Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Καθιερώνονται τα «ΔΡΟΣΟΛΑΖΑΡΕΙΑ» στο Γυμνάσιο Δροσιάς
Καθιερώνονται τα «ΔΡΟΣΟΛΑΖΑΡΕΙΑ» στο Γυμνάσιο Δροσιάς

Καθιερώνονται τα «ΔΡΟΣΟΛΑΖΑΡΕΙΑ» στο Γυμνάσιο Δροσιάς

Ημερίδα αφιερωμένη στην αξία της Ελληνικής Γλώσσας και στη Μνήμη των Κατεχόμενων Τόπων μας

Την Παρασκευή 7/4/2023 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας τα «Δροσολαζάρεια», ένας θεσμός ο οποίος καθιερώθηκε στο σχολείο μας προς τιμή του Πολιούχου Άγιου της πόλης μας, Άγιου Λάζαρου και διεξάγεται κάθε χρόνο την Παρασκευή, πριν το Σάββατο του Λαζάρου και των διακοπών του Πάσχα. Αρχικά, ομάδα παιδιών υπό την καθοδήγηση της  καθηγήτριας Μουσικής κ. Εύης Αυξεντίου αναβίωσαν το έθιμο του Λαζάρου, τραγουδώντας  τα κάλαντα του Λαζάρου με τη συνοδεία της  Μελίνας  Μαρκουλλή του Γ5, στο βιολί. Επίσης, στην αυλή του σχολείου οργανώθηκαν παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρήςαπό τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Νίκη Ιερείδου, κ. Χρήστο Κυρατζιή και κ. Χριστόφορο Κόσσυφο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με σκοπό να προωθηθούν οι στόχοι της σχολικής χρονιάς έτσι όπως διατυπώθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Προώθησης Σχολικής Χρονιάς, της οποίας μέλη είναι όλοι οι καθηγητές. Για τη φετινή χρονιά η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην Αξία της Ελληνικής Γλώσσας και στη Διατήρηση Μνήμης των Κατεχομένων Τόπων μας. Για το λόγο αυτό τα τμήματα του σχολείου μας προέβησαν σε ολιγόλεπτες παρουσιάσεις υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών τους. Τη φιλολογική επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε η κ. Δέσποινα Χριστοφή, Φιλόλογος ενώ τη γενική επιμέλεια είχε η κ. Ριάνα Σολωμού ΒΔ και τη γενική εποπτεία η κ. ΒΔΑ’ κ. Έλλη Μαυρικίου.

                                               ΤΜΗΜΑ Α1 Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ                

Το τμήμα Α1 υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του κ. Ιωάννη Χάρκα παρουσίασε την αρχαία πόλη της Καρπασίας, που βρίσκεται στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό μέρος της Κύπρου. Η πόλη της Καρπασίας φαίνεται ότι είχε διάρκεια ζωής τουλάχιστον 2000 χρόνων και αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς. Τα παιδιά αναφέρθηκαν στην ιστορία της πόλης, τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και τους διάσημους άνδρες που κατάγονταν από αυτήν. Μεταξύ των πιο γνωστών προσωπικοτήτων της πόλης συγκαταλέγεται ο Άγιος Φίλωνας, συγγραφέας θεολογικών έργων.

TMHMA Α2 -10 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ!

To τμήμα Α2 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Δέσποινα Χριστοφή, παρουσίασε δέκα ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες διαλύθηκαν μετά την τούρκικη εισβολή. Δεν είναι λίγα τα σωματεία τα οποία προσφυγοποιήθηκαν και είναι αναγκασμένα από το 1974 να υπάρχουν μακριά από τις εστίες ίδρυσης τους. Όμως, δεν είχαν όλα τα σωματεία την τύχη της Ανόρθωσης, της Σαλαμίνας, της Δόξας, του Εθνικού Άχνας, του ΑΣΙΛ και του Διγενή. Κάποια μη αντέχοντας τα προβλήματα που άφησε η εισβολή έβαλανλουκέτο και παραμένουν στη καλύτερη περίπτωση, πολιτιστικά σωματεία: ΑΕΚ Αμμοχώστου, ΑΕΜ Μόρφου, ΛΑΛΛ Λύσης, Μορφωτικός Σύλλογος Νεολαία Τύμπου, Μαραθώνας Κάτω Βαρωσίων, ΑΣΟΒ Βατυλής, ΑΕΚ Καραβά, Παρθενώνας Ζώδιας, Όλυμπος Αχερίτου, Ολυμπιάδα Νεάπολης

ΤΜΗΜΑ Α3- ΠΑΙΧΝΙΔΙ KAHOOT ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ

Το τμήμα Α3 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Εύη Αυξεντίου δημιούργησε παιχνίδι γνώσεων μέσω της εφαρμογής  “Kahoot” . Οι ερωτήσεις ήταν σχετικές με τα κατεχόμενα μέρη μας και απαντήθηκαν με ενθουσιασμό από το κοινό που συμμετείχε.

