Το πρώην κτίριο της Οθωμανικής Τράπεζας στη Λάρνακα
Για πάρα πολλά χρόνια, η Λάρνακα υπήρξε το κέντρο του εμπορίου, λόγω της ύπαρξης του λιμανιού, των προξενείων, των πρώτων βιοτεχνιών και βιομηχανιών του νησιού.
Η λειτουργία ενός πιστωτικό-οικονομικού ιδρύματος κατέστη απαραίτητη ώστε να εξυπηρετούνται οι εμπορικές δοσοληψίες τόσο των ντόπιων εμπόρων και εξαγωγέων όσο και των ξένων που δραστηριοποιούνταν στη Λάρνακα.
Από προξενική επιστολή ημερομηνίας 19 Μαΐου 1864, πληροφορούμαστε ότι το 1859 ο εμπορικός οίκος του Λονδίνου William Ridell στην Κύπρο, ο οποίος εμπορευόταν το ριζάρι, θέλοντας να διευρύνει το εμπόριο του, με τη μεσολάβηση του Δημήτριου Πιερίδη, έστειλε πληρεξούσιο του τον Robert Hamilton Lang (ο οποίος βρισκόταν στη Βηρυτό), για να διορισθεί διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας στη Λάρνακα, ως υποκατάστημα αυτού της Βηρυτού.
Παρόλο που οι διαδικασίες άρχισαν το 1859, η επίσημη σφραγίδα της Οθωμανικής Τράπεζας αναγράφει ως έτος ίδρυσης το 1863.
Έτσι ιδρύθηκε στη Λάρνακα η πρώτη τράπεζα, η Οθωμανική Τράπεζα, η οποία στεγάστηκε στο σπίτι του Δημήτριου Πιερίδη που βρισκόταν κοντά στη μικρή αποβάθρα παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο.
Η Τράπεζα είχε αρχικά ιδρυθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1856, με σύμπραξη Βρετανικών κεφαλαίων, της γαλλικής Τράπεζας Banque de Paris et des Pays Bas και της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το 1906 η Οθωμανική Τράπεζα μεταφέρθηκε στο κτήριο της γωνιάς οδού Ζήνωνος Κιτιέως και Πλατείας Βασιλέως Παύλου, το οποίο κτίστηκε για αυτό τον σκοπό.
Πρόκειται για διώροφο κτίριο (το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα), στο ισόγειο στεγαζόταν η τράπεζα και στο ανώγειο η οικία του εκάστοτε διευθυντή.
Η Οθωμανική Τράπεζα εξαγοράστηκε το 1969 από την Grindlays Bank και αυτή με τη σειρά της από τη Λαϊκή Τράπεζα τη δεκαετία του ’80.
Πηγές: – Η Ιστορία του Κυπριακού Νομίσματος, από το Τάλαντο στο Ευρώ, Παναγιώτης Ι. Δημητρίου, 2010
– Κίτιον – Λάρνακα – Σκάλα: Πόλις η Πρώτη, Ίκαρος Πετρίδης, Λάρνακα, εκδ. Δήμου Λάρνακας, 2013
-Πενηντακονταετηρίς Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας, Λάρναξ, 1962
-Κοινωνική Δράσις της πόλεως Σκάλα – Λάρνακα, Ν.Γ. Κυριαζή, Λάρνακα, 1947