Eurostat: Χαμηλά ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες στην Κύπρο
Μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ των παιδιών κάτω των 16 που έχουν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, όσον αφορά της ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη, το ποσοστό στην Κύπρο βρισκόταν λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Το 2021, το 1,5% των παιδιών κάτω των 16 που ζουν σε νοικοκυριά ως εξαρτώμενα στην Κύπρο (3,6% στην ΕΕ) είχαν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα (πμ) σε σχέση με το ποσοστό που καταγράφηκε στην τελευταία έκθεση του 2017 (1,4%). Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφηκε αύξηση 2 πμ σε σχέση με το 2017 (1,6%).
Στην Κύπρο το ποσοστό των παιδιών με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες ήταν υψηλότερο (3,5%) για τα παιδιά που ζούσαν σε νοικοκυριά με έναν ενήλικα, αλλά ελαφρώς χαμηλότερο, 1,3%, για τα νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες.
Τα ποσοστά αυτά συνάδουν με τους συσχετισμούς σε επίπεδο ΕΕ, όπου το ποσοστό των παιδιών με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες ήταν υψηλότερο (5,3%) για τα παιδιά που ζούσαν σε νοικοκυριά με έναν ενήλικα, αλλά ελαφρώς χαμηλότερο, 3,4%, για τα νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες.
Μεταξύ των μελών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες που ζουν σε νοικοκυριά με παιδιά καταγράφηκαν το 2021 στην Πολωνία (7,3%) και τη Λετονία (6,4%), ενώ ακολουθούσαν η Ουγγαρία και η Ρουμανία (4,7% η κάθε μία) και η Ισπανία (4,6%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αυστρία (0,3%) και το Λουξεμβούργο (0,4%), ενώ ακολουθούσαν η Κροατία (0,9%) και η Μάλτα, η Λιθουανία και η Κύπρος (1,5% η καθεμία).
Ανεκπλήρωτες ανάγκες και στα οδοντιατρικά
Παρόμοια αν και ελαφρώς χειρότερη ήταν η κατάσταση και στην Κύπρο και σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη.
Το 4,7% των παιδιών στην Κύπρο που ζούσαν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενους ανήλικους (4,4% στην ΕΕ) δεν λάμβαναν το 2021 την οδοντιατρική περίθαλψη που χρειάζονταν. Το ποσοστό αυτό αποτελούσε αύξηση 1,6 πμ στην Κύπρο σε σχέση με το 2017 (3,1%), και αύξηση 1,8 πμ σε επίπεδο ΕΕ (2,6%).
Μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, σε 11 κράτη μέλη το ποσοστό των παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης βρισκόταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, μεταξύ τους και στην Κύπρο.
Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στα νοικοκυριά με έναν ενήλικα, με 7,5% των παιδιών αυτών στην Κύπρο (7,1% στην ΕΕ) να μην λαμβάνουν την οδοντιατρική φροντίδα που χρειάζονταν. Εν τω μεταξύ, το 4,5% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες στην Κύπρο (4,0% στην ΕΕ) είχαν ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη.
Τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης που ζούσαν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενους ανήλικες καταγράφηκαν το 2021 στη Λετονία (7,7%), την Ισπανία (7,1%), την Ουγγαρία (7,0%), τη Σλοβενία (6,8%) και την Πορτογαλία (6,4%).
Στο τέλος της κατάταξης, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (0,6%), την Κροατία (0,8%), τη Σουηδία (1,1%) και την Αυστρία και την Ιταλία (1,2% στην κάθε μία).