ΤΜΗΜΑ Α4 – ΤΡΑΓΟΥΔΙ «ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΜΟΥ»

Το τμήμα Α4 με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ξενάκη Παναγιώτου παρουσίασε το τραγούδι «Κερύνεια μου» το οποίο εκτέλεσε ο μαθητής Γιώργος Δαμιανού με τη συνοδεία οπτικής προβολής με φωτογραφίες της αγαπημένης πόλης και τους στίχους του τραγουδιού, την οποία ανέλαβε ο μαθητής Ηλίας Χρυσοστόμου.

ΤΜΗΜΑ Α5- ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Οι μαθητές του τμήματος Α5 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Σταυρούλα Κλώνη παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Τα παιδιά διάβασαν κείμενα για την ιστορία της πόλης, την οικονομική, τουριστική και πολιτιστική ζωή πριν την εισβολή και παρουσίασαν φωτογραφικό υλικό σε powerpoint. Επίσης φιλοτέχνησαν αφίσα με τις πορτοκαλιές της Αμμοχώστου.

ΤΜΗΜΑ Α6 -ΧΛΩΡΙΔΑ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

Το τμήμα Α6, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρία Ευθυμίου στο πλαίσιο της Ημερίδας επέλεξε να παρουσιάσει τη χλωρίδα του Πενταδαχτύλου. Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι μαθήτριες Δήμητρα Ζέρβα,  Λητώ Προδρόμου και Χριστίνα Μιελτσιόγιου.

ΤΜΗΜΑ Α7- ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ GREEKENGLISH ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Οι μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Α7,υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριάς τους κ. Άντιας Μαυρομάτη διεξήγαγαν έρευνα για τη χρήση των Greeklish στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και συγκεκριμένα για τους λόγους για τους οποίους γίνεται χρήση των Greeklish καθώς και την επίδραση τους στη γλώσσα μας. Μετά από πείραμα που έκαναν στην τάξη αλλά και έρευνα τόσο από πρωτογενείς όσο και δευτερογενείς πηγές παρουσίασαν τα αποτελέσματα. Έναυσμα για την έρευνα ήταν το γεγονός ότι ο τρόπος που γράφουμε μηνύματα στα κινητά και στον υπολογιστή μας,  φαίνεται να επιδράστο γραπτό μας λόγο. Οι μαθητές παρατήρησαν ότι συχνά δέχονται παρατηρήσεις από τους καθηγητές ότι ο γραπτός τους λόγος επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο γράφουν μηνύματα.  Έτσι αποφάσισαν να απαντήσουν στο ερώτημα:  «Τα greeklish καταστρέφουν την ελληνική γλώσσα!;»Αρχικά έκαναν πείραμα, υπαγορεύοντας στους συμμαθητές τους ένα κείμενο σε κυπριακή διάλεκτο και τους είπαν να γράψουν σε χαρτί (το οποίο είχε το σχήμα κινητού) το κείμενο χρησιμοποιώντας όποια μορφή ήθελαν (δηλ. το λατινικό ή ελληνικό αλφάβητο, ή μείγμα των δύο). Αφού κατέγραψαν και ανέλυσαν τα δεδομένα και μελέτησαν τις πηγές τους, έκαναν παρουσίαση, στην οποία μίλησαν για τις θετικές πλευρές από τα χρήση των Greeklish και ότι δεν πρέπει τα Greeklish να δαιμονοποιούνται. Μάλιστα έκαναν εισήγηση για χρήση κυπριακού αλφαβήτου το οποίο οι ίδιοι διαμόρφωσαν.

ΤΜΗΜΑ ΒΙ -ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ «ΕΚΑΤΟ ΛΟΓΙΩΝ ΤΟΠΟΙ».

Τα παιδιά του Β1 υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας τους κ. Κωνσταντίνας Δειλινού ετοίμασαν μια παρουσίαση με την οποία εξήγησαν την προέλευση του ονόματος δεκαέξι κατεχόμενων χωριών της Κύπρου μας. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη χορογραφία για το τραγούδι «Εκατό λογιών τόποι» του Ευαγόρα Καραγιώργη.

