Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υπ. Μεταφορών: Δεν βλέπει καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας
Υπ. Μεταφορών: Δεν βλέπει καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας

Υπ. Μεταφορών: Δεν βλέπει καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δεν βλέπει καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων που εμπίπτουν στο μεγαλεπήβολο project της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Ο Αλέξης Βαφεάδης πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στο λιμάνι της Λάρνακας κι ενημερώθηκε από εκπροσώπους της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdingsγια την πορεία των έργων που έχουν εξαγγελθεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν στη Λάρνακα και την έντονη ψιθυρολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για καθυστερήσεις στα εξαγγελθέντα έργα, ο κ.Βαφεάδης είπε ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο παρακολουθείται από ειδική ομάδα επαγγελματιών και πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δημιουργούν ανησυχίες στο αρμόδιο υπουργείο. «Παρακολουθούμε τα έργα και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα ζητήσουμε μια γενική ενημέρωση από την κοινοπραξία σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των μεγάλων έργων που προγραμματίζονται σε λιμάνι και μαρίνα, ώστε να έχουμε επίσημη πληροφόρηση για το πώς προχωρεί το projectτης ενιαίας ανάπτυξης», σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών.

 

Αναφορικά με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα τέλη ελλιμενισμού σκαφών στην μαρίνα Λάρνακας, για τα οποία διαμαρτύρονται έντονα οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, ο Αλέξης Βαφεάδης είπε ότι η σύμβαση επιτρέπει στην ανάδοχο εταιρεία να ρυθμίσει τις χρεώσεις σε όλες τις δραστηριότητες που γίνονται σε λιμάνι και μαρίνα υπό κάποιους όρους.

«Έπειτα από μελέτη κι έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι η ανάδοχος εταιρεία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι σήμερα και συνεπώς έχει το δικαίωμα να προχωρήσει με οποιαδήποτε χρέωση», συμπλήρωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως στο λιμανάκι της Πάφου υπάρχουν σήμερα περίπου 100 κενές θέσεις ελλιμενισμού, προτρέποντας τους ιδιοκτήτες σκαφών που διαμαρτύρονται για τα υψηλά τέλη στη μαρίνα Λάρνακας να μεταφέρουν, εάν μπορούν, εκεί τα σκάφη τους, πληρώνοντας χαμηλότερα τέλη.

Ο κ.Βαφεάδης επισήμανε ότι μακροπρόθεσμα τα οφέλη που θα έχει η Λάρνακα από την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας θα είναι πολλαπλά, κάνοντας λόγο για ένα έργο που θ’ αλλάξει όχι μόνο τη Λάρνακα, αλλά και την Κύπρο.

«Καμία ανησυχία»                                    

Καθησυχαστικός ως προς την πορεία των μεγαλόπνοων έργων που εξαγγέλθηκαν σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, συνολικού ύψους 1,2 δις. (με την εκτέλεση όλων των φάσεων), παρουσιάστηκε και ο γενικός διευθυντής του λιμανιού Πάρης Δημητρίου. Σχολιάζοντας την ψιθυρολογία που υπάρχει στην πόλη για ματαίωση έργων και μεγάλες καθυστερήσεις, ο κ.Δημητρίου είπε ότι είναι… ιδίωμα του Λαρνακέα να φοβάται και να διαμαρτύρεται και πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η KitionOceanέχει προσλάβει 100 άτομα και συνεχίζει τις προσλήψεις, ενώ σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει το έργο ανάπλασης της διατηρητέας αποβάθρας παρά τη μαρίνα. «Πρέπει να γίνει δουλειά με ασφάλεια για την προστασία όλων.

Χρειάζεται χρόνος για να γίνουν τα μεγάλα έργα που έχουν εξαγγελθεί. Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και παρακολουθούνται. Δεν πρέπει ν’ ανησυχούν οι Λαρνακείς», τόνισε. Ο διευθυντής του λιμανιού δήλωσε ότι μετά την ανάπλαση της αποβάθρας, σειρά θα πάρει η ανέγερση του YachtClubστη μαρίνα που υπολογίζεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του τρέχοντος έτους με αρχές του 2024 και θ’ ακολουθήσουν οι εργασίες για τις νέες πλωτές αποβάθρες καθώς και τα έργα εκβάθυνσης και επέκτασης της μαρίνας, σημειώνοντας ότι όλα τα πιο πάνω είναι χαρτογραφημένα και θα υλοποιηθούν σε βάθος πενταετίας.

Send this to a friend