Εκδόθηκε βούλευμα που παραπέμπει σε δίκη την Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους και των άλλων δύο παιδιών της, της Μαλένας και την Ίριδας, όπως δήλωσε ο συνηγόρός της, Αλέξης Κούγιας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ λαμβάνει χώρα και η δίκη της Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, της πρωτότοκης κόρης της.
Η διαδικασία, σήμερα, Παρασκευή συνεχίστηκε με μάρτυρα τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος εξετάζεται για δεύτερη ημέρα από τον κ. Κούγια.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η εξέταση του μάρτυρα ξεκίνησε με ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα του για το σύνδρομο Μινχάουζεν και το κατά ποσό η Ρούλα Πισπιρίγκου έπασχε από αυτό, με τον γιατρό να ξεκαθαρίζει ότι όφειλε να εξετάσει το ενδεχόμενο για να το αποκλείσει από τη διαφορική του διάγνωση.
«Στη διαφορική διάγνωση εκτός από τα αιτία της αιφνίδιας ανακοπής της Τζωρτζίνας ετέθη και το ζήτημα αυτό. Επειδή η διαταραχή αυτή αφορά το παιδί, επειδή θεωρείται κακοποίηση παιδιού, ασχολήθηκα με το παιδί, όχι με την κατηγορουμένη. Στην πορεία μου μέχρι σήμερα ήμουν παρών και σε άλλες δυο περιπτώσεις που ερευνήθηκε τέτοια πιθανό πρώτα» κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης, εξηγώντας στη συνέχεια πως επρόκειτο για περιστατικά πιο ήπιας μορφής.
«Η μια περίπτωση ήταν μητέρας που κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού και έπαιρνε και έλεγε πως έχει αιματουρία. Η σπανιότητα αυτών των πειρατικών δε σημαίνει ότι μας αφήνει αδιάφορους. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Αν προχωρήσει κανείς στην πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος του παιδιού» είπε χαρακτηριστικά.
Κούγιας: Έχει καμία σχέση ότι μια μητέρα έβαζε χρώμα στα ούρα του παιδιού με το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Μάρτυρας: Δυστυχώς για τον κ. συνήγορο είναι στην ίδια κατηγορία.
Κουγιας: Πείτε μου ένα ψυχίατρο στην Ελλάδα που έχει διαπιστώσει σε μια μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Μάρτυρας: Η βιβλιογραφία βρίθει περιπτώσεων τέτοιων. Υποδιαγιγνώσκεται αυτή η διαταραχή και οι οδηγίες είναι προς τους παιδιάτρους να το ερευνούμε.
«Οι συνεδρίες με τους ψυχιάτρους αφορούσαν το παιδί. Πήγα με το φάκελο μου και τη διαφορική διάγνωση και το συζητήσαμε. Η επίσκεψη είχε να κάνει με το να άντληση περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτή τη διαταραχή. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Ήμουν ο γιατρός της Τζωρτζίνας και ως γιατρός της Τζωρτζίνας μίλησα με τους ψυχιάτρους» ανέφερε ο μάρτυρας εξηγώντας πως ο όρκος του Ιπποκράτη επιβάλλει την έρευνα γύρω από αυτό το θέμα.
Κούγιας: Λέτε πως η μητέρα είναι απαθής, τι σας κάνει να της πείτε «δε θα είσαι μόνη σου»;
Μάρτυρας: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς.
Κούγιας: Εδώ έχουμε μια απαθή μητέρα, μια αδιάφορη μητέρα. Έχετε πει στην κατάθεση σας ότι δεν εκδηλώνει το συναίσθημα της. Αφού έχετε νιώσει ότι μπορεί να είναι έτσι και της λέτε «δε θα είσαι μόνη σου». Τι σας κάνει να το πείτε αυτό;
Μάρτυρας: Αν διαβάσει κάποιος το πως πρέπει να πλησιάζεις αυτές τις οικογένειες η πρόταση και η σύσταση είναι να είσαι κοντά σε αυτές τις οικογένειες.
Κούγιας: Γιατί παρακάτω λέτε υποπτεύθηκα Μινχάουζεν αφού προηγουμένως σας έχει πει «έχω χάσει παιδιά, είμαι παγοκολώνα»;
Μάρτυρας: Η μια κατάσταση δεν αναιρεί την άλλη. Μπορεί να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι στη διαφορική διάγνωση, αλλά ταυτόχρονα οφείλεις να είσαι δίπλα στην οικογένεια.
Κούγιας: Μπορεί να νιώθει πράγματι έτσι αυτή η γυναίκα;
Μάρτυρας: Ναι.
«Σκοπός μου ήταν να αποκλείσω το Μινχάουζεν. Μπήκε στη διαφορική διάγνωση ως πιθανότητα, όχι ότι πάσχει. Έπρεπε να ερευνηθεί γιατί το παιδί αν τα κατάφερνε, που τα κατάφερε θα πήγαινε σπίτι. Αυτή είναι μια διαταραχή που έχει χρονική συνέχεια και θα το ακολουθούσε το παιδί» εξήγησε.
Κούγιας: Αφού φοβόσασταν κάτι τέτοιο γιατί αφήσατε να πάρει αυτή η γυναίκα το παιδί στο σπίτι;
Μάρτυρας μας: Γι’ αυτό έκανα τις ενέργειες που έκανα.
Ο Αλέξης Κούγιας ανέγνωσε στο δικαστήριο απόσπασμα από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου παρουσιάστηκε διάλογος του γιατρού με τον Μάνο Δασκαλάκη, κατά τον οποίο ο τελευταίος διαμαρτύρονταν για τον ψυχίατρο που εξέτασε τη Ρούλα Πισπιρίγκου, καταλήγοντας πως η «η Ρούλα δεν είναι τρελή, δε θέλουμε να συνεχιστεί αυτό». Μάλιστα, ο κ. Κούγιας ζήτησε να κληθεί στη δίκη η Τατιάνα Στεφανίδου για να ξεκαθαριστεί το πως βρέθηκε στα χέρια της αυτός ο διάλογος.
Στη συνέχεια έπειτα από αναφορά του γιατρού ότι δεν διαπιστώθηκε το εάν πάσχει τελικά από το σύνδρομο Μινχάουζεν η κατηγορούμενη, ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλλε αίτημα για διακοπή της δίκης προκειμένου να εξεταστεί από δυο ψυχιάτρους για να διαπιστωθεί αν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Πηγή: www.ethnos.gr