ΤΜΗΜΑ Β2 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στο πλαίσιο υλοποίησης του στόχου της χρονιάς για διατήρηση Μνήμης των Κατεχόμενων Τόπων μας, το Β2 με υπεύθυνη καθηγήτρια τη κ. Σοφία Ραβατομάγκα έλαβε μέρος στην Ημερίδα ετοιμάζοντας  μια παρουσίαση με συνέντευξη από πρόσφυγες και συγγενείς τους και αποσπάσματά από τα αρχεία του ΡΙΚ.

ΤΜΗΜΑ Β3- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Οι μαθήτριες Θωμά Στυλιάνα, Μουσκατζιάν Αγγέλα, Νασέρ Αλί Ταπάρακ, Σαρνόβα Δωροθέα και Χαραλάμπους Ευανθία του τμήματος Β3, μαζί με τη βοήθεια του υπεύθυνου τμήματος κ. Χριστόφορου Στυλιανού, έκαναν μια σύντομη παρουσίαση για τις παραδοσιακές στολές της Κύπρου. Αρχικά, έκαναν μια ιστορική αναδρομή για την εξέλιξη της ενδυμασίας και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά της αντρικής και γυναικείας παραδοσιακής στολής της Κύπρου. Οι μαθήτριες χρησιμοποίησαν οπτικοακουστικό υλικό και το παρουσίασαν με τη χρήση βιντοπροβολέα.

ΤΜΗΜΑ Β4 ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Πασχαλινά ήθη και έθιμα των κατεχόμενων περιοχών μας κατά την περίοδο του Πάσχα, παρουσίασε μια ομάδα παιδιών του Β4: Γιώργος Στυλιανίδης, Μαρία Ηλία, Χριστίνα Ιασονίδου, Μαρία Πατσιώτη,Μαρία Σωκράτουςυπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή τους κ. Σίμου Γιασουμή.

ΤΜΗΜΑ Β5 – ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ

Ομάδα παιδιών του Β5 επέλεξε να παρουσιάσει μέρος από το ποιητικό έργο του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη. Το τμήμα Β5 επέλεξε τον Κώστα Μόντη γιατί ο σπουδαίος αυτός Κύπριος λογοτέχνης αφιέρωσε το έργο του στην αξία της ελληνικής γλώσσας και στο σύγχρονο κυπριακό δράμα. Γιατί με στίχο απλό και ακαριαίο διατύπωσε όσα θέλαμε να αναδείξουμε στην Ημερίδα η οποία ήταν αφιερωμένη στην Αξία της Ελληνικής Γλώσσας και στη Διατήρηση Μνήμης των Κατεχόμενων Τόπων μας. Γιατί ο Κώστας Μόντης είναι η φωνή μας, του κάθε Έλληνα Κύπριου που παλεύει να κατανοήσει, να διατηρήσει και να εξελίξει την ταυτότητα και την ιστορία του. Τα παιδιά απήγγειλα ποιήματα όπως «Έλληνες ποιητές» και « Στιγμές της Εισβολής».

ΤΜΗΜΑ ΓΙ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΑΖΑΡΟ

Τα παιδιά του Γ1 υπό την καθοδήγηση του πατήρ Βαρνάβα Μίσιη παρουσίασαν το σύνολο των ερευνητικών προσπαθειών των μαθητών του σχολείου μας οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν το θέμα «Τα Δροσολαζάρεια, ο Άγιος Λάζαρος στις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας».

ΤΜΗΜΑ Γ2- «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ».

