Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δεν κάνει πίσω η Λάρνακα για την πανεπιστημιακή σχολή
Δεν κάνει πίσω η Λάρνακα για την πανεπιστημιακή σχολή

Δεν κάνει πίσω η Λάρνακα για την πανεπιστημιακή σχολή

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ     

Με ή χωρίς την στήριξη του κράτους, ο Δήμος Λάρνακας είναι αποφασισμένος να φιλοξενήσει πανεπιστημιακή σχολή.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας επαναφέρει το αίτημα, για φιλοξενία της δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας μ’ επιστολή, που θ’ αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Έπειτα από την επιβεβαίωση του αιτήματος από την Επιτροπή Ανάπτυξης της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, ο δήμαρχος προτίθεται ν’ αποστείλει άμεσα επιστολή προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ξεκαθαρίζοντας ότι η Λάρνακα επιμένει σ’ αυτή την διεκδίκηση, γι’ αυτό και αναμένει υλοποίηση της σχετικής προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για χωροθέτηση της σχολής στα δημοτικά της όρια.

Θέση των τοπικών αρχών είναι ότι η εν λόγω σχολή θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στη Λάρνακα με ή χωρίς την στήριξη του κράτους. «Εάν δεν έχουμε την συνεργασία με δημόσιο πανεπιστήμιο, τότε θα εξασφαλίσουμε πιστοποίηση μόνοι μας.

Είτε θα είναι Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του ΤΕΠΑΚ, είτε Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Κυπριακού Ινστιτούτου Θάλασσας και Ναυτιλίας που εδρεύει στην πόλη μας», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Λάρνακας.

Σε μια συναφή εξέλιξη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Κυπριακού Ινστιτούτου Θάλασσας και Ναυτιλίας (CMMI), στην περιοχή Μακένζι, ανακοινώθηκε η από κοινού, με τον Δήμο Λάρνακας, απόφαση για ίδρυση της συγκεκριμένης σχολής.

Η ανακοίνωση έγινε από τον διευθυντή του CMMI Ζαχαρία Σιόκουρο και τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα ότι η πόλη δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτή την διεκδίκηση, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως εάν το κράτος θέλει πραγματικά τέτοια δημόσια σχολή, η στέγασή της στη Λάρνακα είναι μονόδρομος.

Η εξαγγελία του 2018

——————————-

Το αίτημα για πανεπιστημιακή σχολή παραμένει διαχρονικό αίτημα της πόλης και βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Λάρνακας.

Το έργο αυτό υπήρξε προσωπική δέσμευση κι εξαγγελία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη πριν από πολλά χρόνια, από το 2015, ωστόσο στην πορεία… σκάλωσε.

Θυμίζουμε, ότι σε ομιλία του στις 3 Μαῒου 2018 στη Λάρνακα, σε συνάντηση που είχε με τους φορείς της πόλης κι επαρχίας, ο κ.Αναστασιάδης είχε πει επί λέξει ότι «είναι δεδομένη και οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στην επαρχία Λάρνακας, εξού κι έχει ήδη παραχωρήσει τον χώρο του παλιού λεπροκομείου στο Πανεπιστήμιο Κύπριου.

Όπως έχω ενημερωθεί, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου ενέκρινε την ίδρυση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η σχολή θα προσφέρει τα πρώτα της προγράμματα τον Σεπτέμβριο του 2019». Πέρασαν έξι χρόνια από εκείνη την ομιλία, αλλά το αίτημα για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα εξακολουθεί… να σκουριάζει.

Ο Δήμος Λάρνακας παραμένει αμετακίνητος στο θέμα, κάτι που θα καθίσταται σαφές και στην επιστολή προς τον ΠτΔ.

 

 

 

Send this to a friend