Πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση για όλα τα στρώματα της κοινωνίας και ειδικότερα της νέας γενιάς, που αποτελεί και το μέλλον της Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως σύντομα θα ανακοινωθεί ο Ενιαίος Φορέας Στεγαστικής Πολιτικής.
Σε χαιρετισμό του στην κατάθεση του Θεμέλιου Λίθου του Συγκροτήματος «ΙΑΝΘΗ» του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) στη Λάρνακα ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «η πρόσβαση όλων των πολιτών σε προσιτή κατοικία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που και η διεθνής κοινότητα κατατάσσει την προσιτή κατοικία στην κατηγορία των κοινωνικών αγαθών και θεωρεί τη διασφάλισή της ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η προστασία του οποίου είναι απαραίτητη για να μπορούμε να μιλούμε για κοινωνικό κράτος και όχι απλώς να μιλούμε αλλά να δείχνουμε στην πράξη μέσα από αποφάσεις, ενέργειες και έργα, όπως το σημερινό ότι είμαστε ένα κοινωνικό κράτος».
Πρόσθεσε ότι «διαχρονικά, για τον μέσο Κύπριο, η απόκτηση στέγης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά επιτεύγματα. Με αυτό το δεδομένο, η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ολοκλήρωσε το γιγάντιο έργο προσωρινής στέγασης των προσφύγων μας μετά την τουρκική εισβολή του 1974 – οι περισσότεροι έχουν φιλοξενηθεί στη Λάρνακα – επικεντρώθηκε στη στέγαση των μέτρια και χαμηλά αμειβόμενων συμπατριωτών μας, ιδρύοντας τον ΚΟΑΓ το 1980».
Ο Πρόεδρος σημείωσε πως «σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρα μας, στεγαστικής κρίσης, η οποία αγγίζει κατά κύριο λόγο τη νέα γενιά, την οποία καλούμαστε και οφείλουμε να διαχειριστούμε αμέσως. Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ανέγερσης κατοικίας, αλλά και η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης, έχουν εκτοπίσει σημαντικό αριθμό συμπατριωτών μας από τη στεγαστική αγορά».
Ενδεικτικά ανέφερε πως «το κόστος εξασφάλισης προσιτής στέγης, είτε με αγορά είτε με ενοικίαση, έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ως αποτέλεσμα είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος διάβρωσης της κοινωνικής συνοχής, αφού με την αύξηση του οικογενειακού προϋπολογισμού για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, επηρεάζονται δυσμενώς άλλες εξίσου σημαντικές και απαραίτητες ανάγκες, όπως η εκπαίδευση, η οικογένεια, οι ανάγκες των παιδιών, και πολλά άλλα».
Εχουμε, συνέχισε «υποχρέωση ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, να επαναπροσδιορίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, τη στεγαστική μας πολιτική, μέσα από μια ολιστική και ρεαλιστική προσέγγιση η οποία, ανάμεσα σε πολλούς παράγοντες, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής κοινωνίας και τις προκλήσεις της εποχής μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θέσουμε γερά και υγιή θεμέλια για την ευημερία και την προοπτική των μελλοντικών μας γενεών, δημιουργώντας στην πράξη ουσιαστική ελπίδα και προοπτική».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε «η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον σχεδιασμό ενός νέου πλαισίου Στεγαστικής Πολιτικής, καθώς και τη σύσταση Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα, ο οποίος θα έχει την ευθύνη διαμόρφωσης της Στεγαστικής Πολιτικής του Κράτους προς αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών». Με τη σύστασή του, σημείωσε, αυτός ο νέος Ενιαίος Στεγαστικός Φορέας θα αποτελεί το ένα και μόνο σημείο αναφοράς μέσω του οποίου ο πολίτης θα καθοδηγείται για τις στεγαστικές επιλογές του, στη βάση των αναγκών του και των οικονομικών και οικογενειακών του δεδομένων, λαμβάνοντας την ίδια στιγμή υπόψη και άλλες προτεραιότητες που έχουμε ως Κυβέρνηση, όπως την ανάγκη για αναζωογόνηση της υπαίθρου, στήριξη των ακριτικών περιοχών, τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, όλα αυτά τα θέματα, τα οποία καλούμαστε να λάβουμε υπόψη στη Στεγαστική Πολιτική μας.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η υλοποίηση της προεκλογικής μας πρότασης για τη νέα Στεγαστική Πολιτική είναι σύγχρονη και φιλόδοξη, αλλά παράλληλα ολιστική και υλοποιήσιμη, και μετρημένη. Εδράζεται στην εφαρμογή στοχευμένων ιδεών και αποτελεί έμπρακτο δείγμα της αποφασιστικότητάς μας να άρουμε, ανάμεσα σε άλλα, τα εμπόδια που καθηλώνουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων μας για την απόκτηση της δικής τους στέγης».
