίνει δεν θα είναι αρκετό ούτε το δεύτερο σχολείο που θα γίνει.

Επίσης η κ. Υπουργός είπε χθες να τα βρούμε με τα Λιβάδια. Αυτό το πράγμα μου το είπε και ο κ. Προδρόμο, μου το λένε και οι Τεχνικές Υπηρεσίες και ο Γενικός Διευθυντής. Αυτό το πράγμα δεν είναι λύση, και αν δεν τα βρούμε δεν θα γίνει σχολείο. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αξιολογήσει τα δεδομένα, να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και να αποφασίσει.

Έχουμε 35 νέες εγγραφές αίθουσες δεν υπάρχουν πήραμε το χώρο στάθμευσης των εκπαιδευτικών για να βάλουμε λυόμενες αίθουσες, πήρες την αίθουσα των οικοκυρικών για να την κάνουμε αίθουσα διδασκαλίας, βάλαμε αίθουσα στο στίβο, καταργήσαμε τις αίθουσες τέχνες, οικοκυρικών. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Κάποιος πρέπει να μας ακούσει.

 

 

Send this to a friend