Έκκληση κτηνιάτρων στο Υπ. Υγείας για νοσοκομειακά σκευάσματα κατά ιού FIP γάτων
Έκκληση προς την Υπουργό Υγείας όπως παρέμβει για τη διάθεση νοσοκομειακών σκευασμάτων από τους κτηνίατρους, προέβη σήμερα ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, σημειώνοντας ότι η έξαρση σε περιστατικά Λοιμώδους Περιτονίτιδας στις γάτες, που οφείλεται στον κορωνοϊό της γάτας, κάνει αυτή την ανάγκη ακόμη πιο επιτακτική.
Ταυτόχρονα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δήλωσαν ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας για το θέμα.
Παράλληλα ο σύλλογος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα η ασθένεια αυτή να μεταδοθεί στον άνθρωπο από το ζώο.
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης είπε πως, με βάση πληροφόρηση που τέθηκε υπόψιν του από τους ιδιώτες κτηνιάτρους, παρατηρείται έξαρση των περιστατικών της Λοιμώδους Περιτονίτιδας της Γάτας στην Κύπρο.
Ο κ. Πίπης ανέφερε πως, έχει ήδη επικοινωνήσει για το θέμα με την Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών από την οποία ζήτησε όπως, «σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμη οιαδήποτε ποσότητα θεραπευτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο και τα οποία επίκεινται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, να διατεθούν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με σκοπό αυτά, σε συνεννόηση με τους οργανωμένους φορείς των ιδιωτών Κτηνιάτρων (Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, το Κτηνιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και το Συμβούλιο Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων Κύπρου) να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη του πληθυσμού των γάτων έναντι της προσβολής τους από τον ιό FIP».
Προς τούτο αναμένει να πληροφορηθεί από τους ιδιώτες Κτηνιάτρους την κατ’ εκτίμηση ποσότητα σκευασμάτων που θα απαιτηθούν προκειμένου αυτά να τους διατεθούν από το Υπουργείο Υγείας και να προχωρήσουμε σχετικά, συμπλήρωσε.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Επαμεινώνδας, είπε ότι παρατηρήθηκε μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του ιού της λοιμώδους περιτονίτιδας (Feline Infectious Peritonitis) σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Εξήγησε ότι ο κορωνοϊός της γάτας μεταλλάσσεται σε ένα άλλον κορωνοϊό που προκαλεί τα συμπτώματα του FIP και την κλινική εικόνα της λοιμώδους περιτονίτιδας.
Παράλληλα τόνισε ότι το FIP δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα όπως ο κανονικός κορωνοϊός της γάτας.
Ανέφερε ότι το 2019 ανακαλύφθηκε μια θεραπεία για την λοιμώδη περιτονίτιδα που είναι θανατηφόρα νόσος για τις γάτες, η οποία όμως δεν μεταφράστηκε σε σκεύασμα προς χρήση. Συγκεκριμένα δεν εγκρίθηκε κάποιο κτηνιατρικό φάρμακο που να χρησιμοποιείται εντός της ΕΕ για το FIP αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια ανθρώπινα φάρμακα που εγκρίθηκαν για τον κορωνοϊό, η ρεμντεσιβίρη και η μολνουπιραβίρη, και «ζητούμε ως σύνδεσμος να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα για να μην αφήνονται τα ζώα».
Ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι στην επιστολή προς την Υπουργό Υγείας απευθύνθηκαν για να λυθούν διαχρονικά προβλήματα προμήθειας φαρμάκων «που έχουμε ως κτηνίατροι, όχι μόνο αυτό».
Ερωτηθείς αν μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα, είπε ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να γίνουν για να μην μεταδοθεί ο κορωνοϊός στα ζώα. Παράλληλα δεν αποτρέπεται η μετάλλαξη γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο μηχανισμός της ακόμα, είπε. Επομένως δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα σε ό,τι αφορά τα ζώα, είπε.
Τα συμπτώματα, είπε, πέραν του ίκτερου/πυρετού είναι οι συλλογές είτε στην κοιλιά ή στον θώρακα και ανορεξία ή ακόμη νευρολογικά συμπτώματα. Στην κλινική διερεύνηση η διάγνωση γίνεται με PCR από υγρό της συλλογής ή εργαστηριακές εξετάσεις. Τις πλείστες φορές όμως δεν γίνεται αυτή η διερεύνηση λόγω του κόστους, πρόσθεσε.
Όπως κατέδειξε έρευνα που έκανε ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανάμεσα στα μέλη του, στη βάση όσων απάντησαν, το 2021 η εικόνα ήταν 100 περίπου ύποπτα κρούσματα, από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 36 με εργαστηριακές μεθόδους. Το 2022 ήταν περίπου 220 από τα οποία τα 100 επιβεβαιώθηκαν ενώ φέτος τους πρώτους τρεις μήνες σημειώθηκαν 500 περιστατικά από τα οποία επιβεβαιώθηκαν τα 105.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων, Ντίνος Αγιομαμίτης, είπε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και ήρθε και στην Κύπρο και σημειώθηκαν τεράστιες απώλειες.