Πρόθεσή μας, συνέχισε «είναι μέσω της Νέας Στεγαστικής Πολιτικής να υλοποιηθούν οι προεκλογικές μας υποσχέσεις προς τον κυπριακό λαό, δηλαδή η εξασφάλιση στέγασης σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ιδιαίτερα τους νέους και τα νεαρά ζευγάρια. Ακόμα η συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων κρατικών στεγαστικών σχεδίων σε ένα ενιαίο πλαίσιο μέσα από ένα και μόνο φορέα, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από τα στεγαστικά μας σχέδια».
Σήμερα ανέφερε «υπάρχουν τέτοια σχέδια στον ΚΟΑΓ, υπάρχουν από το Υπουργείο Εσωτερικών, τους Έπαρχους. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τον Υπουργό Εσωτερικών και σύντομα θα καλέσουμε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο ενιαίος στεγαστικός φορέας». Ακόμα, πρόσθεσε, «στόχος είναι η συγκέντρωση και κατηγοριοποίηση κρατικών τεμαχίων γης, ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων και η εκπόνηση συγκεκριμένων και στοχευμένων πολιτικών στέγασης».
Αφού ανέφερε ότι «οι μέχρι σήμερα πολιτικές επικεντρώνονταν στο να συνδράμουν στην προσπάθεια των πολιτών να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία, κατά κύριο λόγο» πρόσθεσε ότι «ο ΚΟΑΓ προχώρησε ένα βήμα περισσότερο από την απόκτηση κατοικίας. Οι πραγματικότητες, όμως, έχουν αλλάξει και στόχος της Νέας Στεγαστικής Πολιτικής θα είναι και η δημιουργία και προώθηση επιπρόσθετων σχεδίων για διάθεση κατοικίας σε προσιτό ενοίκιο, αυτό δηλαδή που ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει».
Επίσης, συνέχισε στοχεύουμε στην «ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος είναι σε θέση, με στοχευμένα κίνητρα, να συνδράμει και να βοηθήσει στην αύξηση του διαθέσιμου κτηριακού αποθέματος. Η σύμπραξη και ανάπτυξη συνεργασίας του Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα με τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητά μας, αφού έτσι εξυπηρετείται, όχι μόνο ο τομέας της στέγασης, αλλά και άλλοι σημαντικοί τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητάς της χώρας μας».
Όπως είπε ο Πρόεδρος, στόχος μας είναι ακόμα «η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των μέτρια και χαμηλά αμειβόμενων κοινωνικών στρωμάτων σε χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονης και αξιοπρεπούς πρώτης κατοικίας, μέσα από την εξαγγελία στοχευμένων χορηγιών και σχεδίων. Επίσης στοχεύουμε στην ενίσχυση και βελτίωση των ήδη υφιστάμενων στοχευμένων στεγαστικών σχεδίων για παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση»
Σημείωσε επίσης πως «η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής και η προσφορά ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε προσιτή και αξιοπρεπή κατοικία σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, προσβλέπει στην περαιτέρω αξιοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, αλλά και στην ενίσχυσή του, με νέες και καινοτόμες λύσεις, που θα δημιουργήσουν συνέργειες και μια δυναμική διαδικασία ενεργοποίησης των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην έγκαιρη παραγωγή οικιστικών μονάδων, με στόχο τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος οικιστικών μονάδων, που να διασφαλίζει την προσφορά κατοικίας διαφόρων κατηγοριών».
Απώτερος στόχος, σημείωσε, «είναι η ενεργοποίηση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την προσιτή στέγαση, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών και δράσεων, όπου, κατά ολοκληρωμένο τρόπο, θα διαμορφώνονται άμεσες, μεσοπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες ενέργειες διαχείρισης και αξιοποίησης σημαντικών αποθεμάτων κρατικής και ιδιωτικής γης, μέσα από ευέλικτα μοντέλα συνεργασίας».
Η αποφασιστικότητά μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να αντιμετωπίσουμε χρονίζοντα προβλήματα και να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας εξαγγελίες, αποδείχθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα με την εξαγγελία του Σχεδίου Χορηγιών για τις Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «ΚτίΖΩ». Το Σχέδιο προσδοκά να διασφαλίσει το δικαίωμα των προσφύγων μας να διαβιούν σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες».
Σήμερα, κατέληξε «πάμε ένα βήμα περαιτέρω, για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση για όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας και ειδικότερα της νέας γενιάς του τόπου μας που αποτελεί και το μέλλον της πατρίδας μας. Σύντομα σε σύσκεψη που θα έχουμε και στην παρουσία του ΚΟΑΓ θα ανακοινώσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους, αυτό τον Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής».
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ Ελενα Κούσιου Χατζηδημητρίου στον χαιρετισμό της ανέφερε πως εδώ και 40 χρόνια ο Οργανισμός υπηρετεί τους σκοπούς της ίδρυσης του κατά τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και βρίσκεται δίπλα στους πολίτες που τον χρειάζονται. Στο σύνολο ο ΚΟΑΓ έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα περίπου πέντε χιλιάδες άτομα και οικογένειες και λειτουργεί σε αρμονία με τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να ανταγωνιστεί ή να αντικαταστήσει.