Το τμήμα Γ2 παρουσίασε «Το ταξίδι της ελληνικής γλώσσας στον χρόνο και στον χώρο». Με αφετηρία τον Ψαλμό Β΄ από τα Πάθη, Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική, του εμβληματικού ποιήματος «ΆξιονΈστι» του Οδυσσέα Ελύτη,  τα παιδιά του Γ2 έκαναν μια μεγάλη έρευνα, ένα μακρύ ταξίδι στη γλώσσα από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Στην έρευνα αυτή χρησιμοποίησαν αποσπάσματα από ποιήματα της αρχαίας ελληνικής, όπου διαπίστωσαν τη συνεχή συνομιλία της αρχαίας ελληνικής με τη νέα ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές κολύμπησαν στην ελληνική θάλασσα του Ομήρου, όπου γνώρισαν την πρώτη μορφή της ελληνική γλώσσας. Εν συνεχεία περιηγήθηκαν στο ελληνικό στεριανό τοπίο, όπου οι μυρωδιές και ήχοι της ελληνικής ανοιξιάτικης υπαίθρου τροφοδοτούν και εμπλουτίζουν την ελληνική γλώσσα με μουσικότητα και λυρισμό. Πιο πέρα απολαμβάνουν τις γλυκές ψαλμωδίες της βυζαντινής μουσικής που γράφονται σε ελληνική γλώσσα και εγκωμιάζουν τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία. Το καράβι της γλώσσας, με καπετάνιο τον Διονύσιο Σολωμό, αγκυροβολεί στη νεότερη Ελλάδα, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τα όπλα της ελληνικής επανάστασης μέσα στο πασχαλινό ελληνικό τοπίο. Η ευχή «Χριστός Ανέστη» θα συνδέσει τη γλώσσα και την ορθοδοξία με τον αγώνα για ελευθερία, όπως εκφράζεται με τον Εθνικό Ύμνο. Το μακρύ ταξίδι της γλώσσας μας ολοκληρώνεται με ποιήματα νεότερων ποιητών να επαινούν την αξία της και την αξιοθαύμαστη αντοχή της στον χρόνο και στον χώρο, σύγχρονους μελετητές να τονίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τον σημαίνοντα ρόλο της ως αναπόσπαστο στοιχείο ταυτότητας του νεοέλληνα αλλά και τη διαχρονικότητά της.

ΤΜΗΜΑ Γ3- ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΓΗ ΜΑΣ

Το τμήμα Γ3 υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου τμήματος κ. Σπύρου Κοκόλη παρουσίασε ένα αφιέρωμα με συνταγές από την κατεχόμενη γη μας. Οι μαθητές του τμήματος, με την βοήθεια συγγενών τους οι οποίοι κατάγονται από τα κατεχόμενα εδάφη μας, παρουσίασαν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές από περιοχές όπως το Ριζοκάρπασο, το Λευκόνοικο, την Αμμόχωστο κ.α.

ΤΜΗΜΑ Γ4 «GREEKLISH: ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ – ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ»

Οι μαθήτριες του Γ4 Ειρήνη Κασάπη, Ιόλη Κωνσταντινίδου, Ελεονώρα Δημητριάδη, Νίκη Κουκουμίδη, ΦραντζέσκαΤιτώνη υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή τους κ. Χάρη Αριστοτέλους παρουσίασαν εργασία με θέμα: «Greeklish: Αρνητικές  – Θετικές Επιδράσεις στις Νέες Γενιές».  Απόσπασμα από την παρουσίαση: «Είναι ευθύνη μας, να διατηρήσουμε την πέραν των 4.000 ετών ελληνική ιστορία μας.  Σώζοντας τη γλώσσα μας θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλάγματα για εμάς τους ανθρώπους, αφού η γλώσσα μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς τους ίδιους αλλά και για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας με λατινικούς χαρακτήρες είναι ο δρόμος προς την αποξένωση της ελληνικής γλώσσας. Αυτό το φαινόμενο εμείς οι νέοι σίγουρα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. H γλώσσα είναι η ταυτότητά μας, ο πολιτισμός, η σκέψη, η νοοτροπία αλλά και η ιστορία μας.»

ΤΜΗΜΑ Γ5- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το τμήμα Γ5 διεξήγαγε Διαγωνισμό Ορθογραφίας μεταξύ 5 μαθητών, με θέμα την εισβολή και τα κατεχόμενα χωριά μας. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν ο Ευθυμίου Παναγιώτης,ο Μαυρομάτης Γιώργος, ο Παπαδόπουλος Αθανάσιος, ο Παραδεισιώτης Αλέξανδρος και ο Σταυρινού Σάββας. Ο διαγωνισμός διεξάχθηκε την ημέρα της Ημερίδας ενώ από προηγουμένως δόθηκαν στους μαθητές σχετικές λέξεις για προετοιμασία όπως και οι κανονισμοί του διαγωνισμού. Νικητής αναδείχθηκε ο Παπαδόπουλος Αθανάσιος. Ο διαγωνισμός διεξήχθη με τη βοήθεια της  υπεύθυνης  καθηγήτριας του τμήματος κ. Ιουλίας  Καστελιάνος και της  συνυπεύθυνης κ. Μαργαρίτας Χαραλαμπίδου.

Send this to a friend