«Πάνω από 30% των γάτων πέθανε στην Κύπρο και συνεχίζει», είπε και η συντριπτική πλειοψηφία των γάτων δεν πρόλαβε να πάει καν στους κτηνιάτρους.
«Και έγκαιρα να το προλάβεις, χρειάζεσαι πολύ ακριβά φάρμακα. Το φάρμακο που υπάρχει έχει 60-70% αποτελεσματικότητα αλλά πρέπει να γίνεται καθημερινά ένεση στο ζώο για τουλάχιστον 2 μήνες». Το φάρμακο προέρχεται από το εξωτερικό, είναι πανάκριβο, είπε, και είναι σε πειραματική φάση και όχι εγκεκριμένο.
«Δεν μπορείς να ξοδέψεις πχ 1600 ευρώ που χρειάζεται για να κάνεις θεραπεία για κάθε γατί» συνέχισε. Τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση και καμία δυνατότητα να μεταδοθεί η ασθένεια στον άνθρωπο από το ζώο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, η προμήθεια εξειδικευμένων ανθρώπινων σκευασμάτων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία προς τους κτηνιάτρους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σκευάσματα όπως, χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αντιοφικοί οροί, ή αντιικά φάρμακα κατά του κορωνοϊού, δεν είναι προσβάσιμα ή είναι δύσκολα προσβάσιμα, με αποτέλεσμα «να γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά ζώων που οδηγούνται σε θάνατο ή ευθανασία, ενώ υπάρχει κατάλληλη αγωγή και κηδεμόνες που διατίθενται να αναλάβουν το κόστος».
«Η αυξανόμενη ευαισθησία των κηδεμόνων των ζώων και η πρόοδος της επιστήμης της κτηνιατρικής, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της προληπτικής κτηνιατρικής φροντίδας των ζώων, έχει συντελέσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των κατοικίδιων ζώων», αναφέρει ο σύλλογος.
Εξήγησε ότι αυτό έχει αυξήσει τη διάγνωση νόσων που εμφανίζονται σε πιο μεγάλες ηλικίες (γηριατρικά νοσήματα), των οποίων η θεραπεία απαιτεί την ανάγκη χρήσης εξειδικευμένων ανθρώπινων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Η ανάγκη προκύπτει, σημειώνει, διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα εγκεκριμένα κτηνιατρικά σκευάσματα.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται αντίστοιχα εγκεκριμένα ανθρώπινα σκευάσματα που περιέχουν την ενδεικνυόμενη δραστική ουσία, γεγονός που αποτελεί κοινή πρακτική ανά το παγκόσμιο και επιτρέπεται με βάση του σημείο 1(β) του άρθρου 112 του Ευρωπαϊκού Κανονισμό ΕΕ αρ. 6/2019. Δυστυχώς, με βάση την ενημέρωση που έχουμε λάβει από τους συναδέλφους μας, η προμήθεια των εξιδεικευμένων αυτών σκευασμάτων (χημειοθεραπευτικά φάρμακα, φάρμακα για ενδοκρινοπάθειες, αντιοφικοί οροί, αντιικά φάρμακα) είναι πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα νοσοκομειακά φαρμακεία (που είναι και η μοναδική οδός προμήθειας αυτών των σκευασμάτων)».
Ο Σύλλογος τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί «έξαρση» της νόσου της Λοιμώδους Περιτονίτιδας της γάτας στη Κύπρο. Το είδος του κορωνοϊού που προκαλεί στη γάτα τη Λοιμώδη περιτονίτιδα, μέχρι σήμερα εμφανιζόταν σε πολύ περιορισμένη έκταση και κυρίως σε γατάκια που βρίσκονταν η ζούσαν έξω ως αδέσποτα ή ημιδεσποζόμενα.
«Η Λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας (FIP), αποτελεί ένα ιογενές νόσημα της γάτας που προκαλείται από κορωνοϊό της γάτας [ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των α-κορωνοϊών και όχι στην κατηγορία των β-κορωνοϊών (όπου ανήκει ο SARS-COV-2]. Η ρεμντεσιβίρη και η μολνουπιραβίρη, αποτελούν σκευάσματα που σε έρευνες έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της Λοιμώδους Περιτονίτιδας, η οποία είναι διαθέσιμη στα νοσοκομεία για θεραπεία στους ανθρώπους».
Αίτημα του συλλόγου μας, σημειώνει, «είναι η πρόσβαση των κτηνιάτρων σε αυτή τη θεραπεία για να μη γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά περιπτώσεων γατιών που πεθαίνουν και απελπισμένων κηδεμόνων των γατιών που στρέφονται προς διάφορες πηγές προμήθειας σκευασμάτων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας».
Τα παραπάνω υποστηρίζονται από την κοινή επιστολή παραίνεσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων (FVE) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων Ζώων Συντροφιάς (FECAVA) προς τα Κράτη Μέλη, αναφέρεται καταληκτικά.