Μετά την οικονομική κρίση του 2013 και άλλων γεγονότων, συνέχισε «μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, αδυνατεί να έχει την δική του κατοικία, λόγω αδυναμίας στην εξασφάλιση δανεισμού. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι καλώς ή κακώς οι δικαιούχοι του ΚΟΑΓ, πρέπει και επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται διαφορετικά».
Πρόσθεσε πως «ο ΚΟΑΓ προχωρεί και με προσιτό ενοίκιο και όχι μόνο με προσιτή κατοικία», αναφέρθηκε στο έργο του Οργανισμού που γίνεται στη Λεμεσό και σημείωσε πως «στόχος μας είναι η ανάμειξη του πληθυσμού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αρμονικό σύνολο και να αποφεύγεται η στοχοποίηση των πιο ευάλωτων ομάδων, αλλά και η γκετοποίηση κάποιων περιοχών».
Ανέφερε επίσης ότι «το επόμενο διάστημα, λόγω και των οικονομικών συνθηκών, οι πολίτες που θα ζητήσουν βοήθεια από τον Οργανισμό θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Δεν είναι μόνο κάποιες πόλεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλά όλες πλέον και αυτό το βλέπουμε τόσο στον Οργανισμό όσο και παντού». Πρόσθεσε πως «η όλη κατάσταση πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους με λύσεις. Να βοηθηθεί ο Οργανισμός για να βοηθηθούν αυτοί που το χρειάζονται πραγματικά».
Αναφερόμενη στο έργο η κα. Χατζηδημητρίου είπε πως «αποτελείται από 34 διαμερίσματα και θα ανεγερθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αποτελείται από 24 διαμερίσματα, 16 των τριών υπνοδωματίων και 8 των δύο. Πρόκειται για οικοδομή που αποτελείται από δύο ανεξάρτητα συγκροτήματα τριών πολυκατοικιών και ο σχεδιασμός επιτρέπει σε όλα τα διαμερίσματα να είναι ανεξάρτητα στον δικό τους όροφο, ενώ το κόστος της πρώτης φάσης υπολογίζεται γύρω στα 3,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε «ένα σημαντικό βήμα, που πρέπει να έχει και συνέχεια για να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός Κράτους Πρόνοιας χωρίς αποκλεισμούς» το Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας «Ιάνθη».
Πρόσθεσε ότι «το τεμάχιο στο οποίο θα γίνει η σχετική ανάπτυξη ήταν ιδιοκτησία του Δήμου Λάρνακας και μετά από σχετική απόφαση της τότε Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου και μετά από επικύρωση της απόφασης αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο, επί δημαρχίας Ανδρέα Μωυσεως, το τεμάχιο, πάρα την υψηλή αξία του, πωλήθηκε στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης σε τιμή κόστους και χωρίς καμία πρόθεση κερδοφορίας ώστε να καταστεί δυνατή η ανέγερση προσιτών κατοικιών».
Σημείωσε ακόμα ότι «το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες στέγασης είναι ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα το οποίο κατοχυρώνεται και από τις Διεθνές Συμβάσεις αλλά και από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Κύπρο σήμερα η διασφάλιση οικονομικά προσιτής και αξιοπρεπούς στέγης, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και νεαρά ζευγάρια, φοιτητές, ηλικιωμένους και τα χαμηλά στρώματα γίνεται όλο και δυσκολότερη».
Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνέχισε «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της απόκτησης αξιοπρεπούς στέγης και αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της στέγασης. Η δημιουργία της Κοινωνικής Κατοικίας αποτελεί μια ενέργεια και ένα αναγκαίο στεγαστικό μοντέλο και μηχανισμό που θα μπορέσει να καλύψει κάποιες από τις υπάρχουσες στεγαστικές ανάγκες παρέχοντας προσιτή στέγαση για όλους».
Ο κ. Βύρας είπε επίσης ότι «ο Δήμος Λάρνακας και αρκετοί άλλοι Δήμοι, έχουν τη βούληση να προχωρήσουν σε ενέργειες σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ ο οποίος έχει την τεχνογνωσία και διάθεση συνεργασίας με την Ένωση Δήμων Κύπρου, προβαίνουν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις». Ηδη ο Δήμος επεξεργάζεται και άλλες προτάσεις με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση και συνέχιση της κοινωνικής στήριξης στην Λάρνακα. τις οποίες θα προωθήσει στον ΚΟΑΓ μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, κατέληξε.
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η υπογραφή της Κτητορικής Πράξης και η κατάθεση του θεμέλιου λίθου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και την Πρόεδρο του Δ.Σ του ΚΟΑΓ Ελενα Κούσιου Χατζηδημητρίου.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Δόξα Κωμοδρόμου, ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Διευθυντής της ΑΔΕ Λάρνακας, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.