Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φιλέτο στα μουλωχτά πήρε εταιρεία του Καρούσου λίγο πριν την υπουργοποίησή του
Φιλέτο στα μουλωχτά πήρε εταιρεία του Καρούσου λίγο πριν την υπουργοποίησή του

Φιλέτο στα μουλωχτά πήρε εταιρεία του Καρούσου λίγο πριν την υπουργοποίησή του

Πλιάτσικο με τις εκμισθώσεις κρατικής γης αποκαλύπτει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Πλιάτσικο με τις εκμισθώσεις κρατικής γης αποκαλύπτει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αφού με βάση τα ευρήματα της έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί, το σύστημα λειτουργεί στα μουλωχτά. Ενδεικτικά, δεν δημοσιεύεται ποτέ η διαθέσιμη κρατική γη η οποία δύναται να παραχωρηθεί προς εκμίσθωση, δεν υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στο Μητρώο Μισθώσεων για παρακολούθηση των μισθώσεων, άλλες αιτήσεις εγκρίνονται σε χρόνο εξπρές και άλλες παραμένουν στα συρτάρια για δεκαετίες (ορισμένες από το 1980), ορισμένα ακίνητα χρεώνονται με αγοραίο ενοίκιο και άλλα με ονομαστικό ενοίκιο (που είναι περισσότερες από δέκα φορές πιο χαμηλό) κτλ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της για τις εκμισθώσεις κρατικής γης λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αναφέρονται τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, καθώς και δύο περιπτώσεις για τις οποίες η Ελεγκτική Υπηρεσία προτίθεται να προσφύγει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Πιο συγκεκριμένα:

• Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην υπόθεση με τη Μαρίνα Αγίας Νάπας. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση στην οποία, με βάση προηγούμενη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εταιρεία που διευθυντής είναι ο γαμπρός του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη εξασφάλισε κρατικό φιλέτο, ενώ παράλληλα στελέχη της εταιρείας πήραν «χρυσά» διαβατήρια με μεσάζοντα το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του τέως ΠτΔ.

• Η δεύτερη υπόθεση που αποκαλύπτεται στην έκθεση αφορά τον τέως Υπουργό Συγκοινωνιών Γιάννη Καρούσο. Όπως αναφέρεται, έγινε «εκμίσθωση κρατικής γης χωρίς να τηρηθεί καμία ανταγωνιστική διαδικασία». Συγκεκριμένα, εταιρεία υπέβαλε αίτηση το 2011 για εκμίσθωση οικοπέδου στη Βιοτεχνική Περιοχή Σωτήρας. Η αίτηση έμεινε στα συρτάρια για χρόνια (όπως πολλές άλλες) και εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, τρεις μήνες πριν την υπουργοποίηση του (σ.σ.: έγινε τον Δεκέμβριο του 2019).

• Οι δύο υποθέσεις για τις οποίες η Ελεγκτική Υπηρεσία προτίθεται να προσφύγει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς αφορούν και οι δύο τον Δήμο Σωτήρας και σχετίζονται με κέντρα αναψυχής (καφεστιατόριο και μπαράκι). Μάλιστα, για τη μία περίπτωση γίνεται αναφορά σε «μνημείο παρανομίας και περιφρόνησης κάθε έννοιας του κράτους δικαίου».

• Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καταθέσει εισηγήσεις για αλλαγή των διαδικασιών που ακολουθούνται, ενώ εκδόθηκε και γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται, «τόσο ο τέως Υπουργός Εσωτερικών όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου του, αλλά και ο διευθυντής Τμήματος Δασών σε σχέση με τη δασική κρατική γη, κώφευσαν προκλητικά στην υπόδειξή μας ότι είναι αδιανόητο γη τεράστιας αξίας να παραχωρείται στον πρώτο τυχόντα, ο οποίος μάλιστα εντοπίζει τη διαθεσιμότητα της γης αυτής με τρόπο επίσης αδιαφανή και άρα ύποπτο».

• Σύμφωνα με στοιχεία, υπάρχουν 2.608 εκμισθώσεις, ενώ εκκρεμούν 8.178 αιτήσεις, με τις πρώτες να χρονολογούνται από το 1980. Υπάρχουν επίσης 8,5 εκατ. ευρώ ανείσπρακτες οφειλές, εκ των οποίων τα 5,4 εκατ. ευρώ αφορούν δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πηγή: Dialogos / Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Send this to a friend